Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ


manolada-panagopoylos-4
Την Τετάρτη το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (3 δικαστές και 4 πολίτες) της Πάτρας έκρινε ομόφωνα αθώο των κατηγοριών ένοπλης επίθεσης, παράνομης απασχόλησης εργατών, και εμπορίας αλλοδαπών τον επιχειρηματία φραουλοπαραγωγό της Νέας Μανωλάδας Νίκο Βαγγελάτο της «Βαγγελάτος Α.Ε.».
Επίσης ομόφωνα αθώος των κατηγοριών ένοπλης επίθεσης κρίθηκε και ο αρχιεπιστάτης της «Βαγγελάτος Α.Ε.» Κώστας Χαλούλος.

Αυτές οι ομόφωνες αποφάσεις σημαίνουν ότι δεν μπορεί να εξασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου Πάτρας.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας έκρινε ένοχους για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον επιστάτη Γ. Χαλούδο και του επέβαλε ποινή 14 ετών και 7 μηνών.
Επίσης έκρινε ένοχο άλλον ένα επιστάτη τον Θ. Αποστολόπουλο και του επέβαλε ποινή 8 ετών και 7 μηνών για συνέργεια σε πρόκληση σωματικών βλαβών.
Όμως το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες (5 ευρώ την ημέρα) και οι δυο καταδικασθέντες μπορούν να εξασκήσουν έφεση, Έτσι τους άφησε ελεύθερους παρά τις βαριές ποινές φυλάκισης.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή όλων των κατηγορούμενων.

Η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και τα εργατικά σωματεία πρέπει να κηρύξουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις στα δικαστήρια, στην Πάτρα και στη Μανωλάδα ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου, να αναπτυχθεί ένα πλατύ μαζικό κίνημα όλων ενάντια στην αδικία, στην καταπίεση, στον ρατσισμό και στην εγκληματικότητα των επιχειρήσεων.

Τον Απρίλη του 2013 οι εργάτες γης (οι περισσότεροι καταγωγής Μπάνγκλα-Ντες, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη), απαίτησαν από τον Βαγγελάτο τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Αντί για καταβολή των μισθών τους ένοπλοι επιστάτες τους πυροβόλησαν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό από πυροβολισμού τουλάχιστον 20 εργατών οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Πάτρας.

Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας είναι σε πλήρη εναρμονισμό με τη ρατσιστική πολιτική διώξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κοινοβουλευτικής χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου ενάντια στους εργάτες μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή τη βδομάδα η δικαιοσύνη έβαλε στο αρχείο τους πνιγμούς των προσφύγων τον περασμένο Γενάρη στο Φαρμακονήσι παρ’ ότι οι διασωθέντες κατηγόρησαν, επώνυμα και δημόσια, ότι το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος προσπαθούσε να βυθίσει τη βάρκα τους. Είναι η δικαιοσύνη της εποχής των μνημονίων.

Οι ένοπλες επιθέσεις των αφεντικών ενάντια στους εργαζόμενους είναι οι πραχτικές που θέλουν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις των μνημονίων για να καθυποτάξουν τους εργαζομένους, στην πόλη και στο χωριό. Η βία και οι ένοπλες επιθέσεις (με χημικά) των ΜΑΤ ενάντια στους εργαζομένους στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις είναι μέρος της πολιτικής απόφασης ΕΕ, τρόϊκας, αφεντικών, μαζί με τα τσιράκια τους στη Χρυσή Αυγή, για να τσακίσουν τους εργαζόμενους σ’ αυτή την εποχή της παγκόσμιας τερματικής κρίσης του καπιταλισμού.

Χιλιάδες μετανάστες κρατούνται παράνομα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που διέταξε να δημιουργηθούν η ΕΕ στην Ελλάδα. Σ’ αυτά τα στρατόπεδα – καθώς και σε αστυνομικά τμήματα στις πόλεις της Ελλάδας – οι προσφυγές και μετανάστες δολοφονούνται και βασανίζονται, κρατούνται φυλακισμένοι παράνομα χωρίς καμιά καταδικαστική απόφαση ή κάποια κατηγορία. Η δικαιολογία του κράτους είναι ότι πρόκειται για «παράνομους» μετανάστες. Αλλά ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΟΕΕ στην Ελλάδα απαίτησε το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την απελευθέρωση των προσφύγων και μεταναστών.

