ΟΙ ΣΚΩΤΣΕΖΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΨΑΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ – ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κύριο άρθρο, Σαββάτο 20 Σεπτέμβρη 2104, της καθημερινής βρετανικής εφημερίδας News Line, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (τμήματος τής Διεθνούς Επιτροπής τής 4ης Διεθνούς). Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/10198

Διαδήλωση υπέρ της αναξαρτησίας στη Γλασκόβη, 8 Σεπτέμβρη 2014.

Διαδήλωση υπέρ της αναξαρτησίας στη Γλασκόβη, 8 Σεπτέμβρη 2014.

ΟΙ ΣΚΩΤΣΕΖΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ απόρριψαν το στενό αντιδραστικό εθνικισμό του SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης γιατί μισούν και τους Σκωτσέζους και τους Εγγλέζους Τόριδες και περιφρονούν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος που είναι ερωτευμένη με τον καπιταλισμό.

Το πιο σημαντικό μάθημα για την εργατική τάξη απ’ αυτό το δημοψήφισμα είναι το αποφασιστικό ζήτημα της ηγεσίας και η προδοσία του Εργατικού Κόμματος.

Στα παραδοσιακά κέντρα του Εργατικού Κόμματος – στις μεγάλες εργατουπόλεις της Γλασκόβης και της Νταντί – όλη η εκστρατεία του SNP εστιάστηκε να παροτρύνει τους ψηφοφόρους των Εργατικών ότι αν αλήθεια ήθελαν να συντρίψουν τους Τόριδες και να τους διώξουν από τη Σκωτία, τότε έπρεπε να ψηφίσουν το SNP και όχι το Εργατικό Κόμμα που υποστηρίζει τον καπιταλισμό. Προκηρύξεις καλούσαν τους υποστηριχτές του Εργατικού κόμματος να γυρίσουν την πλάτη τους στο κόμμα και να ψηφίσουν SNP και ανεξαρτησία ως το μόνο τρόπο για να ξεκουμπιστούν οι Τόριδες.

[Στο δημοψήφισμα το SNP, το Σκωτσέζικο Πράσινο Κόμμα και το μικρό Σκωτσέζικο Σοσιαλιστικό Κόμμα δημιούργησαν συνασπισμό εκστρατείας υπέρ του «Ναι». Τα τρία μεγάλα καπιταλιστικά κόμματα, Τόριδες, Εργατικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι σχημάτισαν το συνασπισμό υπέρ του «Όχι».]

Το μεγάλο ποσοστό ψήφων υπέρ του «Ναι» σ’ αυτές τις δυο πόλεις, αντανακλά την επιθυμία της εργατικής τάξης να ξεκουμπιστούν οι Τόριδες και ο καπιταλισμός, και δεν εκφράζει σε καμιά περίπτωση πραγματική υποστήριξη προς το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Την ίδια στιγμή, αντανακλά το γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα με την προδοτική του στάση έχει χάσει κάθε υποστήριξη μεταξύ των εργαζομένων.

Η εκστρατεία του «Ναι» πήρε την πλειοψηφία λόγω έλλειψης αντιπάλου – μέσω της προδοσίας της ηγεσίας των Εργατικών που ανέβηκαν στην εξουσία το 1997 μετά από 18 χρόνια εξουσίας των Τόριδων της Θάτσερ και του Μέϊτζορ. Οι κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος πρόδωσαν εντελώς την εργατική τάξη, ο ρόλος τους ήταν πάντα ως «κυβερνήσεις επιχειρηματιών» όπως υπερηφανευόταν ο Μπλερ.

Ότι οι Σκωτσέζοι εργαζόμενοι μισούν τους Τόριδες και περιφρονούν την προδοτική ηγεσία των Εργατικών είναι κατανοητό. Με τον Τόρι πρωθυπουργό της Βρετανίας Κάμερον και τους Τόριδες τόσο μισητούς, που κάθε φορά που άνοιγαν το στόμα τους πρόσθεταν μερικές εκατοντάδες ψήφους στο «Ναι», το Εργατικό Κόμμα προσπάθησε να παίξει το ρόλο του ανορθωτή της Ένωσης με τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να πρωταγωνιστεί.

Ο Μπράουν, που «διέσωσε» τις τράπεζες από κατάρρευση το 2008 εθνικοποιώντας τα χρέη τους στο κράτος και για να τα πληρώσει η εργατική τάξη, καλέστηκε ακόμη μια φορά για να διασώσει την Ένωση από το SNP, το οποίο είχε αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή μέσα ακριβώς από τις προδοσίες του Εργατικού Κόμματος. Αυτός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το Εργατικό Κόμμα, ως ναυαγοσώστες του βρετανικού καπιταλισμού, τρέχοντας στο καθήκον όποτε καλεστούν.

