ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Vadim Ghirda/AP

Vadim Ghirda/AP


Από κύριο άρθρο, Τετάρτη 30 Ιούλη, της καθημερινής εφημερίδας Νιούς Λάϊν http://www.wrp.org.uk, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών, Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς.

Ο δυτικός ιμπεριαλισμός που υποστήριξε το πραξικόπημα ΕΕ-ΕΠΑ με τους φασίστες στην Ουκρανία έχει αναπτύξει μια τεράστιας σημασίας επίθεση ενάντια στη Ρωσία, σε επίπεδα Ψυχρού Πολέμου, τον οποίο ξεκίνησε ο Γουίνστον Τσέρτσχιλ στις 5 Μάρτη 1946 με ομιλία του στο Φούλτον των ΕΠΑ.

Ο διεθνής καπιταλιστικός Τύπος – εφημερίδες, τηλεόραση, ράδιο, ίντερνετ κλπ – και οι διπλωμάτες των ιμπεριαλιστών αποκαλούν τον Πούτιν «δολοφόνο» ενώ μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους η ρωσική κυβέρνηση είναι «Ρώσοι δολοφόνοι γκάνγκστερ».

Οι ΕΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν μεγάλες εμπορικές, τραπεζικές κ.α. κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και στους ηγέτες της. Σκοπός τους να χτυπήσουν τους οικονομικούς, ενεργειακούς και αμυντικούς τομείς της Ρωσίας και να ανατρέψουν τον Πούτιν από τα δεξιά. Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη επέβαλε πρόστιμο 50 δισ. δολαρίων στη Ρωσία επειδή κρατικοποίησε την περιουσία του ολιγάρχη και αμερικανού πράχτορα Χανταρκόφσκι. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα κάνει έφεση ενάντια σ’ αυτή την απόφαση αντί να στείλει στο διάολο το ιμπεριαλιστικό δικαστήριο, που έχει αρνηθεί να δικάσει τους εγκληματίες πολέμου Μπλέρ – Μπους και τους σιωνιστές ηγέτες. Ο καπιταλιστικός Τύπος τώρα τονίζει ότι η Ρωσία θα αναστείλει τις συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα.

Με μια εκστρατεία υστερίας και χωρίς ίχνος τεκμηρίου – παρ’ ότι ανακοίνωσαν ότι κατέχουν στοιχεία τα οποία όμως δεν δημοσιοποιούν – οι ιμπεριαλιστές και ο Τύπος τους (που αναπαράγεται (!) στους «αριστερούς» ιστότοπους όπως το ελληνικό left.gr), υποστηρίζουν ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος καταρρίφτηκε από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς αντάρτες (τους οποίους ονομάζουν είτε «αποσχιστές» είτε «φιλορώσους»).

Η επίθεση του ουκρανικού στρατού με την εθνοφυλακή των φασιστικών συμμοριών έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς να καταφύγουν σε στρατόπεδα προσφύγων στη Ρωσία, την ίδια στιγμή που στην Παλαιστίνη οι σιωνιστές προσπαθούν να επιβάλουν απόλυτη καταστροφή και γενοκτονία, για να συντρίψουν την ηγεσία και το στρατό της αντίστασης που πρεσβεύει η Χαμάς – με πλήρη υποστήριξη από τους ιμπεριαλιστές υποκριτές και φαρισαίους ΕΠΑ και ΕΕ!

Οι Ουκρανοί αντάρτες δεν έχουν τα μέσα για να χτυπήσουν ένα αεροπλάνο στα 10.000 μέτρα ύψος. Ήδη μερικά καπιταλιστικά μέσα άρχισαν να μιλάν για δράση «μεθυσμένων» τμημάτων του ουκρανικού στρατού είτε για «λάθος» σε στρατιωτική άσκηση με ένα πολεμικό τζετ της Ουκρανίας που πέταξε κοντά στο μαλαισιανό αεροσκάφος.

Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός στη θανάσιμη κρίση του έχει εξαπολύσει δολοφονικές και τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στα εργατικά και εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα για να επιβάλει τη βαρβαρότητα του Γκουαντανάμο, των μυστικών φυλακών και βασανιστηρίων.
Το νέο-αποικιακό μέλλον που έχουν σχεδιάσει οι ιμπεριαλιστές φαίνεται στο αντιδραστικό χάος της Λιβύης, στο «Χαλιφάτο της Ανατολής» και στο Ιράκ, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα πιο αντιδραστικά φεουδαρχικά καθεστώτα στη Σαουδική Αραβία, Αφγανιστάν κ.α.

