Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Κύριο άρθρο, Πέμπτη 2 Οκτώβρη 2014, της καθημερινής βρετανικής εφημερίδας News Line, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (τμήματος τής Διεθνούς Επιτροπής τής 4ης Διεθνούς). http://www.wrp.org.uk/news/10232.
Με πρόσθετες πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian και το αμερικάνικο περιοδικό Counter Culture.

Μαχήτριες των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας που πολεμούν του τζιχαδιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην πόλη Κομπανί. Πηγή:  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2777067/ISIS-behead-five-Kurdish-fighters-including-three-women-severed-heads-shared-online-terror-fanatics.html

Μαχήτριες των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας που πολεμούν του τζιχαδιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην πόλη Κομπανί. Πηγή:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2777067/ISIS-behead-five-Kurdish-fighters-including-three-women-severed-heads-shared-online-terror-fanatics.html

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον πόλεμο των ΕΠΑ και των συμμάχων τους για να ανατρέψουν τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ αλλά και για να συντρίψει τους Κούρδους μαχητές που πολεμούν για την ανεξαρτησία τους.
Χτες Πέμπτη το κοινοβούλιο στην Άγκυρα υπερψήφισε 298-98 την πρόταση της κυβέρνησης Ερτογάν για πολεμικές επιχειρήσεις «ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στις γειτονικές χώρες», δηλαδή στη Συρία και στο Ιράκ. Επίσης ψήφισε να «επιτραπεί σε συμμαχικές δυνάμεις να περάσουν από το τουρκικό έδαφος για επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», δηλαδή ξένες δυνάμεις – ουσιαστικά οι ΕΠΑ – να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.
Στη Δανία επίσης την Πέμπτη το κοινοβούλιο ψήφισε 94-9, αλλά με πολλές αποχές, να στείλει 7 πολεμικά αεροπλάνα στο βόρειο Ιράκ.
Την Τρίτη το βράδυ οι αεροπορικές δυνάμεις των ΕΠΑ και των συμμάχων τους βομβάρδισαν τους μαχητές του ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που έχουν επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές οι οποίοι υπερασπίζονται την πόλη Κομπανί της Συρίας πάνω στα σύνορα με την Τουρκία. Χτες σκοτώθηκαν στις μάχες τουλάχιστον 10 άνθρωποι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Συρίας στα ΕΕ Μπασάρ αλ-Ζααφαρί υποστήριξε ότι η Συρία «υποστηρίζει κάθε ειλικρινή διεθνή προσπάθεια για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, προσπάθεια που θα προστατεύει τις ζωές των αμάχων και θα σέβεται την ανεξαρτησία της Συρίας και τις διεθνείς συμφωνίες».
Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today, ο αλ-Ζααφαρί κατηγόρησε την Τουρκία ότι είναι ο «κύριος συνένοχος» της τρομοκρατίας ενάντια στη Συρία και τόνισε, «πώς είναι δυνατό η Τουρκία να καλεί στη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας των αμάχων, όπως λέει, και την ίδια στιγμή να εμποδίζει τους Σύριους Κούρδους να περάσουν τα σύνορα στην Τουρκία για να αποφύγουν το ΙΚ και την Ζαμπάτ αλ-Νούσρα;»
Ο αλ-Ζααφαρί υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά για αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες γιατί η ίδια η κυβέρνηση του Ρεσέπ Ταηίπ Ερντογάν επέτρεψε σε τρομοκράτες απ’ όλο τον κόσμο να περάσουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας.
Ο αλ-Ζααφαρί επιβεβαίωσε ότι ο Συριακός Αραβικός Στρατός μπορεί «να εξαφανίσει τα φαινόμενα του ΙΚ και της Ζαμπάτ αλ-Νούσρα σε τρεις μήνες και όχι σε τρία χρόνια, αλλά όμως ο Ερντογάν, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ πρέπει σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Κούρδοι μαχητές που πολεμούν στην Τουρκία για ανεξάρτητο κράτος. Φωτό Μάης 2013. Πηγή:  http://gulfnews.com/in-focus/iraq-anniversary/iraq-entry-of-kurd-fighters-violates-sovereignty-1.1183302

Κούρδοι μαχητές που πολεμούν στην Τουρκία για ανεξάρτητο κράτος.
Φωτό Μάης 2013. Πηγή: http://gulfnews.com/in-focus/iraq-anniversary/iraq-entry-of-kurd-fighters-violates-sovereignty-1.1183302

Την Τρίτη Κούρδοι μαχητές ανάκτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πόλη Ραμπία στα σύνορα Ιρακ-Συρίας την οποία είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του ΙΚ το καλοκαίρι. Την Τετάρτη Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές μαζί με τη φυλή Σαμάρ (θρησκευόματος Σάνι) απέκτησαν έλεγχο μιας περιοχής στα σύνορα με τη Συρία διώχνοντας τις δυνάμεις του ΙΚ.