Η δικαιοσύνη, τα δικαστήρια και όλο το κύκλωμα διαπλοκής δικηγόρων, δικαστών κλπ. στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι μέρος του κράτους και ποτέ η απόδοση δικαιοσύνης δεν ήταν «αδέκαστη», «δίκαια» ή «ανεξάρτητη». Είναι ταξική και επιβάλει τους νόμους του καπιταλιστικού κράτους και σήμερα την πολιτική του δικτατορικού κράτους δικαστικών απαγορεύσεων απεργιών και «πολιτικών επιστρατεύσεων».

Το αστικό (καπιταλιστικό) κράτος δεν είναι ένα μονολιθικό συμπαγές κατασκεύασμα, αλλά δημιούργημα της καπιταλιστικής τάξης για να ελέγχει «νόμιμα» (με δικαστήρια και νόμους) τους καταπιεσμένους εργάτες και αγρότες. Υπόκειται και αυτό στην ταξική πάλη και στις ανακατατάξεις και τάσεις της κοινωνίας. Γι’ αυτό οι Μαρξιστές αγωνίζονται για την κατάργηση του αστικού κράτους και όχι της μεταρρύθμισής του. Στους δικαστές υπάρχουν και τάσεις δημοκρατικές που αντανακλούν την ταξική πάλη των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται η Δίκη Λαμπράκη και οι πρόσφατες καταδίκες αστυνομικών και χρυσαυγιτών για το φόνο Γρηγορόπουλου και μεταναστών.

Το μνημονιακό κράτος προσπαθεί να μετατρέψει και το δικαστικό σώμα και όλη τη διαδικασία δικαιοσύνης σε απολυταρχικό όργανο τους κράτους των μνημονίων (κράτος έκτακτης ανάγκης). Έτσι με την απόφαση για μισθούς, συντάξεις, αναδρομικά κλπ. των δικαστικών, όπου εξαιρούνται από τα Μνημόνια οι δικαστές και οι «ένστολοι», η κοινοβουλευτική χούντα εξαγοράζει συνειδήσεις και επιβάλει το «νέο» τύπο κράτους.
Αποτέλεσμα της πολιτικής της τρόϊκας με την εξαγόραση συνειδήσεων, είναι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των μέτρων της μνημονιακής κυβέρνησης (ΕΡΤ, καθαρίστριες, απαγορεύσεις απεργιών, επιστρατεύσεις Μετρό, ΔΕΗ κ.α.)
Το εργατικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και οι μετανάστες δεν μπορούν να στηρίξουν τον αγώνα τους για δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση στα αστικά δικαστήρια, αν και χρειάζεται βέβαια σε περιπτώσεις να προσφεύγουν στα δικαστήρια.
Οι εργαζόμενοι έχουν τις συλλογικές οργανώσεις τους και σε συμμαχία με όλο το λαό ενωμένοι εργάτες πόλεων και εργάτες αγρότες γης, να αγωνιστούν με τα σωματεία τους, με τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις τους για την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης.

Εδώ και μήνες, μετά από κινητοποίηση και υποστήριξη από τα σωματεία της περιοχής και της Πάτρας, και βοήθεια από αντιπροσωπείες εργατικές και αντιρατσιστικές, οι εργάτες στη Μανωλάδα δημιούργησαν το δικό τους εργατικό σωματείο την «Ένωση Μεταναστών Εργατών Γης Ν. Μανωλάδας».
Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μάη νέος δήμαρχος της περιοχής Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ηλείας, που περιλαμβάνει τη Νέα Μανωλάδα, εκλέχτηκε ο γιατρός Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, μετανάστης από τη Συρία. Ο Μοράντ ήταν για 15 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και εκλεγόταν πρώτος σε σταυρούς. Η εκλογή του Μοράντ δείχνει ότι ο πληθυσμός της περιοχής είναι ενάντια στο ρατσισμό.

Ο δρόμος του νικηφόρου αγώνα για όλους στην περιοχή της Μανωλάδας είναι η εργατική ενότητα και κάλεσμα στη δημοτική αρχή για πάλη ενάντια στο ρατσισμό και για καλές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, μετανάστες και πρόσφυγες.

Τα εργατικά σωματεία της Πάτρας, οι πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες της περιοχής πρέπει να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο ενάντια στους επιχειρηματίες και στους ρατσιστές και να ιδρύσουν Λακές Συνελεύσεις για την οργάνωση της πάλης.
Από μόνα τους αντιρατσιστικά κηρύγματα και απλές διαμαρτυρίες δεν φτάνουν. Η δικαιοσύνη βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων, στην πάλη για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας των μνημονίων με γενική πολιτική απεργία διαρκείας, και του βάρβαρου συστήματος και κράτους του καπιταλισμού.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s