ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Φωτό: Από τη συγκέντρωση στο Ίδρυμα Κακογιάννη για το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϋκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ.

Φωτό: Από τη συγκέντρωση στο Ίδρυμα Κακογιάννη για το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϋκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ.


Πάνω από 100 μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα μαζί με εργαζόμενους, άνεργους και νεολαίους, συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη βράδυ στη μαχητική συγκέντρωση έξω από το Ίδρυμα Κακογιάννη, στον Ταύρο της Αθήνας, ενάντια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ με υποστήριξη και χρηματοδότηση από την Ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα και την Ελληνική Κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν σύλλογοι της Παλαιστινιακής κοινότητας στην Ελλάδα (Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, Σύλλογος Al Awda για το Δικαίωμα της Επιστροφής Προσφύγων, Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζόμενων) καθώς και οι αλληλέγγυες οργανώσεις Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, και Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ.

Τα πανό των συγκεντρωμένων – Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζόμενων, Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος – Επιτροπή BDS, Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ [www. intifada.gr], Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση Πρωτοβουλία, Ένα Καράβι για τη Γάζα και ΔΕΑ (ΣΥΡΙΖΑ) – καλούσαν σε πολιτιστικό μποϋκoτάζ ενάντια στο Ισραήλ και για τη νίκη της Παλαιστίνης.

H Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (campaign of Boycott, Divestment and Sanctions = Εκστρατεία Μποϋκοτάζ, Μη-Επενδύσεων και Κυρώσεων) ενάντια στο Ισραήλ ιδρύθηκε το 2005 από Παλαιστίνιους διανοούμενους.

Στο απέναντι πεζοδρόμιο από τους συγκεντρωμένους, εμφανίστηκε – μάλλον για πρώτη φορά σε τέτοια αντι-σιωνιστική κινητοποίηση – μια προβοκατόρικη ομάδα 6-7 ατόμων οι οποίοι ανέμιζαν τη σημαία του Ισραήλ και μια μαυροκόκκινη σημαία που ανάφερε μέσα σε κύκλο με μαύρη και κόκκινη σημαία «Antifaschistische Aktion», που υποτίθεται ότι είναι μια αντιφασιστική οργάνωση στη Γερμανία. Το πανό που κράταγε η ομάδα ανάφερε «Ούτε δεξιό, ούτε αριστερό – ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό». Από αυτή την ομάδα ένας που φορούσε μια μαύρη κουκούλα κινήθηκε απειλητικά ενάντια στους συγκεντρωμένους αλλά τον σταμάτησαν τα ΜΑΤ που είχαν ακροβολιστεί γύρω από τη συγκέντρωση.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συνομίλησε με τον Σύμβουλο του Ιδρύματος Κακογιάννη Δημήτρη Γιολάση, υπεύθυνου για τις εκδηλώσεις (σεμινάρια κλπ) που χρηματοδοτεί η Ισραηλινή Πρεσβεία, ο οποίος δικαιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι είχαν υπογραφεί συμβόλαια. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι ενήμερος για το τι συμβαίνει στη Γάζα αλλά και για τις εκδηλώσεις μποϋκοτάζ σε άλλες χώρες και μάλιστα ανάφερε το κάλεσμα για ολοκληρωτικό μποϋκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ του γνωστού Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς. Αλλά ο Γιολάσης ως ένας ακόμη Πόντιος Πιλάτος αρνούνταν να πάρει θέση. Ο Γιολάσης αποδέχτηκε να διαβαστεί η ανακοίνωση των συγκεντρωμένων για μποϋκοτάζ των εκδηλώσεων σε κάποια διάλειμμα του σημερινού σεμιναρίου.

Όλα τα σεμινάρια διευθύνονται από καθηγητές/τριες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ που έχουν υποστηρίξει τη σφαγή στη Γάζα καθώς και τα άλλα εγκλήματα πολέμου της σιωνιστικής οντότητας του Ισραήλ.

Είναι ώρα οι καλλιτέχνες και διανοούμενοι στην Ελλάδα να απαιτήσουν πλήρες πολιτιστικό και εμπορικό μποϋκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ. Να σταματήσουν Έλληνες τραγουδιστές και τραγουδίστριες, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες αλλά και αθλητικές ομάδες να συνεργάζονται με ιδρύματα ή οποιοδήποτε ισραηλινό οργανισμό κρατικό ή μη.

