«ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΑΣ!»

Από τη χθεσινή διαδήλωση στην Αθήνα. Μάριος Λώλος.

Από τη χθεσινή διαδήλωση στην Αθήνα. Μάριος Λώλος.

Περίπου 2.500 εργαζόμενοι της ΔΕΗ και αντιπροσωπείες από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, εργαζόμενους ΕΡΤopen, εκπαιδευτικούς, λιμενεργάτες, εργαζόμενους Ιντρακόμ, ΟΤΕ, κίνημα δεν πληρώνω, κ.α., συμμετείχαν την Πέμπτη το βράδυ στο συλλαλητήριο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα και σε πορεία στον Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.
Σήμερα Παρασκευή στις 1 η Διοίκηση της ΔΕΗ θα ζητήσει στο δικαστήριο να βγάλει παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ. Αν δεν τα καταφέρει τότε η κοινοβουλευτική χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου θα προχωρήσει στην «πολιτική επιστράτευση»των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Η χθεσινοβραδινή διαδήλωση ήταν μια μαχητική έκφραση του ενιαίου μετώπου της εργατικής τάξης ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, στις μαζικές απολύσεις, περικοπές μισθών και τρομερές αυξήσεις στα τιμολόγια.
Σε απόλυτη αντίθεση με τη μαχητικότητα και την ενιαιομετωπική διάθεση των διαδηλωτών ήταν οι ομιλίες των ηγετών της ΓΕΝΟΠ – γεμάτες φτηνή «αγωνιστικότητα», χωρίς απαίτηση για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για γενική πολιτική απεργία διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης. Παρά την παρουσία του ΓΓ της ΓΣΕΕ στο συλλαλητήριο, κανείς από τους ηγέτες της ΓΕΝΟΠ δεν τον ρώτησε γιατί η ΓΣΕΕ δεν κάνει απολύτως τίποτα για την εξάπλωση της απεργίας και το κίνδυνο είτε να θεωρηθεί από τα δικαστήρια «παράνομη» είτε να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό Αθήνας είναι επιστρατευμένοι από το Γενάρη 2013 και η ΓΣΕΕ αρνείται απεργιακές κινητοποιήσεις για την άρση της επιστράτευσης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αντί να ζητήσει γενική απεργία, τόνισε ότι οι απεργοί έχουν την υποστήριξη των μητροπολιτών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη βόρειο Ελλάδα.
Σ’ αυτή την αντίληψη και το πανό της ΓΕΝΟΠ στην πορεία που ανάφερε «ΔΕΗ – Είναι εθνικός πλούτος – και δεν παραχωρείται».
Οι σημερινές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ δεν έχουν καμιά διάθεση να πολεμήσουν με όλα τα μέσα (καταλήψεις κ.α.) για τη νίκη, γιατί ξέρουν ότι αυτό σημαίνει αγώνας όλης της εργατικής τάξης για την ανατροπή της κυβέρνησης. Αυτές οι ηγεσίες είναι πλήρως υποταγμένες στο σύστημα και στα Μνημόνια, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική χούντα καταπατά το Σύνταγμα.

Στη διαδήλωση το μπλοκ της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ στο μπροστινό μέρος της πορείας φώναζε αγωνιστικά συνθήματα για ταξικό αγώνα, αλλά ούτε ένα για Ενιαίο Μέτωπο και Γενική Απεργία Διαρκείας.
Στην πορεία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε Αθήνα-Πειραιά και ένα πούλμαν εργαζομένων ΔΕΗ από τη Χαλκίδα – η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ δεν μπόρεσε να κάνει ούτε μια μαζική κινητοποίηση παρά τη κρισιμότητα της κατάστασης.
Ευτυχώς που συμμετείχαν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες οι οποίες με τα συνθήματα «Στο διάολο να πάτε με τα μνημόνια σας» και «Ανυπακοή – απεργία διαρκή και γενική» έδωσαν τον αναγκαίο τόνο για ανατροπή της κυβέρνησης με γενική απεργία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει σε δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ και μαζεύει υπογραφές βουλευτών από δεξιά κι αριστερά. Όμως αρνείται – όπως και το ΚΚΕ – να καλέσει παράλληλα σε λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη δισέλιδη προκήρυξη της τονίζει «πανεργατικό παλλαϊκό αγώνα για ένα δρόμο ανατροπής» χωρίς να απαιτεί καθαρά και ξάστερα απεργία διαρκείας για την ανατροπή της χούντας. <

