ΟΙ ΤΟΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ – ΑΝΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ!

ΟΙ ΤΟΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ – ΑΝΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ!

Κύριο άρθρο, Σάββατο 24 Μάη 2014, της καθημερινής εφημερίδας News Line http://www.wrp.org.uk, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (WRP), Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.
(Στη Βρετανία έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού από το κόμμα των Τόρηδων (το Συντηρητικό Κόμμα ή Τόρις) και το κόμμα των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών. Την προηγούμενη Πέμπτη 22 Μάη διεξήχθηκαν στη Βρετανία ταυτόχρονα οι Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές σε περίπου 1/5 των δήμων. Το κόμμα UKIP (Ανεξάρτητο Κόμμα Ενωμένου Βασιλείου) είναι ένα ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα παρόμοιο με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη Βρετανία θα γνωστοποιηθούν την Κυριακή το βράδυ μαζί με όλα τα αποτελέσματα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.)

Καθώς τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της περασμένης Πέμπτης αναλύονται από τα κύρια πολιτικά κόμματα και τον καπιταλιστικό Τύπο, αναδύεται ένα σχεδόν ομόφωνο συμπέρασμα: φοβερή ανατροπή από το UKIP, κατάρρευση του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, καταστροφή για τους Τόρηδες και τεράστιο πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα.
Το κοινό σ’ όλη την προπαγάνδα πριν από τις εκλογές ήταν ότι η κατάρρευση των Τόρηδων και του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος ήταν αναμενόμενη, και ότι επίσης το Εργατικό Κόμμα θα είχε μεγάλες απώλειες καθώς οι εργαζόμενοι θα το εγκατέλειπαν μαζικά για να ψηφίσουν το λαϊκίστικο δεξιό UKIP. 
Έτσι οι εκλογές παρουσιάζονταν όχι ως ένα τεστ της δημοτικότητας του κυβερνητικού συνασπισμού Τόρηδων-Φιλελεύθερων, αλλά ως τεστ για το Εργατικό Κόμμα και ιδιαίτερα για την ηγεσία του. Αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα απόδειξαν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό το σενάριο του μισητού συνασπισμού ότι δήθεν το Εργατικό Κόμμα δεν μπορεί να εκλεγεί. 
Παρά τις καταστροφικές εικασίες των αναλυτών, το Εργατικό Κόμμα κατανίκησε την πρόκληση του UKIP στα σημαντικά αστικά κέντρα.
Στο Λονδίνο το Εργατικό Κόμμα κέρδισε το δήμο Χάμερσμιθ-Φούλαμ, ναυαρχίδα των Τόρηδων. Επίσης κέρδισε τους δήμους Κρόιντον, Ρέντμπριτζ, Κέμπριτζ και Μέρτον. 
Σ’ όλη τη χώρα το Εργατικό Κόμμα κέρδισε 172 νέους δημοτικούς συμβούλους, οι Τόρηδες έχασαν 139 και οι Φιλελεύθεροι-Δημοκράτες 152. Το UKIP κέρδισε 105 δημοτικούς συμβούλους αλλά κανένα δήμο.
Το χαραχτηριστικό του UKIP είναι ότι πήρε τους περισσότερους ψήφους στις παραδοσιακές περιοχές των Τόρηδων στις περιφέρειες του Έσεξ και Σάσεξ, αν και πραγματοποίησε υψηλά κέρδη στην κεντρική Αγγλία φανερά σε βάρος του Εργατικού Κόμματος. Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία της εργατικής και της μεσαίας τάξης ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα παρά την ηγεσία του Μίλιμπαντ.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι κουτοί, κατανοούν ότι ο Μίλιμπαντ και όλη η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος δεν έχουν καμιά σχέση με την εργατική τάξη και με την καθημερινή πάλη των εργαζομένων για φαί, στέγη και ρουχισμό.
Όσο για πολιτική, η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος παπαγαλίζει όλα τα ψέματα της κυβέρνησης συνασπισμού ότι η οικονομική ανάπτυξη «έχει ήδη αρχίσει», ότι η λιτότητα έχει επιτυχία και ότι ο καπιταλισμός είναι έτοιμος για μια νέα περίοδο, αλλά αφού οι εργαζόμενοι αποδεχτούν χαμηλούς μισθούς, περικοπές στα κοινωνικά βοηθήματα, και την καταστροφή της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Η ηγεσία των Εργατικών συμφωνεί με τους ηγέτες των Τόρηδων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν για το βουνό του χρέους που δημιούργησε η κατάρρευση των τραπεζών.
Την ημέρα των εκλογών ανακοινώθηκε ότι το χρέος της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 88 δισ. λίρες το 2013 και έφτασε στις 1,27 τρισ. λίρες – μόνο οι τόκοι αποπληρωμής αυτού του χρέους φτάνουν το 1 δισ. λίρες τη βδομάδα! Υποτίθεται ότι οι περικοπές του προγράμματος λιτότητας θα κατέβαζαν το χρέος.
Αυτή κατάσταση σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού και η μελλοντική κυβέρνηση Εργατικών, θα πραγματοποιήσουν τεράστιες επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, στους άνεργους και στη νεολαία, ακόμη πιο έντονες απ’ όσες έχουμε δει μέχρι σήμερα. 
Αν και το UKIP κέρδισε ψήφους στην κεντρική Αγγλία – αναμφίβολα ψήφοι διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση συνασπισμού και στις αντιδραστικές πολιτικές του Εργατικού Κόμματος που είναι υπέρ της λιτότητας – η αποτυχία του UKIP να κερδίσει ψήφους στις μεγάλες πόλεις δείχνει ότι η βάση του είναι αδύνατη, ουσιαστικά στηρίζεται σε διαμαρτυρόμενους δεξιούς Τόρηδες στις επαρχίες.
 Η εργατική τάξη, παρά τις προφητείες, δεν ψήφισε UKIP αλλά ψήφισε ταξικά ενάντια στους Τόρηδες και στους Φιλελεύθερους-Δημοκρατικούς. Για την εργατική και τη μεσαία τάξη το μάθημα αυτών των εκλογών είναι ότι για το ταξικό τους συμφέρον, δεν πρέπει να περιμένουν έναν ακόμη χρόνο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές (2015) με την ελπίδα ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιλύσει την κρίση.
Με 1,27 τρισ. λίρες δημόσιου χρέους, το οποίο αυξάνεται γρήγορα, στο επόμενο διάστημα κυβέρνησης των Τόρηδων θα εξαπολυθούν οι μεγαλύτερες επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και στους φτωχούς.
Το συμφέρον της εργατικής τάξης είναι ότι η συνδικαλιστική ηγεσία πρέπει άμεσα να κηρύξει γενική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση κυβέρνησης εργατών που θα προχωρήσει σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Οι συνδικαλιστές που αρνούνται μια τέτοια μάχη πρέπει να εκδιωχθούν και να αντικατασταθούν από μια νέα ηγεσία που θα είναι αποφασισμένη να οδηγήσει μια τέτοια μάχη. Αυτός είναι ο δρόμος της νίκης!
Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/9813
Φωτό: Από τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Λονδίνο.
Πηγή: http://www.wrp.org.uk/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=11923

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s