ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΨΗΦΟΥΝ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟ!

ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΨΗΦΟΥΝ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟ!

Κύριο άρθρο της Τρίτης 13 Μάη 2014. της καθημερινής εφημερίδας News Line http://www.wrp.org.uk, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών, Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Η εφημερίδα μας χαιρετίζει τη γενναιότητα και τον ηρωισμό της ουκρανικής εργατικής τάξης που αψήφησαν όλες τις απειλές, εκφοβισμούς και δολοφονικές επιθέσεις από τις δυνάμεις που έστειλε η παράνομη χούντα του Κιέβου για να αποτρέψουν τα δημοψηφίσματα της Κυριακής στις ανατολικές περιοχές του Ντονέσκ και Λουγκάνσκ. Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ήταν μια τεράστια πλειοψηφία υπέρ της αυτονομίας.
Καθώς ο στρατός διστάζει να ανακατευτεί και να πυροβολήσει ψηφοφόρους, το καθεστώς του Κιέβου στηρίζεται αναγκαστικά στην Εθνική Φρουρά, που αποτελείται από μέλη του φασιστικού Δεξιού Τομέα, τα τάγματα εφόδου του πραξικοπήματος του Φλεβάρη που ανάτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Γιανούκοβιτς.
Παρά τον εκφοβισμό τα δημοψηφίσματα αυτών των περιοχών είχαν τεράστια συμμετοχή από την εργατική τάξη που είναι απόλυτα αποφασισμένη να διακόψει σχέσεις με τους ηγέτες του πραξικοπήματος που υποστήριξαν οι ιμπεριαλιστές και να εγκαθιδρύσει τη δική της διοίκηση.
Το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων έχει δημιουργήσει μια τεράστια κρίση στη χούντα του Κιέβου και στους ιμπεριαλιστές υποστηριχτές της. Μπροστά σ’ αυτό το μαζικό κίνημα των εργατών, αποφασισμένο να διακόψει σχέσεις με τους πραξικοπηματίες, τα καπιταλιστικά ΜΜΕ – που μέχρι τώρα έκανα τα πάντα για να ισχυριστούν ότι το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο ήταν νόμιμο αλλά ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην Ουκρανία – άρχισαν να οπισθοχωρούν μανιασμένα.
Τώρα προωθούν την ιδέα ότι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας να αποχωρήσουν και να απορροφηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αφήνοντας το δυτικό τμήμα της χώρας στις ορέξεις της ΕΕ.
Δυστυχώς γι’ αυτούς η προοπτική αυτή δεν είναι καθόλου ελκυστική στην εργατική τάξη στη δύση και στο νότο της Ουκρανίας, περισσότερο απ’ ότι είναι στον πληθυσμό της ανατολής. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά ότι το μόνο πράγμα που θέλει η ΕΕ από τη δυτική περιοχή της Ουκρανίας είναι να λεηλατήσει τις τεράστιες πηγές σταριού και δημητριακών.
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι η ουκρανική χούντα όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, αλλά είναι μισητή και περιφρονημένη από την εργατική τάξη σ’ όλη τη χώρα, σε δύση, νότο και ανατολή. 
Αυτό φάνηκε την περασμένη βδομάδα στη Μέρα της Νίκης (η γιορτή νίκης της Ουκρανίας ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία), όταν ο κυβερνήτης της νότιας περιοχής της Χερσόνας σε δημόσια ομιλία του αποκάλεσε τον Χίτλερ «απελευθερωτή».
Σ’ αυτή την περιοχή πάνω από 105.000 δολοφονήθηκαν από τους Ναζί και ακόμα 60.000 στάλθηκαν στα στρατόπεδα αναγκαστικής εργασίας. Χιλιάδες που άκουσαν την ομιλία του κυβερνήτη τον γιουχάρισαν και φώναξαν «ντροπή», Μια γυναίκα όρμησε στην εξέδρα και του πέταξε το μικρόφωνο. Αυτό είναι το επίπεδο υποστήριξης που έχουν αυτά τα σκουλήκια στη χώρα. Αυτός είναι ό λόγος που οι ιμπεριαλιστές ήταν αναγκασμένοι να οργανώσουν πραξικόπημα. 
Στις 10 Φλεβάρη 2014, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς υποτάχτηκε στην πίεση της ΕΕ και συμφώνησε για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε τρεις μήνες. Αλλά οι ιμπεριαλιστές με ηγέτη τις ΕΠΑ, που είχαν δει τα σχέδια τους να ηττούνται δυο φορές σε εκλογικές αναμετρήσεις παρά τη νοθεία, δεν ήθελαν κάτι τέτοιο ξανά και επέμειναν στο πραξικόπημα με ηγέτες του φασίστες.
Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στις ανατολικές περιοχές απέρριψαν αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική συνωμοσία, και τώρα το άμεσο καθήκον είναι να συγκροτήσουν ανεξάρτητες διοικήσεις για να εξαπλώσουν την πάλη σ’ όλη την Ουκρανία, για εξέγερση της εργατικής τάξης που θα συντρίψει τη χούντα και θα επανεγκαθιδρύσει τη Σοβιετική Ουκρανία. 
Όπως απέρριψαν τη «συμβουλή» του Πούτιν, να μην πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα, έτσι θα απορρίψουν το κάλεσμα για διαπραγματεύσεις με τις συμμορίες του Κιέβου. Πρέπει να απαιτήσουν ότι αν οι ιμπεριαλιστές προσπαθήσουν να εισβάλουν στην Ουκρανία για να πνίξουν τους εργάτες στο αίμα, τότε ο ρωσικός στρατός πρέπει να επέμβει και να προελάσει στο Κίεβο και να διώξει τους αντιδραστικούς Ναζί.
Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός ούτε διαπραγματεύσεις, η πάλη για την παλινόρθωση της Σοβιετικής Ουκρανίας είναι μέρος της πολιτικής επανάστασης για την ανατροπή του Πούτιν και της Σταλινικής γραφειοκρατίας και της επανασυγκρότησης της ΕΣΣΔ ως μέρος της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.
Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/9782

Φωτό: Το Δημαρχείο της πόλης Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, την Πέμπτη 8 Μάη 2014. Το πανό αναφέρει «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε», ο όρκος που έδωσαν οι εργαζόμενοι της Οδησσού στην κηδεία των θυμάτων του φασιστικού εμπρησμού στο Σπίτι των Συνδικάτων. Η σημαία αριστερά αναφέρει «Λαϊκή Πολιτοφυλακή Ντονμπάς», και η σημαία δεξιά «Δημοκρατία του Ντονέσκ».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s