ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Στις Ευρωεκλογές τα δεξιά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μνημονιακής λιτότητας των ηγεμονικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχτηκαν βαριές ήττες. Σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία οι κυβερνήσεις βάρβαρης λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ηττήθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης νίκησαν. Αλλά τα ρατσιστικά κόμματα σε Γαλλία και Βρετανία ήρθαν πρώτα σε ψήφους με 25% και 28% αντίστοιχα.
Αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα δημιουργούν τεράστια πολιτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού τραντάζει συθέμελα τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, το ευρώ και τα κόμματα του. Η σοσιαλδημοκρατία στη Δύση και ο σταλινισμός στην Ανατολή Ευρώπη, πρόδωσαν τις καταχτήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης, νεολαίας και φτωχών αγροτών και είναι υπεύθυνες για τα υψηλά εκλογικά ποσοστά ρατσιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Η προπαγάνδα των καπιταλιστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών ως «στροφή στα δεξιά», δεν είναι παρά ένα ακόμη γκεμπελικό ψέμα του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.
Παρά τις προδοσίες των σοσιαλιστών/σοσιαλδημοκρατών και σταλινικών κομμάτων και των ρεφορμιστικών συνδικαλιστικών ηγεσιών, η ευρωπαϊκή εργατική τάξη και η νεολαία, σε συμμαχία με την αγροτιά και τους μικροεπαγγελματίες, σήμερα διεξάγει ιστορική επαναστατική αντίσταση ενάντια στη βάρβαρη λιτότητα, στις κοινοβουλευτικές χούντες και στις επιθέσεις των ΜΑΤ και των φασιστών.
Παρά την αποχή από τις εκλογές μεγάλων τμημάτων εργαζομένων, που έχουν μπουχτίσει τα ψέματα των καπιταλιστικών εκλογών, οι νίκες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πορτογαλία καθώς και τα ποσοστά των αντικυβερνητικών δυνάμεων της εργατικής τάξης και νεολαίας σε Ισπανία και Ιρλανδία, εκφράζουν τη δυναμική της αντίστασης που δημιουργεί γρήγορα στην Ευρώπη πλειοψηφικά κινήματα επαναστατικής ανατροπής, στην πορεία της πάλης ενάντια στα νέα μνημόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με μια ματιά να ρίξει κανείς στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στα ηγεμονικά κράτη της ΕΕ, διαφαίνεται η βαθειά τερματική κρίση στην οποία έχει περάσει το πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού στην Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα για το δεξιό συνασπισμό της Μέρκελ ήταν το χειρότερο στην ιστορία των Ευρωεκλογών, αν και βγήκε πρώτος με περίπου 35%. Οι σοσιαλδημοκράτες που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ πήραν 27%.
Στη Γαλλία το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάν πήρε το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του, μόλις 14%. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το ακροδεξιό ρατσιστικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν με 25% και ακολούθησαν δυο δεξιά κόμματα.
Στη Βρετανία το επίσης ακροδεξιό ρατσιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ενωμένου Βασιλείου πήρε την πρώτη θέση με 28%. Το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα πήρε 25,5% και το κυβερνητικό κόμμα των Τόρηδων 24%. Το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα – που συμμετέχει με τους Τόρηδες στην κυβέρνηση συνασπισμού – καταποντίστηκε στο 7%, λιγότερο και από τους Πράσινους. Το Ναζιστικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα σχεδόν εξαφανίστηκε στο 1,8%, από 6,8% που είχε πάρει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.
Στην Ισπανία τα δυο μεγάλα κόμματα της λιτότητας κατέρρευσαν. Το δεξιό κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα πήρε 26% (από 42% στις Ευρωεκλογές του 2009) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 23% (από 39%). Το νέο Κόμμα των Αγαναχτισμένων πήρε 8%.
Στην Ιταλία όμως το κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα λιτότητας ανέβηκε στο 41% ενώ το εθνικιστικό Κίνημα 5 Αστέρων πήρε 22%. Το κόμμα του Μπερλουσκόνι πήρε μόλις 17% (από 35% στις προηγούμενες Ευρωεκλογές), ενώ η ακροδεξιά ρατσιστική Λίγκα του Βορρά έπεσε από το 10% στο 6%. Το κόμμα της Άλλης Ευρώπης, που υποστήριξε τον Τσίπρα, πήρε 4%.
Στην Πορτογαλία πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές (σημειώθηκε υψηλή αποχή 66%) βγήκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 31,5%. Ο κυβερνητικός συνασπισμός λιτότητας, των Σοσιαλδημοκρατών και των δυο δεξιών κομμάτων, πήρε μόνο 28%. Ο συνασπισμός Κομμουνιστικού Κόμματος-Πράσινων πήρε 13%.