Από τη μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου (11 Ιούλη 2914) τη μέρα της 24ωρης γενικής απεργία στο δημόσιο.

Από τη μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου (11 Ιούλη 2914) τη μέρα της 24ωρης γενικής απεργία στο δημόσιο.

Με τον Κάμερον τώρα πολιτικά νεκρό και τους Τόριδες σκορπισμένους από την κρίση και διασπασμένους από πάνω έως κάτω σε κάθε ζήτημα – από το UKIP [το εθνικιστικό-ρατσιστικό κόμμα της Βρετανίας που θέλει αποχώρηση από την ΕΕ], μέχρι τους «όρκους» που έδωσε ο Κάμερον ότι θα αυξήσει τις εξουσίες του SNP στον προϋπολογισμό – γίνεται φανερό ότι η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα ξανακαλεστούν ως ναυαγοσώστες του συστήματος.

Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή ενός συνασπισμού με κομμάτια των Τόριδων ή μόνοι τους οι Εργατικοί να προσπαθήσουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη τις δρακόντειες περικοπές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η καπιταλιστική κρίση για να διασωθεί ο καπιταλισμός, βασιζόμενοι για υποστήριξη στην ισάξια προδοτική ηγεσία του TUC [βρετανική ΓΣΕΕ] για να κρατήσουν την εργατική τάξη σε έλεγχο.

Στο πρόσφατο συνέδριο του TUC, ήταν τέτοια η προδοσία που ούτε καν συζητήθηκε η ίδια η πολιτική τους, δηλαδή να συζητηθεί το ζήτημα της γενικής απεργίας. Αντί για συζήτηση αποκήρυξαν τη γενική απεργία ως «απραγματοποίητη». Αντί να αγωνίζονται, αυτοί οι προδότες εργάζονται μέρα-νύχτα για να περιορίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε διαμαρτυρίες και τη δήθεν ελπίδα ότι μια μελλοντική Εργατική κυβέρνηση θα είναι καλύτερη από τους Τόριδες. Όλα αυτά ξέροντας πολύ καλά ότι οποιαδήποτε Εργατική κυβέρνηση θα αναγκαστεί από την παγκόσμια κρίση να επιτεθεί στους εργαζόμενους, όπως ο Κάμερον και ο Όσμπορν [Υπουργός Οικονομικών] κάνουν τώρα.

Τώρα είναι φανερό ότι το ζήτημα της ηγεσίας είναι απόλυτα αποφασιστικό.

 Διαδήλωση των Νέων Σοσιαλιστών [Young Socialists] στο πρόσφατο συνέδριου του TUC [βρετανικής ΓΣΕΕ] στο Λίβερπουλ (9 Σεπτέμβρη 2014) με κεντρικό σύνθημα την κήρυξη γενικής απεργίας. Πηγή: http://www.wrp.org.uk/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=12808


Διαδήλωση των Νέων Σοσιαλιστών [Young Socialists] στο πρόσφατο συνέδριου του TUC [βρετανικής ΓΣΕΕ] στο Λίβερπουλ (9 Σεπτέμβρη 2014) με κεντρικό σύνθημα την κήρυξη γενικής απεργίας.
Πηγή: http://www.wrp.org.uk/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=12808

Ο καπιταλισμός είναι χρεοκοπημένος και ανήμπορος να προσφέρει καλύτερο μέλλον στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Ο μόνος δρόμος μπροστά για την εργατική τάξη είναι η επαναστατική μεταμόρφωση της κοινωνίας με τη σοσιαλιστική επανάσταση. Αλλά αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας επαναστατικής ηγεσίας της εργατικής τάξης, που θα αντικαταστήσει τους Εργατικούς λοχαγούς του καπιταλισμού, μια ηγεσία προετοιμασμένη να καλέσει και να πραγματοποιήσει τη γενική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης, και να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εργατών που θα προχωρήσει να αντικαταστήσει την καπιταλιστική Ένωση με την εργατική δημοκρατία των Βρετανών εργατών και το σοσιαλισμό. Η κρίση της ηγεσίας πρέπει να επιλυθεί με το χτίσιμο του WRP [Επαναστατικού Κόμματος Εργατών] και το μαζικό κίνημα των Νέων Σοσιαλιστών – γίνετε μέλη σήμερα! –

Επικοινωνία: erga1anti@yahoo.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s