ΟΙ ΣΙΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΝΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

ΟΙ ΣΙΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΝΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Κύριο άρθρο, Δευτέρα 23 Ιούνη 2014, της καθημερινής εφημερίδας News Line http://www.wrp.org.uk του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (WRP), Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του αυτόνομου Κουρδιστάν Λαχούρ Ζανγκί δήλωσε ότι υπολογίζει σε 400-500 του Βρετανούς υπηκόους που πολεμούν με τη τζιχαδιστική οντότητα Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής (ΙΚΙΑ – αναφέρεται ως ISIL ή ISIS στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης). Ο Ζανγκί, ο οποίος είναι και αρχηγός των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, δήλωσε ότι το ΙΚΙΑ μπορεί να στείλει πολεμιστές να επιτεθούν στη Βρετανία και πρόσθεσε ότι το ΙΚΙΑ είναι απειλή για το Ιράκ και τη Βρετανία.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το ΙΚΙΑ είναι «η πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας». Η υποδιευθύντρια της βρετανικής αστυνομίας Κρέσιντα Ντικ, η οποία είναι επίσης αρχηγός των ειδικών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένης τής αντιτρομοκρατικής, προειδοποίησε ότι η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει για χρόνια τις «συνέπειες» της σύγκρουσης στη Συρία.
Αυτές είναι πολύ πρόσφατες ανακαλύψεις. Γεγονός είναι ότι οι τζιχαδιστές υποστηρίχτηκαν και ταξίδεψαν στη Συρία με βοήθεια από τη Βρετανική Κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες, που έχουν αρκετούς πράχτορες στις Μουσουλμανικές κοινότητες, την περίοδο που οι ιμπεριαλιστές νόμιζαν ότι θα κάνουν στη Συρία ότι έκαναν στη Λιβύη, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν τους Ισλαμιστές για να διαλύσουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Άσαντ.
Αλλά δεν μπόρεσαν να ανατρέφουν τον Άσαντ και τώρα είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι για τη μεγάλη ήττα τους στη Συρία. Δημιούργησαν ένα μεγάλο τρομοκρατικό κίνημα και ένας αριθμός των Ισλαμιστών που πολέμησαν στη Συρία είναι ήδη πίσω στη Βρετανία.
Για μια ακόμη φορά η Βρετανική άρχουσα τάξη με τις ιμπεριαλιστικές της περιπέτειες βάζει σε κίνδυνο το λαό της Βρετανίας, αφού πρώτα δολοφόνησε ένα μεγάλο αριθμό αθώων πολιτών στο εξωτερικό (Συρία, Λιβύη και αλλού). 
Καθώς μπλοκαρίστηκε στη Συρία, το ΙΚΙΑ που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, επιτέθηκε στο Ιράκ για να εκπληρώσει το σχέδιο των Σαουδαράβων για τριχοτόμηση του Ιράκ – με περιοχές του βόρειου και δυτικού Ιράκ να συγκροτούν ένα Ισλαμικό κράτος σαρίας που θα ελέγχεται από τη Σαουδική Αραβία απ’ όπου το ΙΚΙΑ χρηματοδοτείται και δέχεται θρησκευτική καθοδήγηση.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν επιβάλλει το καθήκον στις Ιρακινές μάζες να ξεκαθαρίσουν το χάος που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουν και το ΙΚΙΑ και το καθεστώς του Μαλίκι, που εγκαθίδρυσαν όταν αποχώρησαν οι Αμερικανοί, που τώρα είναι εντελώς απομονωμένο και λειτουργεί μόνο στη Βαγδάτη. 
Την προηγούμενη δεκαετία η ιρακινή αντίσταση στην κατοχή των ΕΠΑ-Βρετανίας βασιζόταν στη διπλή εξέγερση των Σουνιτών στη Φαλούτζα και του στρατού του Μαχντί στην Καρμπάλα και στο νότιο Ιράκ. Αυτές οι εξεγέρσεις πολέμησαν και καθήλωσαν τις Αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις. 
Σήμερα ο στρατός του Μαχντί επανασυγκροτήθηκε με ηγέτη τον Αλ Σαντρ ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι το καθεστώς του Μαλίκι στη Βαγδάτη πρέπει να φύγει και να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επίσης ο Αγιατόλα Σιστάνι κάλεσε όλους του Ιρακινούς, όχι μόνο τους Σιίτες, να κινητοποιηθούν για την υπεράσπιση του Ιράκ.
Μεταξύ των δυνάμεων που προχωρούν προς τη Βαγδάτη, υπάρχουν πολλοί Σουνίτες πολεμιστές που είτε ήταν στρατιώτες και αξιωματικοί του Ιρακινού στρατού ή Σουνίτες πολίτες που πήραν τα όπλα ενάντια στον Μαλίκι. Οι Μπααθιστές έχουν διχαστεί και διάλεξαν μια οπορτουνιστική συμμαχία με το ΙΚΙΑ, η οποία λένε ότι είναι προσωρινή.
 Αλλά είναι γεγονός είναι ότι αυτή η κατάπτυστη τακτική βάζει σε κίνδυνο την Ιρακινή επανάσταση.
Οι Μπααθιστές πρέπει να ξεκόψουν από κάθε σχέση με το ΙΚΙΑ και να ενωθούν με τους αληθινούς συμμάχους τους που είναι οι Σιιτικές μάζες.
Τώρα είναι η ώρα για κάλεσμα ενότητας μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών, για τη συγκρότηση μιας επαναστατικής κυβέρνησης στο Ιράκ που θα επανεγκαθιδρύσει τον κοσμικό χαραχτήρα του Ιρακινού κράτους και θα αντιμετωπίζει όλους τους Ιρακινούς ως ίσους, με δικαίωμα όλων να συμμετέχουν στην οικοδόμηση της χώρας και να επωφελούνται από τον πλούτο που αποφέρουν τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.
Αυτός είναι ό μόνος τρόπος που το Ιράκ θα μπορέσει να επιβιώσει και να ξετινάξει τα υπολείμματα της Αμερικανικής κατοχής και να επανασυγκροτηθεί ως ένα αναπτυγμένο σύγχρονο κράτος, με τον πλούτο του να χρησιμοποιείται στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη προχωρημένης και δωρεάν δημόσιας υγείας και παιδείας, με δουλειά και στέγαση για όλους τους κατοίκους.
Μόνο μια επαναστατική κυβέρνηση που θα ενώσει τις Σιιτικές και Σουνιτικές μάζες και που ανέχεται όλες τις θρησκείες και τάσεις, μπορεί να εκπληρώσει αυτό το καθήκον. Γι’ αυτό οι Μπααθιστές έχουν υποχρέωση να φύγουν από το ΙΚΙΑ και να αγκαλιάσουν τους αληθινούς τους φίλους, τις Σιιτικές μάζες με τις οποίες πολέμησαν μαζί στη Φαλούτζα ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και εκδίωξαν το βρετανικό στρατό από τη Μπάσρα.
 Τώρα είναι η ώρα για μια τέτοια στάση αρχών. Εμπρός για την ενότητα Σιιτών και Σουνιτών και μιας επαναστατικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/9896
Φωτό:Φωτό: Ιρακινοί Σιίτες υψώνουν τα όπλα τους σε συγκέντρωση για τον αγώνα ενάντια στους τζιχαδιστές. 17 Ιούνη 2014, Haidar Hamdani — AFP/Getty Images.Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s