Και στην Ιρλανδία τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού λιτότητας Φάϊν Γκέϊλ – Εργατικού Κόμματος πήραν μαζί 28%. Το Σιν Φέϊν πήρε πάνω από 18%.
Σε μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως σε Αυστρία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Φινλανδία – ακροδεξιά ρατσιστικά κόμματα πήραν μεταξύ 10-20%, ενώ στο Βέλγιο η αυτονομιστική εθνικιστική Φλαμανδική Συμμαχία ήρθε πρώτο κόμμα με 18.5%.
Στην Ουκρανία είναι φανερό ότι η οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στο φασιστικό πραξικόπημα ΕΕ-ΕΠΑ έχει δημιουργήσει συνθήκες νίκης αλλά και εξάπλωσης της εξέγερσης σ’ όλη την Ουκρανία, και παραπέρα, παρά τις προδοτικές μαχαιριές την πλάτη από τον σταλινικό Πούτιν.

Στην Ελλάδα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, μαζί με τη νίκη στην Περιφέρεια Αθήνας και την ήττα της Δεξιάς στους μεγάλους δήμους, είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην κοινοβουλευτική χούντα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ και η ήττα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χαιρετίζεται από τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Ευρώπης που βρίσκονται σήμερα στον αγώνα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα λιτότητας, στην καταστροφή μισθών και συντάξεων, στην επιβολή μαζικής ανεργίας, και στην εξαφάνιση της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας.
Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ δίνει ελπίδες σ’ όλους/ες τους/τις απολυμένες και την άνεργη νεολαία ότι μπορούν να αγωνιστούν για να νικήσουν με ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας και των Μνημονίων.
Η μεγάλη εκλογική ήττα της κυβερνητικής χούντας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τεράστιας πανευρωπαϊκής σημασίας, και τα μικρά ποσοστά Ποταμιού, ΔΗΜΑΡ κ.α., έχουν σπείρει πανικό στην κυβέρνηση και στην τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Γι αυτό εξαπέλυσαν προσχεδιασμένη εκστρατεία με τα μέσα μαζικής προπαγάνδας που ελέγχουν, ώστε να παρουσιάσουν την ήττα τους ως κάτι παροδικό και μικρής σημασίας. Παράλληλα προβάλουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και των ρατσιστικών ευρωπαϊκών κομμάτων για να τρομοκρατήσουν και να διαιρέσουν τους εργαζόμενους.
Η σταλινική σεχταριστική ηγεσία του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της τόνισε ότι, «το συνολικό αποτέλεσμα όμως δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά ‘νέο πολιτικό σκηνικό’ προς όφελος του λαού»!
Η πολιτική του ΚΚΕ είναι πολιτική διαίρεσης της εργατικής τάξης και υποταγής στο καπιταλιστικό σύστημα. Στις δημοτικές εκλογές αρνήθηκε να υποστηρίξει (στο δεύτερο γύρο) τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στους κυβερνητικούς υποψήφιους. Η ηγεσία του ΚΚΕ θεωρεί «υπονομευτές απεργιών» όλους όσους αγωνίζονται για την κήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ πιστεύει, όπως η ΕΕ και οι Σαμαράς-Βενιζέλος, ότι η οικονομική κρίση τέλειωσε και άρχισε η καπιταλιστική ανάκαμψη. Για το ΚΚΕ οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβέρνησης των Μνημονίων και του καπιταλισμού, γιατί ο καπιταλισμός έχει μέλλον πολύ ακόμη.
Η ηγεσία του ΚΚΕ αρνείται το εργατικό Ενιαίο Μέτωπο καθώς και τις ανεξάρτητες ενωτικές Λαϊκές Συνελεύσεις και κοινές με άλλα αριστερά κόμματα και οργανώσεις αντιφασιστικές ή άλλες κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να διώξουν την κυβερνητική χούντα και γι’ αυτό το λόγο η Επαναστατική Μαρξιστική Ένωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς, κάλεσε σε υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στα κυβερνητικά μνημονικά και στα φασιστικά κόμματα.
Το ποσοστό της φασιστικής Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης αλλά και της ανυπαρξίας μαζικού επαναστατικού κόμματος στην Ελλάδα, καθώς και της μεγάλης χρηματοδότησης κύρια των εφοπλιστών και του κεφαλαίου της νύχτας, της προβολής από τα ΜΜΕ και της προστασίας της αστυνομίας.
