ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ ΟΡΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

140619-argentina-default-poster-529a_c1d801f907e6124a1390ce7c556801fd-1
Κύριο άρθρο, Παρασκευή 1 Αυγούστου, της βρετανικής εφημερίδας News Line, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών, βρετανικού τμήματος της Δ.Ε. της 4ης διεθνούς.

Μπορεί στους εργαζόμενους η Αργεντινή να είναι μια μακρινή χώρα και η χρεοκοπία της στο χρέος της προς τους διεθνείς χρηματοδότες να φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με την Ευρώπη. Αλλά η κρίση που ξετυλίγεται στην Αργεντινή είναι κορυφαίας σημασίας για τους εργαζόμενους σ’ όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει ένα δικαστήριο στη Νέα Υόρκη μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΕΠΑ, μαζί με τις συνωμοσίες των λεγόμενων «vulture hedge funds» (= αρπαχτικά χετζ φαντς, εταιρείες συλλογικών επενδυτών-σπεκουλαδόρων) που ψάχνουν το κέρδος μέσω σπεκουλάτσιας (αγοραπωλησίας επικίνδυνων ομολόγων κλπ.), και πάνω απ’ όλα την πολιτική των ΕΠΑ που σκοπεύει στη χρεοκοπία όλων των ανταγωνιστών της.

Η σημερινή ιστορία της χρεοκοπίας της Αργεντινής, άρνηση καταβολή δημόσιου χρέους, ανάγεται το 2001 όταν η χώρα ύστερα από 50 χρόνια δεξιών κυβερνήσεων και στρατιωτικής δικτατορίας, αντιμετώπισε οικονομική καταστροφή και δεν μπόρεσε να πληρώσει τους δανειστές. Στη διάρκεια της περιόδου δεξιών και στρατιωτικών κυβερνήσεων, δημιουργήθηκε τεράστιο δημόσιο χρέος με υποστήριξη από το ΔΝΤ και τις αμερικάνικες τράπεζες οι οποίες πίστευαν ότι οι στρατιωτικοί της Αργεντινής θα ανάγκαζαν το λαό να πληρώνει. Εκείνη τη χρονιά, 2001, η Αργεντινή χρεοκόπησε, η μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας στον κόσμο, με χρέος 80 δισ. δολάρια.

Καθώς η Αργεντινή δεν μπορούσε να πληρώσει τους δανειστές, άρχισε ένας μακρύς κύκλος συζητήσεων μεταξύ της Αργεντινής και των τραπεζών που είχαν αγοράσει τα ομόλογα του χρέους της χώρας. Εκείνες οι διαπραγματεύσεις για την αναδόμηση του δημόσιου χρέους κατέληξαν στο κούρεμα κατά περίπου 70% του χρέους.

Μόνο 3% των δανειστών δεν δέχτηκαν εκείνη τη συμφωνία. Δυο χέτζ-φαντς – NML Capital και Aurelius – απαίτησαν πλήρη αποπληρωμή συν τόκους. Υπογραμμίζεται ότι αυτά τα δυο χετζ- φαντς δεν είχαν αγοράσει ομόλογα από την Αργεντινή το 2001, αλλά τα αγόρασαν αργότερα από τράπεζες που ήθελαν να τα ξεφορτωθούν. Τα χτεζ-φαντς κερδίζουν τεράστια ποσά αγοράζοντας το χρέος από τους πρώτους αγοραστές των ομολόγων σε χαμηλές τιμές και ύστερα χρησιμοποιούν τα καπιταλιστικά δικαστήρια σε ΕΠΑ και παγκόσμια, απαιτώντας πλήρη αποπληρωμή.

Για να επιβάλουν την άποψη τους αυτά τα αρπαχτικά όρνεα πήγαν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης και ζήτησαν αποπληρωμή σύμφωνα με τους όρους των ομολόγων επιμένοντας ότι το δικαστήριο είχε δικαίωμα να επιβάλει απόφαση. Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με πρόεδρο τον Ρεπουμπλικάνο δεξιό δικαστή Τόμας Γκριέσα, αποφάσισε ότι η Αργεντινή έπρεπε να πληρώσει στα χετζ-φαντς το πλήρες ποσό των ομολόγων που κρατούσαν συν τόκους, σύνολο 1,5 δισ. δολάρια. Η απόφαση του Γκριέσα επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΕΠΑ χωρίς καν να συζητήσει την υπόθεση ξανά. Τώρα οι σπεκουλαδόροι των χετζ-φαντς αναζητούν εκτίμηση των επενδύσεων της Αργεντινής στο εξωτερικό με σκοπό να τις αρπάξουν.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο για το χρέος, εάν η Αργεντινή πληρώσει αυτά τα δυο χετζ-φαντς, τότε κάθε δανειστής – αν και έχει αποδεχτεί το κούρεμα – θα μπορεί να ζητήσει πλήρη αποπληρωμή κάτι που θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της Αργεντινής.

Πέρσι το NML Capital προσπάθησε να κατασχέσει ένα πλοίο της Αργεντινής στην Αφρική, και τώρα τα δικαστήρια των ΕΠΑ επιτρέπουν στα χετζ-φαντς να κάνουν οτιδήποτε μέσω των καπιταλιστικών δικαστηρίων ή με στρατιωτικά μέσα. Αυτά τα αρπαχτικά όρνεα θέλουν να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους και τους φτωχούς της Αργεντινής και να καταστρέψουν τη χώρα.

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να αναγκάζει και άλλες χώρες να μην μπορούν να πληρώσουν το δημόσιο χρέος η Αργεντινή δεν είναι πια μια μοναδική περίπτωση. Η Αργεντινή είναι το μέλλον της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Οι ΕΠΑ είναι αποφασισμένες να επιβιώσουν της κρίσης με το να χρεοκοπήσουν την Αργεντινή και τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δύναμη του αμερικάνικου καπιταλισμού.

Στην θανάσιμη αγωνία του ο αμερικάνικος καπιταλισμός δεν έχει ‘φίλους’ αλλά μόνο εχθρούς και ανταγωνιστές τους οποίους πρέπει να καταστρέψει στρατιωτικά για να επιβιώσει ο ίδιος ο χρεοκοπημένος αμερικάνικος καπιταλισμός. Η άρνηση αποπληρωμής του χρέους είναι απόλυτα σωστή πολιτική αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είναι μέρος του επαναστατικού προγράμματος για την πλήρη καταστροφή του καπιταλισμού με την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.

Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/10018

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s