Επίσης να απαιτήσουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδα και Ισραήλ και επιβολή εμπορικών κυρώσεων στο ρατσιστικό σιωνιστικό κράτος.

Παρακάτω ολόκληρη η ανακοίνωση της συγκέντρωσης:
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_60.html Ε όχι και τη Λυσιστράτη! Η Λυσιστράτη θα έκανε μποϊκοτάζ!

Να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις της Ισραηλινής Πρεσβείας και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που είναι συνένοχα στην παράνομη κατοχή και εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών. 
Με νωπό ακόμα το αίμα από τις ισραηλινές σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 2.100 η ισραηλινή πρεσβεία έχει το θράσος να εμφανίζεται ως χορηγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και παράστασης εμπνευσμένης από τη Λυσιστράτη!
Συγκεκριμένα το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε συνεργασία με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ διοργανώνουν Σεμινάρια και Εργαστήρια για το Θέατρο από τις 3 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2014 και παρουσιάζουν την παράσταση Lysistrata-X στις 11 έως 13 Σεπτεμβρίου 2014.
Και μόνο η υποστήριξη της Πρεσβείας του ισραηλινού απαρτχάιντ θα ήταν αρκετή για να αντιδράσουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις, σεβόμενοι το http://www.intifada.gr/cgi-bin/pages/index.pl?arlang=Greek κάλεσμα της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI), το οποίο υποστηρίζουν, πέραν από πλήθος καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών ανά τον κόσμο, τόσο η ισραηλινή ομάδα  HYPERLINK “http://boycottisrael.info/content/frequently-asked-questions” Boycott from within (Μποϊκοτάζ εκ των έσω, δηλαδή υποστήριξη του μποϊκοτάζ από ισραηλινούς πολίτες) όσο και http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/23/tέσσερις-γενιές-επιζώντων-του-ολοκαυτ/ εκατοντάδες εβραίοι επιζώντες ή απόγονοι επιζώντων του ολοκαυτώματος.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ όπως και όλα τα ισραηλινά πανεπιστήμια είναι ένας ισραηλινός ακαδημαϊκός θεσμός που υποστηρίζει άμεσα την κατοχή.
Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι άμεσα συνένοχο στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ έχει http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=1852 αποκτήσει παρανόμως ένα μέρος των 3.345 στρεμμάτων της παλαιστινιακής γης που έχουν κατασχέσει οι ισραηλινές αρχές κατοχής από το 1968, ένα χρόνο μετά την έναρξη της στρατιωτικής κατοχής της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης (στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ). Στο κομμάτι αυτό χτίστηκαν η πανεπιστημιούπολη και οι φοιτητικές εστίες στο Όρος Σκοπός. Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν, αλλά ισραηλινό δικαστήριο, όπως ήταν αναμενόμενο, αποφάσισε υπέρ του ισραηλινού κράτους και του πανεπιστημίου. Η νομική βάση της παρανομίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ έγκειται στο γεγονός ότι αυτή η γη είναι μέρος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εντάσσεται στα κατεχόμενα εδάφη. Η μονομερής προσάρτηση από το Ισραήλ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Κράτος του Ισραήλ και η εφαρμογή της ισραηλινής εσωτερικής νομοθεσίας σε αυτή, αποτελούν παραβιάσεις της 4ης Σύμβασης της Γενεύης και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα ως άκυρες από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και από  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την απόφαση 252 (21 Μαΐου του 1968). Μεταφέροντας Ισραηλινούς (προσωπικό και φοιτητές) να εργαστούν και να ζήσουν σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο παραβιάζει το Άρθρο 49 της 4ης Σύμβασης της Γενεύης περί μεταφοράς άμαχου πληθυσμού σε κατεχόμενα εδάφη (εποικισμός).
