ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κάτοικοι και γιατροί διαδηλώνουν ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Χάμερσμιθ, δυτικό Λονδίνο, στις 2 Αυγούστου 2014.

Κάτοικοι και γιατροί διαδηλώνουν ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Χάμερσμιθ, δυτικό Λονδίνο, στις 2 Αυγούστου 2014.

Κύριο άρθρο, Σαββάτο 30 Αυγούστου 2104, της καθημερινής βρετανικής εφημερίδας News Line, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών τμήματος τής Διεθνούς Επιτροπής τής 4ης Διεθνούς.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο κατέρρευσε η γαλλική κυβέρνηση καθώς τα σχίσματα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο μετατράπηκαν σε πόλεμο ανάμεσα στον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον Υπουργό Οικονομικών Αρνό Μονμπούρ. Το αποφασιστικό ζήτημα που διέσπασε τη γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση ήταν η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης της Γαλλίας, μια κατάρρευση που αντανακλάται σε κάθε μια από τις χώρες της Ευρωζώνης και σ’ όλο το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Ολάντ επέμενε στις λεγόμενες «δομικές μεταρρυθμίσεις», ουσιαστικά όμοιες με τα Μνημόνια στην Ελλάδα, δηλαδή στην εφαρμογή άγριων μέτρων λιτότητας – μέτρα στα οποία επέμενε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – για να εξαναγκαστεί η γαλλική εργατική τάξη να πληρώσει την κρίση των τραπεζιτών. Ο Μονμπούρ πρότεινε ότι η ΕΚΤ πρέπει να τερματίσει τα μέτρα λιτότητας και να αρχίσει μια πορεία εξόδου από την κρίση διαμέσου ενός προγράμματος «Ποσοτικής Ελάφρυνσης», δηλαδή εκτύπωσης χαρτονομισμάτων και διοχέτευση χρήματος προς τις τράπεζες με ηλεκτρονικό τρόπο. 

Τώρα έγινε γνωστό ότι την ώρα που έδιωχναν ως οικονομικό αιρετικό τον Μοντμπούρ από το υπουργικό συμβούλιο, το αφεντικό τής ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλούσε σε συγκέντρωση των κορυφαίων τραπεζιτών του κόσμου στις ΕΠΑ όπου άφησε να υπονοηθεί ότι ένα πρόγραμμα «Ποσοτικής Ελάφρυνσης» στην Ευρωζώνη ήταν αναπόφευκτο.

Είναι δείγμα της απελπισίας της ΕΚΤ, ότι την ώρα που οι ΕΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν το δικό τους πρόγραμμα «Ποσοτικής Ελάφρυνσης» – όπου κάθε μήνα 65 δισ. δολάρια χαρτονομισμάτων χωρίς καμία αξία διοχετεύονται στις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν – η ΕΚΤ υιοθετεί ακριβώς τέτοια μέτρα. Αυτή η επίμονη προσπάθεια διάσωσης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, με την εκτύπωση χαρτονομισμάτων χωρίς αντικειμενική αξία, θα επιφέρει σχίσματα σ’ όλη την Ευρωζώνη και θα κάνει το σχίσμα στη γαλλική κυβέρνηση να φαντάζει ανάξιο λόγου.

Ένα πρόγραμμα «Ποσοτικής Ελάφρυνσης» θα βάλει την ΕΚΤ σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τη Γερμανία, τον τραπεζίτη της Ευρώπης. Στη Γερμανία είναι πικρές οι μνήμες από τον εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό της δεκαετίας του 1920 που προήλθε από την εκτύπωση χαρτονομισμάτων χωρίς αξία, στη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Γι’ αυτό στη Γερμανία το Σύνταγμα απαγορεύει μια τέτοια πολιτική εκτύπωσης χρήματος. Η αγωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώνεται με την καταφανή αποτυχία της ιμπεριαλιστικής περιπέτειας να ανακτήσει τα εδάφη αφού δεν της το επέτρεψε η Ρωσική Επανάσταση του 1917. Σήμερα οι προσπάθειες εξάπλωσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών εργαζομένων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο στρατός και οι πολιτοφυλακές των εργαζομένων κερδίσουν τον πόλεμο που ξεκίνησε η πραξικοπηματική κυβέρνηση που εγκαθίδρυσαν οι ιμπεριαλιστές.

Το καπιταλιστικό όνειρο μια ενωμένης καπιταλιστικής Ευρώπης συντρίβεται από την αντίσταση της εργατικής τάξης σ’ όλη την ήπειρο, Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του βιοτικού επιπέδου ως τιμή που πρέπει να πληρώσουν για την επιβίωση του χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος.

Τα σχίσματα στην Ευρώπη αντανακλούνται στα σχίσματα της άρχουσας τάξης και του Συντηρητικού Κόμματος (Τόρις) στη Βρετανία. Η ένταξη του βουλευτή των Τόριδων Ντάγκλας Κάρσγουελ στο δεξιό κόμμα UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ενωμένου Βασιλείου) συντάραξε την καρδιά του Συντηρητικού Κόμματος σε τέτοιο σημείο ώστε να μην είναι αδιανόητη η καθαίρεση του Πρωθυπουργού και ηγέτη των Τόριδων Ντέϊβιντ Κάμερον πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ο ηγέτης του UKIP Νάϊντζελ Φάραντζ υπερηφανεύεται ότι ακόμη 8 βουλευτές των Τόριδων θα ενταχτούν στο κόμμα του. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει τέτοιο σχίσμα στο Συντηρητικό Κόμμα. Καθώς οι άρχουσες τάξεις και οι πολιτικοί τους αντιπρόσωποι στη Βρετανία και στην Ευρώπη είναι απελπιστικά διασπασμένοι και σε πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους, δεν έχει υπάρξει καλύτερη ώρα για την ανατροπή αυτών των κυβερνήσεων και του συστήματος που υπηρετούν μια για πάντα.

Το μόνο που κρατάει στην εξουσία τα καπιταλιστικά κόμματα είναι η επίμονη άρνηση των ρεφορμιστικών ηγεσιών της εργατικής τάξης να μην σηκώσουν ούτε ένα δάχτυλο για να τους ανατρέψουν. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε ένα λεπτό περισσότερο.

Η εργατική τάξη πρέπει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες και τα σχίσματα της άρχουσας τάξης και να απαιτήσει από το TUC [Βρετανική ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ] να οργανώσει γενική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση κυβέρνησης εργατών και σοσιαλισμού. Αν οι ηγέτες του TUC αρνηθούν ένα τέτοιο αγώνα τότε πρέπει να εκδιωχθούν και να αντικατασταθούν από μια νέα ηγεσία. Αυτό είναι και το αίτημα της Πορείας για Δουλειά που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι Νέοι Σοσιαλιστές, που θα καταλήγει σε συγκέντρωση έξω από το Συνέδριο του TUC στο Λίβερπουλ στις 7 Σεπτέμβρη. Κάθε εργαζόμενος και νέος/α πρέπει να συμμετάσχει σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις ως το μόνο δρόμο για να υπάρξει μέλλον για τους εργαζόμενους. 

Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/10126

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s