ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ!

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΤΟΓΑΝ!

Κύριο άρθρο, Παρασκευή 16 Μάη 2014. της καθημερινής εφημερίδας News Line http://www.wrp.org.uk/, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών, Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Οι συγγενείς των περίπου 150 ανθρακωρύχων οι οποίοι αγνοούνται μετά τη θανατηφόρο έκρηξη στο ιδιωτικοποιημένο ορυχείο λιγνίτη της Σόμα στη δυτική Τουρκία (200 χιλιόμετρα βόρεια της Ισμίρ/Σμύρνης), παραμένουν στον τόπο της καταστροφής σε διαρκή διαμαρτυρία.
Αρνούνται να φύγουν ενώ όλο το τούρκικο εργατικό κίνημα πραγματοποίησε απεργία την Πέμπτη μετά τις απαξιωτικές για το θυμό τους δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερτογάν ο οποίος είπε ότι ήταν μια φυσική καταστροφή και κανένας δεν έφταιγε.
Την Τρίτη η έκρηξη οδήγησε στην κατάρρευση του ορυχείου στη Σόμα όταν 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στις υπόγειες στοές. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 282 νεκροί. Συνδικαλιστές τόνισαν ότι η πρόσφατη ιδιωτικοποίηση των ορυχείων έχει κάνει τις συνθήκες εργασίες πολύ πιο επικίνδυνες.
Ο πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερτογάν γιουχαΐστηκε και σπρώχτηκε από οργισμένους εργάτες όταν επισκέφτηκε τη Σόμα την Τετάρτη, ενώ οργισμένες απεργίες και διαδηλώσεις ξέσπασαν στις πόλεις της Τουρκίας αμέσως μετά τις δηλώσεις του.
Το 2010, μετά μια άλλη καταστροφή σε ορυχείο, ο Ερτογάν είχε δηλώσει ότι «δυστυχώς το επάγγελμα αυτά έχει». Την Τετάρτη δήλωσε: «Είμαστε μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην πρόσφατη ιστορία μας». Ο Ερτογάν δήλωσε ότι θα γίνουν έρευνες για την αιτία της καταστροφής αλλά επέμενε ότι «τέτοια ατυχήματα γίνονται».
Επίσης υποβάθμισε τη σοβαρότητα της καταστροφής, καθώς τη σύγκρινε με καταστροφές σε ανθρακωρυχεία της Βρετανία στο 19ου αιώνα. Ο Ερτογάν δήλωσε ότι «204 άνθρωποι πέθαναν στη Βρετανία το 1862 και 361 το 1864». Με υπεροψία τόνισε ότι «υπάρχουν στην ιστοριογραφία και κάτι που λέγεται εργατικό ατύχημα».
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αντέδρασαν αμέσως και ξεχύθηκαν στους δρόμους στην Άγκυρα και άλλες πόλεις και συγκρούστηκαν με την αστυνομία ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερτογάν.
Ο ηγέτης της DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu – Ομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων της Τουρκίας) Αρζού Τσερκέζογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αρκετά μεγάλα τμήματα των συνδικάτων κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν στο Υπουργείο Εργασίας.
 Σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιου Τομέα ανάφερε: «Αυτοί που επέβαλαν ιδιωτικοποιήσεις, που απειλούν τις ζωές των εργατών για να μειώσουν το κόστος παραγωγής […] είναι οι ένοχοι της σφαγής στη Σόμα και πρέπει να απολογηθούν».
Το ορυχείο Σόμα ιδιωτικοποιήθηκε το 2005. Ένας βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απόρριψε μια πρόσφατη πρόταση για κοινοβουλευτική έρευνα για τα δυστυχήματα στα ορυχεία της περιοχής.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανονιέρες νερού για να διαλύσει μια πορεία 3-4.000 στην πλατεία Κιζιλάϊ στο κέντρο της Άγκυρας και χιλιάδες διαδηλωτές στην Ιστανμπούλ.
 Το Παγκόσμιο Συνδικάτο Βιομηχανικών Εργατών (IndustriALL Global Union), οι ανθρακωρύχοι στη Σόμα είναι μέλη του), τόνισε ότι οι θάνατοι στο ορυχείο ήταν «μακελειό». Ανάφερε ότι «η Τουρκία ίσως είναι η πρώτη σε δυστυχήματα και εκρήξεις ορυχείων στην Ευρώπη και τρίτη σ’ όλο τον κόσμο. Πρόσφατα στις 7 Γενάρη 2013, 8 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σ’ ένα άλλο δυστύχημα, το οποίο ο Πρόεδρος του Genel Maden İşçileri Sendikası Zonguldak (συνδικάτο ανθρακωρύχων) σωστά καθόρισε ως ‘σκοτωμό ανθρακωρύχων’».
Ο Τούρκος Κεμάλ Οζκάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του IndustriALL Global Union, τόνισε ότι, «Η τουρκική κυβέρνηση και οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το μακελειό». «Όταν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες, αυτό δεν είναι απλά κάτι ανεύθυνο, είναι παράβαση ενός από τα πιο σημαντικά καθήκοντα που έχει οποιαδήποτε κυβέρνηση».
Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές σε 73 χρόνια έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.000 ανθρακωρύχοι την Τουρκία.
Ο Ερτογάν έχει παίξει ένα τεράστιο ρόλο στη μαζική καταπίεση της εργατικής και της μεσαίας τάξης στην Τουρκία,. Στο εσωτερικό είναι ο ηγέτης της στρατιωτικο-αστυνομικής διχτατορίας που κρατά την άρχουσα τάξη, τα αφεντικά και τους τραπεζίτες στην εξουσία. Στο εξωτερικό, είναι στην εμπροσθοφυλακή για την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία, για την καταστροφή αυτής της αντι-ιμπεριαλιστικής χώρας και παράδοση της στην αντιπολίτευση δηλαδή στους πράχτορες του ιμπεριαλισμού.
Ο ρόλος του Ερτογάν είναι πέρα για πέρα αντιδραστικός. Η εξωτερική του πολιτική ενάντια στις μαζικές καταπιέσεις στη Συρία, είναι συνέχεια της εσωτερικής του πολιτικής, μαζικών επιθέσεων στην εργατική και στη μεσαία τάξη καθώς και στους Κούρδους.
Τα συνδικάτα στην Τουρκία πρέπει να καλέσουν τώρα σε γενική απεργία για την ανατροπή της διχτατορίας του Ερτογάν, για την εγκαθίδρυση κυβέρνησης εργατών και αγροτών που θα χτίσει το σοσιαλισμό στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό θα συμβάλει στην απελευθέρωση της Μέσης Ανατολής από τον ιμπεριαλισμό και του πραχτορές του.
Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/9792
Φωτό: Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Άγκυρα την περασμένη Τετάρτη, την επομένη της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα. AFP Photo / Adem Altan από http://rt.com/news/158956-clashes-turkey-miners-dead

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s