Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Οι απολυμένες αγωνιζόμενες καθαρίστριες απαιτούν "σκούπα σε κυβέρνηση και μνημόνια".

Οι απολυμένες αγωνιζόμενες καθαρίστριες απαιτούν “σκούπα σε κυβέρνηση και μνημόνια”.

Η χτεσινή (1/10/14) απόφαση των Σαμαρά-Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή είναι η πιο σημαντική έκφραση – αλλά και ομολογία – της τερματικής πολιτικής κρίσης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της κοινοβουλευτικής χούντας συνομιλητών της Χρυσής Αυγής που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ.
Η πολιτική κρίση της κυβέρνησης των ΜΑΤ επιδεινώθηκε δραματικά μετά την άρνηση της Μέρκελ να προσφέρει λίγα ψίχουλα στον Σαμαρά ώστε ο τελευταίος να παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως ο άνθρωπος που βγάζει την Ελλάδα από τα μνημόνια.
Η άμεση πηγή αυτής της πολιτικής κρίσης της ασταθούς βοναπαρτιστικής κοινοβουλευτικής χούντας είναι η εξαιρετική αδυναμία της να εκπληρώσει τα βάρβαρα νέα μνημονιακά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές στη Νέα Υόρκη και στη Φρανκφούρτη. Τα κυριότερα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόϊκα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ είναι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, διάλυση δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας και νέα εργατική-συνδικαλιστική νομοθεσία που ουσιαστικά θα απαγορεύει τις απεργίες, θα περικόψει δραστικά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και θα εμποδίσει τις συνδρομές των εργαζομένων στα συνδικάτα τους.
Η βελούδινη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η άρνηση του ΚΚΕ να καλέσει για ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας, η προδοτική στάση των γραφειοκρατικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Ομοσπονδίες, που αρνούνται να καλέσουν σε γενική πολιτική απεργία διαρκείας, δεν έχει περιορίσει το θυμό των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών και των μικρομεσαίων στην Ελλάδα ενάντια στην κυβέρνηση και στα μνημόνια. Αυτός ο ταξικός θυμός έχει φτάσει στο απροχώρητο. Φουντώνει και από τις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ουκρανία, και από την σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα από τους Σιωνιστές με πλήρη υποστήριξη ΕΠΑ και ΕΕ.
Ο θυμός των εργαζομένων συντηρεί σήμερα την αντίσταση της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, της μεγαλειώδους ιστορικής πάλης των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των απολυμένων αγονιζόμενων καθαριστριών και σχολικών φυλάκων, των εργαζομένων στην Κόκα-κόλα και αλλού.
Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις φαίνεται ξεκάθαρα η συντριβή που θα υποστούν τα κυβερνητικά κόμματα σε περίπτωση εκλογών.

Κάτω από αυτή την τεράστια πίεση, που δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις στους βουλευτές υποστηριχτές της κυβέρνησης συνασπισμού, οι Σαμαράς-Βενιζέλος προσπαθούν να επιβιώσουν αποδεικνύοντας ότι έχουν σίγουρη μια κοινοβουλευτική δύναμη – έστω ισχνής πλειοψηφίας – για να εφαρμόσουν τα μέτρα που διατάζει η τρόϊκα.
«Η Καθημερινή», το φερέφωνο των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, σήμερα γράφει στο κύριο άρθρο της ότι η κυβέρνηση «θέλει να βάλει τέλος στα επίμονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών», να επιβάλει «πολιτική σταθερότητα», να «κλείσει τη σεναριολογία περί επιτάχυνσης της προεδρικής εκλογής», να «χαλιναγωγήσει τους βουλευτές» της, να «επαναφέρει στην τάξη υπουργούς», και να «ακυρώσει, σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον, ενδεχόμενη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση»!
Όλα αυτό το κατεβατό ευχών είναι αδύνατο να υλοποιηθεί.

Το σενάριο φαντασίας της κυβέρνησης είναι να κερδίσει τη ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόϊκα για τα νέα μέτρα. Στη συνέχεια να προσεταιρίσει με κάθε τρόπο τους βουλευτές που τις υπολείπονται για να φτάσει τους 180 και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας ώστε να επιβιώσει και να επιτεθεί βίαια ενάντια στους εργαζόμενους.

Αλλά αντίθετα με τις προθέσεις της κοινοβουλευτικής χούντας, η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης (μάλλον θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτώβρη) θα επιβαρύνει και θα επιταγχύνει την πολιτική κρίση της κυβέρνησης.
Αυτή η κοινοβουλευτική χούντα δεν έχει τη δύναμη που απαιτεί η εφαρμογή των νέων μνημονιακών μέτρων, ούτε τη δύναμη να προχωρήσει σε μια ανοιχτά απολυταρχική δικτατορική κυβέρνηση με αναθεώρηση του Συντάγματος ή με κήρυξη αναστολής του Συντάγματος λόγω εθνικού κινδύνου.
Για την επιβίωση του συστήματος, απομένει η λύση της διχτατορίας με το στρατό, ή – όπως έχει ήδη προταθεί – αντί για εκλογές, η συγκρότηση μιας Εθνικής Κυβέρνησης, με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, στο πρότυπο των κυβερνήσεων συνασπισμού των δυο μεγάλων κομμάτων (Γερμανία και αλλού).
Όσο πιθανό είναι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική της ισχνή πλειοψηφία στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, άλλο τόσο πιθανό είναι να τη χάσει και να καταρρεύσει.

