ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Την Τετάρτη (18 Ιούνη) η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στο νόμο «αξιολόγησης» του προσωπικού των νοσοκομείων.
Η ΑΔΕΔΥ είχε καλέσει τρίωρη παναττική στάση εργασίας.
Στη συγκέντρωση και στην πορεία περίπου 500 εργαζομένων προς τον καταυλισμό των καθαριστριών έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Κ. Σερβίας), συμμετείχαν με τα πανό τους η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΝΓΕ, τα νοσοκομεία Θριάσιο, Αττικό, Αγ. Σάββα, οι εργαζόμενοι ΕΡΤopen, απολυμένοι-σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι Υπουργείου Πολιτισμού, ο Συντονισμός Νοσοκομείων, ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα, το ΠΑΜΕ, το ΕΕΚ κ.α.
Σκοπός της «αξιολόγησης», που η κυβέρνηση θα εφαρμόσει σ’ όλο το δημόσιο τομέα (υγεία, εκπαίδευση, υπηρεσίες), είναι η σταδιακή απόλυση όσο το δυνατό περισσότερων υγειονομικών-γιατρών-προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση τόνισε ότι θα απολυθεί τουλάχιστον το 15% του προσωπικού που θα αξιολογηθεί. Η διαδικασία αξιολόγησης έχει ήδη αρχίσει και η κυβέρνηση προωθεί για απολύσεις-διαθεσιμότητες από τον Αύγουστο.
Παρόμοιες διαδικασίες «αξιολόγησης» επιβάλλονται στην εκπαίδευση (καθηγητές, δάσκαλοι) με παράλληλο κλείσιμο («συγχώνευση») σχολείων.
Στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη η ηγεσία της ΠΟΔΕΗΝ, της ΟΕΝΓΕ και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, τόνισαν ότι ο νόμος για την αξιολόγηση πρέπει να αποσυρθεί και ότι δεν θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης. Η πρόταση τους ήταν για «κλιμάκωση του αγώνα» ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.
Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της Ταξικής Πορείας και της Πρωτοβουλίας για Ανατροπή που μίλησαν, άσκησαν κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη βάση ότι, ουσιαστικά, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ακολουθούν το δρόμο της υποταγής. Όμως και αυτοί αυτό που πρότειναν ήταν περισσότερος και πιο αποφασιστικός αγώνας. Κανείς από τους ομιλητές δεν αντιτάχτηκε στη συνάντηση των συνδικαλιστικών ηγεσιών (και του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ) με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, γνωστό για τη φανατική του υποστήριξη σε κάθε διαταγή της τρόϊκας.
Ποιος ο σκοπός συζήτησης με τον Βορίδη ή οποιονδήποτε άλλο Υπουργό της κοινοβουλευτικής χούντας; Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, και θα προχωρήσει ακάθεκτη – αν την αφήσουν οι εργαζόμενοι – σε μαζικές απολύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, όπως έχει ήδη κάνει.

Στις συνελεύσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων αποφάσισαν απεργία Πέμπτη-Παρασκευή ενάντια στις μαζικές απολύσεις-διαθεσιμότητες.

Στον Πειραιά την Τετάρτη με πρωτοβουλία της ΟΜ.Υ.Λ.Ε και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στην οποία συμμετείχαν «εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά και κοινωνικών φορέων» όπως ανάφερε το Δελτίο Τύπου της ΟΜ.Υ.Λ.Ε. Αυτό που αποφασίστηκε, ήταν «να ενδυναμωθεί σε νομικό επίπεδο η αντίθεση στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης, τόσο στα Ελληνικά Δικαστήρια, όσο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια»!
Αντί να υπάρξει συνέλευση των εργατικών σωματείων της πόλης (ιδιαίτερα στις συγκοινωνίες, πλοία, επικοινωνίες), του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της νεολαίας αλλά και φορέων με πρόγραμμα την οργάνωση κινητοποιήσεων (κάλεσμα στους κατοίκους της πόλης, αποκλεισμός λιμανιού με απεργιακές κινητοποιήσεις, κ.α.), οι ηγεσίες των σωματείων καλούν σε δικαστικό αγώνα, ίσως παίρνοντας θάρρος από τις πρόσφατες αποφάσεις του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και των θέσεων εργασίας σήμερα δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με τη στρατηγική της δράσης της ενωμένης εργατικής τάξης (με κάθε είδους δράσεις όπως κάνουν οι καθαρίστριες), οργανωμένη σε πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου και την αποπομπή της τρόϊκας.