Επιπλέον, μέχρι πριν από λίγο καιρό, αντιπρόεδρος εξωτερικών σχέσεων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ ήταν ο Carmi Gillon, πρώην Διευθυντής των Υπηρεσιών Γενικής Ασφάλειας (γνωστών και ως Σαμπάκ ή Σιν Μπετ), που είναι ιδιαιτέρως διαβόητες για τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ είχε προχωρήσει στο http://www.huji.ac.il/cgi-bin/dovrut/dovrut_search_eng.pl?mesge118111567232688760 διορισμό του σε αυτήν την κομβική θέση, παρότι κάποια χρόνια νωρίτερα, την εποχή που είχε διοριστεί πρεσβευτής του Ισραήλ στη Δανία, οι μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ζητήσει, το μεν http://www.hrw.org/en/news/2001/07/18/denmark-letter-danish-minister-foreign-affairs-mogens-lykketoft Human Rights Watch τη μη αποδοχή του διορισμού του εκ μέρους της Δανίας, η δε http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE15/074/2001/en/39903a8f-d8fa-11dd-ad8c-f3d4445c118e/mde150742001en.html Διεθνής Αμνηστία τη διερεύνηση και, εφόσον προκύψουν στοιχεία, τη δίωξή του για εγκλήματα του διεθνούς δικαίου. Φέτος το Γενάρη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Δανία για να παραστεί σε προβολή του ντοκιμαντέρ The Gatekeepers στο οποίο πρωταγωνιστεί, αναγκάστηκε να http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.568063 φύγει άρον-άρον φοβούμενος ενδεχόμενη σύλληψη εξαιτίας μήνυσης που υποβλήθηκε εναντίον του για διάπραξη εγκλημάτων.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ είναι μεταξύ των ισραηλινών πανεπιστημίων που στήριξαν τις τωρινές σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας, διεξάγοντας http://intifadagr.wordpress.com/2014/07/28/ισραηλινά-πανεπιστήμια-στηρίζουν-τη/ καμπάνιες αλληλεγγύης και ενθαρρύνοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες που σκότωναν άμαχους στη Γάζα.
Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ εμπλέκεται επιπλέον και σε εγκλήματα κατά της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, και συγκεκριμένα εμπλέκεται στην http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=1738 κλοπή δεκάδων χιλιάδων http://intifadagr.wordpress.com/2014/04/30/ας-μιλήσουμε-για-βιβλία/ βιβλίων από παλαιστινιακές βιβλιοθήκες που κατέληξαν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, η οποία αργότερα έγινε η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ.
Τι θα έλεγε η Λυσιστράτη για όλα αυτά; – «Μποϊκοτάζ!»
Καλούμε το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης να ακυρώσει τη συνεργασία με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και την Ισραηλινή Πρεσβεία. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ειρωνεία του να διοργανώνει εκδήλωση για http://www.mcf.gr/el/whats_on/?ev=to_theatro_toi_katapiesmenoi_ena_monopati_poi_shimatizetai_kathos_to_perpatame_dialexi_barbara_santos_proboli_ntokimanter_augusto_boal_panepistimio_peloponnisoi_sholi_kalon_tehnon_tmima_theatrikon_spoidon_naiplio το Θέατρο του Καταπιεσμένου την ίδια ώρα που συνεργάζεται με εγκληματίες. Επίσης δεν μπορούμε να μην υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν το ίδρυμα Μ. Κακογιάννης έχει γίνει χώρος διαμαρτυρίας http://solidarioszapatistas.squat.gr αλληλέγγυων στους Ζαπατίστας, εξαιτίας της διοργάνωσης εκδήλωσης με τη συμμετοχή της Πρεσβείας του Μεξικού.
Καλούμε επίσης όσους/ες δήλωσαν συμμετοχή στα εργαστήρια και τα σεμινάρια, να την ακυρώσουν ως μια στοιχειώδη έκφραση αλληλεγγύης στον σφαγιαζόμενο παλαιστινιακό λαό.
Καλούμε το κοινό να μποϊκοτάρει την παράσταση-περφόρμανς Lysistrata-X της οποίας η διοργάνωση από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ με τη στήριξη της ισραηλινής πρεσβείας, αποτελεί αδιανόητη προσβολή στο νόημα του αντιπολεμικού έργου. –
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Πειραιώς 201, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου ώρα 17.30

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ – Σύλλογος Al Awda για το Δικαίωμα της Επιστροφής Προσφύγων – Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα – Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας – Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση – Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζόμενων – Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση.»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s