Σκοπός της Χρυσής Αυγής, ως όργανο του καπιταλισμού σε κρίση, είναι η τρομοκράτηση, διχόνοια και διαίρεση της εργατικής τάξης και νεολαίας. ΟΙ εργαζόμενοι θα τσακίσουν τη Χρυσή Αυγή στον αγώνα τους για την ανατροπή μνημονίων και κοινοβουλευτικής χούντας, με ομάδες αυτοάμυνας και εργατική πολιτοφυλακή που πρέπει να δημιουργήσουν σε κάθε περιοχή τα συνδικάτα, οι τοπικοί φορείς και οι Λαϊκές Συνελεύσεις που είναι άμεση ανάγκη σήμερα να εξελιχτούν σε δυναμικά μαζικά όργανα των εργαζομένων (Σοβιέτ).
Οι αντιδραστικές θέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και υπέρ της «Δύσης», δηλαδή του καπιταλισμού, την φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί πουθενά αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι περίπου 320 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 175% του ΑΕΠ, παρά το κούρεμα PSI το 2012, καταστροφικό για τα ταμεία συντάξεων και τους δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα.
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα 212 δις. ευρώ από την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, που αποπληρώνονται σταδιακά κάθε χρόνο. Φέτος η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει χρεολύσια 25 δισ. και τόκους 6 δισ.! Το 2015 πρέπει να πληρωθούν στις παγκόσμιες τράπεζες, στην ΕΚΤ και στους σπεκουλαδόρους, 22 δισ. ευρώ και ούτω καθ’ εξής για τα επόμενα 30 χρόνια!
Για να αποφευχθεί μια ακόμη κατάρρευση η ΕΕ και το ΔΝΤ συζητούν για μικρή ελάφρυνση του επιτοκίου, ίσως ένα ακόμη κούρεμα, και αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε 50 χρόνια! Η Ελλάδα καταδικάζεται σε μια διαρκή λιτότητα βαρβαρότητας, με πλήρη καταστροφή υποδομών και γενικευμένη μαζική ανεργία – ουσιαστικά σε γενοκτονία εργαζομένων, αγροτών, μικροεπαγγελματιών και νεολαίας.
Με απίστευτο θράσος οι Σαμαράς-Βενιζέλος ανακοίνωσαν ότι το 2013 η κυβέρνηση είχε πλεόνασμα προϋπολογισμού 0,8% του ΑΕΠ και φέτος το πλεόνασμα υπολογίζεται σε 1,4% του ΑΕΠ. Με πικρό ειρωνικό χαμόγελο οι εργαζόμενοι ακούν την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Αυτά τα «πλεονάσματα», σύμφωνα με την αμερικανική οικονομική εταιρεία επενδύσεων Φιτς (Fitch) είναι στην αλήθεια τεράστια ελλείμματα που η Φιτς τα υπολογίζει ακόμη και σε 12.7% του AEΠ (!), αν συμπεριληφθούν οι «ανακεφαλαιώσεις» των τραπεζών με πάνω από 40 δισ. Ευρώ.
Γι’ αυτό οι Σαμαράς-Βενιζέλος με τις διαταγές της τρόϊκα, ετοιμάζουν νέα βάρβαρα μέτρα και νέες επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και τη δημόσια περιουσία. Σκοπός τους είναι να υποτάξουν τους εργαζόμενους και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια μισο-αποικία της ΕΕ, οικονομικά και πολιτικά, και στρατιωτικά του ΝΑΤΟ για πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.
Γι’ αυτό η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχιστεί αμέσως και να οδηγήσει τώρα στην ανατροπή της χούντας και των μνημονίων. Αυτό σημαίνει αγώνα για την οργάνωση γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας που συνεργάζεται με τους φασίστες ενάντια στην εργατική τάξη.
Πρέπει τα εργατικά σωματεία να οργανώσουν άμεσα κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να κηρυχτεί γενική απεργία διαρκείας, για να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι καθαρίστριες του Υπουργείο Οικονομικών που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, αλλά και όλοι οι απολυμένοι, με Ενιαίο Μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της κυβέρνησης.
Η γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και των ομοσπονδιών πρέπει να εκδιωχθεί και να αντικατασταθεί από νέα επαναστατική ηγεσία με αγωνιστές της νέας γενεάς.
Η Επαναστατική Μαρξιστική Ένωση σας καλεί στο χτίσιμο του επαναστατικού μαζικού κόμματος της 4ης Διεθνούς στην Ελλάδα για τη σοσιαλιστική επανάσταση, για κυβέρνηση εργατών και αγροτών με σχεδιασμένη οικονομία. Το πρόγραμμα του επαναστατικού κόμματος είναι η διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των εργατικών νοικοκυριών, η εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο και διαχείριση, η ανατροπή των Μνημονίων και του καπιταλισμού, για την εγκαθίδρυση των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης.
Επαναστατική Μαρξιστική Ένωση, Αθήνα Δευτέρα 26 Μάη 2014.
Φωτό: Από την πορεία της Γενικής Απεργίας 9 Απρίλη 2014 στην Αθήνα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s