Αν και ο Πούτιν συνεργάστηκε με τους ιμπεριαλιστές, τους οποίους αποκαλεί «συνάδελφους και συνεργάτες», δεν υποστήριξε την επίθεση και εισβολή ενάντια στη Συρία. Η τεράστια αντίθεση στον πόλεμο του βρετανικού λαού οδήγησε στην καταψήφιση του σχεδίου επίθεσης στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μια μεγάλη ήττα για τον Κάμερον. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί βουλευτές και μέλη του Κονγκρέσου ειδοποίησαν τον Ομπάμα ότι και αυτοί θα ψήφιζαν ενάντια σε μια επίθεση στη Συρία.

Για τους ιμπεριαλιστές το κραχ του 2008 απαιτεί ένα νέο-αποικιακό μοίρασμα του κόσμου. Σ’ αυτό αντιτίθεται ο Πούτιν – και άλλοι όπως η Κίνα – επειδή ξέρουν ότι θα έρθει και η δική τους σειρά. Η πρόσφατη απόφαση των κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) να ιδρύσουν δική τους τράπεζα και να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της ιμπεριαλιστικής Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν η τελευταία σταγόνα για τους ιμπεριαλιστές που ξεκίνησαν τον οικονομικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία. Οι ιμπεριαλιστές πιστεύουν ότι ήρθε η στιγμή να τελειώσουν με τον Πούτιν και τα απομεινάρια της σταλινικής γραφειοκρατίας στη Ρωσία.

Γι’ αυτό έβαλαν τα φασιστικά τσιράκια τους στη Ουκρανία ως το πρώτο βήμα για επίθεση ενάντια στη Λευκορωσία και την ίδια τη Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά ο Πούτιν αρνείται να υποστηρίξει ενεργά τους Ουκρανούς αντάρτες και αρνείται να στείλει το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία να εκδιώξει τη φασιστική-ευρωπαϊκή-αμερικανική κυβέρνηση. Στην Ουκρανία την Πέμπτη (24/7) ξέσπασε πολιτική κρίση με την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ. Οι ιμπεριαλιστές απαιτούν πιο αποφασιστική δράση ενάντια στους αντάρτες και στη Ρωσία.

Ο Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία όταν ο Γιέλτσιν δεν μπόρεσε να επιβάλει τον καπιταλισμό. Το καθεστώς του Πούτιν στηρίζεται στις διαμαχόμενες φράξιες που θέλουν να κυβερνήσουν τη Ρωσία. Ο Πούτιν στηρίζεται με το ένα πόδι στους ολιγάρχες, που λεηλάτησαν τη σοβιετική οικονομία, αλλά δέχτηκαν την εξουσία του Κρεμλίνου καθώς τους άφησε απείραχτους. 

Με το άλλο πόδι ο Πούτιν στηρίζεται στην εργατική τάξη που υποστηρίζει τα επιτεύγματα της Επανάστασης, που θέλει το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, την απαλλοτρίωση των ολιγαρχών και μια κυβέρνηση σοβιετική και σοσιαλιστική.

Το ζήτημα είναι από ποιους θα πέσει ο Πούτιν – από τη δεξιά με την πλήρη επαναφορά του καπιταλισμού, ή από την αριστερά με την πολιτική επανάσταση για την αναγέννηση της σοβιετικής εξουσίας ως μέρος της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Η σημερινή κατάσταση κυριαρχείται από την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού. Σε κάθε χώρα οι καπιταλιστές και οι τραπεζίτες έχουν εξαπολύσει τον πιο βάρβαρο ταξικό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και αυτό απαιτεί ένα επαναστατικό κόμμα όπως των Μπολσεβίκων του Λένιν και του Τρότσκι. Στην Ελλάδα η κατάσταση απαιτεί τη δημιουργία ενός μαρξιστικού κόμματος της 4ης Διεθνούς ως την ηγεσία των εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας και πορεία προς τη σοσιαλιστική επανάσταση με κυβέρνηση εργατών-αγροτών που θα έχει σχεδιασμένη κεντρικά οικονομία, με εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, με διαγραφή του δημόσιου χρέους και των χρεών των εργατικών νοικοκυριών, με αυτοδιαχείριση και έλεγχο της παραγωγής και των χώρων δουλειάς (συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, δήμων) από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι και θα δημιουργήσουν εργατικό στρατό και πολιτοφυλακή ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους φασίστες.

Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/10003

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s