Καθηγητές στη διαδήλωση της 5ης Ιούνη 2014 στην Αθήνα απαιτούν "ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ευρωπαϊκής ένωσης - ΔΝΤ, τερματισμό των απολύσεων".

Καθηγητές στη διαδήλωση της 5ης Ιούνη 2014 στην Αθήνα απαιτούν “ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ευρωπαϊκής ένωσης – ΔΝΤ, τερματισμό των απολύσεων”.

Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και των μνημονίων. Αυτό σημαίνει την κινητοποίηση όλων των εργαζομένων σε Ενιαίο Μέτωπο με γενική πολιτική απεργία διαρκείας.
Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Ομοσπονδιών όχι μόνο δεν θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή κυβέρνησης και μνημονίων, αλλά ξεκίνησαν προχτές από την έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO, παράρτημα του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών) στη Γενεύη «διάλογο» με την κυβέρνηση για τη «μεταρρύθμιση» του συνδικαλιστικού νόμου. Δηλαδή η ΓΣΕΕ συζητεί με την κυβέρνηση την περιστολή-κατάργηση θεμελιωδών συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών! Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να εκδιωχθούν άμεσα και να αντικατασταθούν από μια επαναστατική ηγεσία αγωνιστών της νέας γενιάς μαζί με τους/τις πρωτοπόρους/ες αγωνιστές/στριες (καθαρίστριες, ΕΡΤ, κ.α.).

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες την ώρα μάλιστα που η εκλογή στο κοινοβούλιο γίνεται με αντιδημοκρατικά συστήματα και με την προπαγάνδα των καπιταλιστικών ΜΜΕ.
Η τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα, που θεμέλιο της είναι η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και τραπεζών από την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του καπιταλισμού, δεν πρόκειται να επιλυθεί υπέρ των εργαζομένων στο κοινοβούλιο. Για να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας απαιτείται μια σοσιαλιστική κυβέρνηση εργατών και αγροτών, που θα στηρίζεται στα συνδικάτα, στις λαϊκές συνελεύσεις και στους φορείς της εργατικής τάξης, νεολαίας, αγροτών και μικρομεσαίων.

Στην περίπτωση γενικών εκλογών, είτε από πιθανή ήττα της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης είτε σε μερικούς μήνες από αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των εργαζομένων θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να απαλλαχτεί από την κοινοβουλευτική χούντα, τα ΜΑΤ, την ανεργία και τη φτώχεια, τις φασιστικές επιθέσεις.
Οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν από μια «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει
άμεσα στην ανατροπή των μνημονίων και όλων των βάρβαρων μέτρων, στη διαγραφή όλου τους δημόσιου χρέους με εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, στη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, στην ικανοποιητική λειτουργία της δημόσιας υγείας, παιδείας και πρόνοιας, στην παροχή άτοκων δανείων σε αγρότες και μικροεπαγγελματίες, στη δραματική μείωση των λογαριασμών τηλεφώνου, ηλεκτρικού, νερού και εισιτηρίων συγκοινωνιών, στη διαγραφή του χρέους (δάνεια, πιστωτικές κάρτες) των εργατικών νοικοκυριών και των άνεργων, στην άμεση παροχή στέγης σε άστεγους και μετανάστες καθώς και σε πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες.

Τεράστια απεργιακή συγκέντρωση στη Λισαβώνα (15/3/14) απαιτεί την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων.

Τεράστια απεργιακή συγκέντρωση στη Λισαβώνα (15/3/14) απαιτεί την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων.

Χωρίς διαγραφή του χρέους και ταυτόχρονη εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων δεν θα υπάρξουν οι πόροι ικανοποίησης των εργατικών αιτημάτων. Όμως εδώ και αρκετό καιρό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για εξαφάνιση των μνημονίων και πλήρη διαγραφή του δημόσιου χρέους, αλλά για κούρεμα και αναπροσαρμογή του χρέους με διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μια τέτοια πολιτική από μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα τη φέρει σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τους εργαζόμενους και τη νεολαία οι οποίοι δεν θα αποδεχθούν μια ακόμη μνημονιακή κυβέρνηση καμουφλαρισμένη ως «αριστερή».
Η υπόθεση ότι μια «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε γενναία μέτρα υπέρ των εργαζομένων – και όχι απλά σε κάποιες διακοσμητικές κινήσεις – είναι επικίνδυνη αυταπάτη. Στο σημερινό πλαίσιο του καπιταλισμού σε βαθιά τερματική κρίση, δεν μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις και επιδιορθώσεις του συστήματος. Κάτω από την πίεση της καπιταλιστικής κρίσης και των δανειστών ΕΕ και ΔΝΤ, γρήγορα μια πιθανή «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε αντιδραστικό όργανο των διεθνών τραπεζιτών.

Από τη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο (4/9/14) ενάντια στον ιμπεριαλιστικόπολεμο σε Συρία και Ιράκ.

Από τη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο (4/9/14) ενάντια στον ιμπεριαλιστικόπολεμο σε Συρία και Ιράκ.

Το κεφαλαιώδες ιστορικό καθήκον της εργαζομένων και της νεολαίας είναι σήμερα η δημιουργία ενός επαναστατικού μαζικού κόμματος τμήματος της τροτσκιστικής Τέταρτης Διεθνούς, για να οδηγήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην ανατροπή του καπιταλισμού και στο σισιαλισμό. Μόνο μια σοσιαλιστική κυβέρνηση σχεδιασμένης οικονομίας, σε συνεργασία τις με αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σ’ όλο τον κόσμο, μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων. –

Στείλτε την άποψη σας στο: erga1anti@yahoo.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s