Παρακάτω το κείμενο της προκήρυξης τής «Εργατικής Αντίστασης» που διανεμήθηκε στη διαδήλωση:

● 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
● Η ΓΣΕΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!
Η κοινοβουλευτική χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου, το όργανο της τρόϊκας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ξεπουλά τη ΔΕΗ και την κρατική περιουσία και γη στα διεθνή τραστ σπεκουλαδόρων, τραπεζών και ντόπιων επιχειρηματιών, με τη βία των ΜΑΤ και των δικαστηρίων και καταπατώντας το Σύνταγμα. Ετοιμάζεται να κηρύξει την απεργία στη ΔΕΗ «παράνομη» και να επιβάλει «πολιτική επιστράτευση» όπως έχει κάνει στο παρελθόν με τους ναυτεργάτες, τους εκπαιδευτικούς και συνεχίζει για ενάμισι χρόνο στους εργαζόμενους του Μετρό. Ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα, στις φοβερές αυξήσεις λογαριασμών, στις μαζικές απολύσεις, στο πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων, δεν μπορεί να πετύχει μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις – απαιτείται όλη η δύναμη της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των αγροτών να συνταχτεί με την απεργία και τα σωματεία της ΔΕΗ σε Ενιαίο Μέτωπο για γενική πολιτική απεργία διαρκείας! Αυτή είναι η δύναμη που θα τραβήξει από την ακινησία τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας και μικρομεσαίων!
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι και οι απεργοί ενωμένοι με τις καθαρίστριες, τους απολυμένους στον ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, σχολικούς φύλακες, καθηγητές, και τις δεκάδες χιλιάδες που με την «αξιολόγηση» θα απολυθούν, πρέπει να κινητοποιηθούν:
► Στα γραφεία ΓΣΕΕ (αλλά και ΑΔΕΔΥ – ομοσπονδιών) απαιτώντας τώρα οργάνωση γενικής απεργίας διαρκείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας! Αν η ηγεσία της ΓΣΕΕ αρνηθεί τον αγώνα, τότε οι εργαζόμενοι να εκδιώξουν τη γραφειοκρατία και να εκλέξουν νέα επαναστατική ηγεσία από τους σημερινούς αγωνιστές και τη νεολαία.
► Στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απαιτώντας τώρα σαφές κάλεσμα λαϊκού ξεσηκωμού και πλήρη ενεργό υποστήριξη της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας.
Στη Μεγαλόπολη, στο Αμύνταιο, στην Κοζάνη, στις περιοχές της Αθήνας και σ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά:
Άμεση σύσταση Λαϊκών Συνελεύσεων για την οργάνωση αλληλεγγύης και υποστήριξης της απεργίας και των κινητοποιήσεων (καταλήψεις γραφείων, κ.α.) σε συνεργασία με τα σωματεία της ΔΕΗ.
Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων από αντιπροσώπους των εργαζομένων ΔΕΗ, δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, καθαριστριών, νοσοκομειακών, εκπαιδευτικών, λιμενεργατών, διοικητικών ΑΕΙ, απολυμένων ΕΡΤ – όλων όσων βρίσκονται σήμερα στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα.
Πανελλαδική Συνέλευση για να συγκροτηθεί Ενιαίο Μέτωπο των Αγωνιζόμενων Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και συντονιστικό όργανο.
Συγκρότηση Ενιαίου Μετώπου Ιδιωτικού Τομέα.
(Αθήνα 2 Ιούλη 2014)

● Ο ιστότοπος μας ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ καλωσορίζει και θα αναρτήσει τις δικές σας απόψεις για την απεργία της ΔΕΗ και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι και όλες σήμερα. Στείλτε τη γνώμη σας στο νέο μας email erga1anti@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s