Το πρόγραμμα υπεράσπισης του δημόσιου τομέα περιλαμβάνει:
Την άμεση συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων από αντιπροσώπους των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών ΑΕΙ, των υγειονομικών, των γιατρών και των λιμενεργατών που κινητοποιούνται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.
Μέσα από Συνέλευση να συγκροτηθεί Ενιαίο Μέτωπο των Αγωνιζόμενων Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και συντονιστικό όργανο.
Κάλεσμα στα σωματεία και στους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα για Ενιαίο Μέτωπο όλων των εργαζομένων.
Κάλεσμα στους αγωνιστές και νεολαία σε κάθε γειτονιά για τη συγκρότηση παντού Λαϊκών Συνελεύσεων και ομάδων άμυνας και περιφρούρησης ενάντια στις επιθέσεις των πραιτοριανών ΜΑΤ και των φασιστών.
Άμεση οργάνωση αλληλεγγύης και υποστήριξης (χρήματα, υλικά, επισκέψεις σωματείων κλπ) στα κέντρα αγώνα των καθαριστριών, της ΕΡΤopen, κ.α.
Κύριος στόχος του Ενιαίου Μετώπου είναι η εξάπλωση της ενότητας σε όλους τους εργαζόμενους, στη νεολαία, στους άνεργους, στους αυτοαπασχολούμενους, και κινητοποιήσεις στα γραφεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, μεγάλων ομοσπονδιών, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, για να κηρύξουν τώρα παλλαϊκό συναγερμό για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την Ανατροπή της Κοινοβουλευτικής Χούντας. Αλλιώς να αντικατασταθούν από αγωνιστές της νέας γενιάς.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να κινητοποιήσει σε δράση τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας που απαιτούνται για τη νίκη!
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων και της νεολαίας κοιτάει απ’ έξω τους αγώνες γιατί δεν έχει πειστεί ότι αυτοί οι αγώνες – στάσεις εργασίες και μικρές πορείες διαμαρτυρίας – έχουν πιθανότητες νίκης.
Αυτοί οι εργαζόμενοι θα κινητοποιηθούν με ένα πρόγραμμα νίκης και αποφασιστικότητας. Αλλιώς θα παραμείνουν έξω από τις εξελίξεις.
Ο αγώνας δεν κερδίζεται με στάσεις εργασίες και μικρές πορείες.
Δεν φτάνει ό αγώνας μιας μειοψηφίας αγωνιστών!
Το αντιδραστικό μέτωπο ΕΕ-ΔΝΤ-κυβερνητικής χούντας μπορεί να νικηθεί μόνο από όλη την εργατική τάξης σε αγώνα Ενιαίου Μετώπου με σύνθημα ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Οι καθαρίστριες, οι υγειονομικοί, οι καθηγητές, οι διοικητικοί, οι γιατροί, η νεολαία και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να αγωνίζονται μόνοι τους, όπως τους έχουν εγκαταλείψει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι «αριστεροί» στα λόγια! Τώρα απαιτείται όλη η δύναμη της εργατικής τάξης σε αγώνα ανατροπής της κυβέρνησης και ανάδειξης από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους μια νέας επαναστατικής ηγεσίας αποφασισμένης για αγώνα Ενιαίου Μετώπου μέχρι τη νίκη – την ανατροπή κυβέρνησης, μνημονίων και τρόϊκας.

Φωτό: Από τη διαδήλωση των υγειονομικών στην Αθήνα την Τετάρτη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s