► ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΕΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ!

► ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΕ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από κινητοποίηση εργαζομένων στην Αθήνα 14/12/2017. Φωτό Ε.Α.

Ανακούφιση στους τραπεζίτες, σπεκουλαδόρους και χετζ-φαντς μετά τη χτεσινή (Δευτέρα) άνοδο των χρηματιστηρίων Παρισιού και Λονδίνου με 1,20%, Φρανκφούρτης 1,45%. Στη Νέα Υόρκη ο Ντάου Τζόνους ανέβηκε 1,75% την Παρασκευή και άλλο τόσο τη Δευτέρα. Στην Αθήνα το χρηματιστήριο έχασε 0,64%.

Την προηγούμενη βδομάδα τα χρηματιστήρια σ’ όλο τον κόσμο σημείωσαν τεράστιες βουτιές. Η αιτία είναι ότι οι χρηματιστές φοβούνται την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και τον περιορισμό της «ποσοτικής χαλάρωσης» (φτηνό χρήμα στην αγορά), στο πλαίσιο του φόβου και τρόμου ότι η «φούσκα» χρέους, κόκκινων δανείων και υπερ-τιμημένων μετοχών θα σκάσει και θα παρασύρει στο χάος τα χρηματιστήρια και το τραπεζικό σύστημα.

Οι μπουρζουάδες οικονομολόγοι μιλούν για «διόρθωση» των τιμών στα χρηματιστήρια αλλά προειδοποιούν ότι η κρίσιμη περίοδος δεν έχει περάσει.

Αυτό που σταμάτησε την πτώση στα χρηματιστήρια ήταν δηλώσεις την Τετάρτη και Πέμπτη από τη Φεντ (κεντρική τράπεζα ΕΠΑ) και την Τράπεζα της Αγγλίας ότι τα επιτόκια δεν θα ανέβουν άμεσα.

Όμως και οι δυο τράπεζες τόνισαν ότι έχουν προγραμματισμένες τρεις ή τέσερεις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από το Μάη 2018 και περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις ΕΠΑ και Βρετανίας έχουν αποφασίσει να ρίξουν συνειδητά τα χρηματιστήρια ώστε να προλάβουν το χιρότερο: την ανεξέλεγκτη έκρηξη της «φούσκας». Αλλά αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες σε σπίτια και επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους με τα αυξημένα επιτόκια, και σε επιδείνωση της πολιτικής κρίσης σε ΕΕ και ΕΠΑ.

Στη Γερμανία παρ’ ότι έχουν συμφωνήσει εδώ και τρεις μήνες σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» (μια ακόμη προδοσία της Σοσιαλδημοκρατίας) αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σχηματιστεί. Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες που σχετίζονται με την οικονομική και πολιτική κρίση στην ΕΕ.

Οι αντιδράσεις από την «αριστερή» πτέρυγα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είναι τεράστιες καθώς ξέρουν ότι το κόμμα τους θα υποστεί βαριές ήττες ως αποτέλεσμα μιας ακόμη σύμπραξης με την Μέρκελ.

4677

Από μαζική απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην ΠΟΡΣΕ στη Στουτγκάρδη το Γενάρη. Η Ομοσπονδία Μετάλου (IG METAL) κέρδισε αυξήσεις 4%. 

Στην Αθήνα ο Τσίπρας επιχειρεί να πείσει ότι δήθεν ένας Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και να βγεί η χώρα από τα μνημόνια. Αυτά είναι παραμύθια της προπαγάνδας της κοινοβουλευτικής χούντας.

Αμέσως μετά τα μνημόνια η Ελλάδα θα μπεί στο μακρόχρονο μνημόνιο των μνημονίων, που ονομάζεται συνεχής επιτήρηση από την τρόϊκα της ΕΕ και το ΔΝΤ. Στην ΕΕ και στον καπιταλισμό η Ελλάδα – μια αποικία χρέους της ΕΕ – είναι καταδικασμένη σε συνεχή βάρβαρη λιτότητα για την εξόφληση του δημόσιου χρέους μέχρι το 2060!

Τα σχέδια «εξόδου» από τα μνημόνια και εισόδου σε συνεχή επιτήρηση είναι εξαιρετικά νεφελώδη γιατί η οικονομική κρίση και κατάρρευση παραμονεύουν. Αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.

Γι’ αυτό ακριβώς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας απαίτησε χτες νέο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο που το ονόμασε “προληπτικό πρόγραμμα στήριξης”, κάτι που έχει αποκηρύξει ο Τσίπρας.

Καθώς η ΓΣΕΕ και επίσημα αποφάσισε την κατάργηση των απεργιών, και οι ηγέτες των αγροτών σήμαναν άτακτη υποχώρηση, είναι ώρα οι αγωνιστές στα συνδικάτα και στην εργατική τάξη και νεολαία να αναλάβουν δράση για την κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα.

Για να νικήσουν οι εργαζόμενοι απαιτείται πρόγραμμα (στόχος), ενότητα και οργάνωση. Οι αγωνιστές/στριες πρέπει να καλέσουν στην πραγματοποίηση μιας ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΓΡΟΤΩΝ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ όπου θα αποφασιστεί ένα πρόγραμμα δράσης που θα ενώσει και θα κινητοποιήσει την εργατική τάξη ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα Τσίπρα-ΕΕ, ενάντια στον Μητσοτάκη, ενάντια στη Χρυσή Αυγή και ενάντια στην προδοτική γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Μόνο η ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ μπορεί να ενοποιήσει την εργατική τάξη και την αγροτιά σε μια οργανωμένη μάχη ενάντια στα μνημόνια! Με στόχο την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας, την έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, για κυβέρνηση σοσιαλιστική εργατών-αγροτών που θα στηρίζεται στις οργανώσεις των εργαζομένων. –

Leave a comment