Παράλληλα οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ ανάκτησαν τον έλεγχο πάνω από 16 οικισμών στην περιοχή Ντιβάλα βόρεια της Βαγδάτης σύμφωνα με το Ιρακινό Υπουργείο Άμυνας.

Την Τετάρτη το βράδυ βρετανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν με ρουκέτες οχήματα του ΙΚ στο Ιράκ κοντά στη Βαγδάτη. Τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν οικονομικούς στόχους στη Συρία με δικαιολογία ότι χτυπούν του τρομοκράτες του ΙΚ. Τη Δευτέρα το βράδυ τα αμερικανικά βομβαρδιστικά κατέστρεψαν αποθήκες σιτηρών στο Μανμπίζ (πόλη που κατέχει το ΙΚ κοντά στο Αλέπο) και στην ανατολική Συρία σκοτώνοντας άμαχους αλλά τραυματίζοντας μόνο τους μαχητές του ΙΚ. Την προηγούμενη βδομάδα τα αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν διυλιστήρια πετρελαίου στη Συρία.

Η ιδέα ότι η Τουρκία, πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, θα ήταν ουδέτερη ή δεν θα εισέβαλε στη Συρία είναι σκέτη ανοησία. Η Τουρκία ήταν πάντα η χώρα απ’ όπου οι τζιχαδιστές έμπαιναν στη Συρία για να πολεμήσουν ενάντια στο κοσμικό καθεστώς του κόμματος Μπάαθ του Άσαντ. Στα στρατόπεδα προσφύγων που έστησε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία οι τζιχαδιστές και οι μισθοφόροι εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν υπέρ των ιμπεριαλιστών.

Ο λόγος για τον οποίο το τουρκικό καθεστώς στέλνει στρατεύματα στη Συρία είναι για να χτυπήσει τις κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν ενάντια στο ΙΚ.

Η προοπτική οι Τούρκοι Κούρδοι – που πολεμούν ενάντια στο τουρκικό καθεστώς για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος – να ενωθούν με τους Σύριους Κούρδους που πολεμούν ενάντια στο ΙΚ, ανησυχεί την Τουρκία καθώς θα δημιουργηθεί ενιαίος αγώνας για ανεξάρτητο Κουρδιστάν στα συνοριακά εδάφη Τουρκίας και Συρίας.

Σύριοι Κούρδοι μαχητές στη συριακή παραμεθόρια πόλη Ρας αλ-Αϊν την οποία ανακατέλαβαν από τους τζιχαδιστές του ΙΚ. Φωτό 2 Οκτώβρη 2014. Πηγή: http://gulfnews.com/in-focus/iraq-anniversary/iraq-entry-of-kurd-fighters-violates-sovereignty-1.1183302

Σύριοι Κούρδοι μαχητές στη συριακή παραμεθόρια πόλη Ρας αλ-Αϊν την οποία ανακατέλαβαν από τους τζιχαδιστές του ΙΚ.
Φωτό 2 Οκτώβρη 2014. Πηγή: http://gulfnews.com/in-focus/iraq-anniversary/iraq-entry-of-kurd-fighters-violates-sovereignty-1.1183302

Με δικαιολογία ένα «ανθρωπιστικό πόλεμο» ενάντια στο ΙΚ, την ίδια τους τη δημιουργία, οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές στοχεύουν τον Άσαντ. Την περασμένη βδομάδα οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο με τίτλο «Οι ΕΠΑ συζητούν μια Απαγορευτική Ζώνη Πτήσεων για να προφυλάξουν τους άμαχους». Το άρθρο αποσαφηνίζει ότι οι δυνάμεις του ΙΚ δεν θα είναι ο στόχος μιας τέτοιας ζώνης. «Για να δημιουργηθεί μια Απαγορευτική Ζώνη Πτήσεων πρέπει πολεμικά αεροπλάνα με βομβαρδισμούς να αχρηστέψουν τα αμυντικά συστήματα της Συρίας», αναφέρει το άρθρο.

Αυτό το σχέδιο ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια στη Συρία που θα αρχίσει με μια Απαγορευτική Ζώνη Πτήσεων είναι ακριβώς η ταχτική που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενάντια στο Ιράκ και στη Λιβύη. Ήταν η ταχτική των Ομπάμα και Κάμερον όταν προσπάθησαν να επιβάλουν πέρσι βομβαρδισμούς ενάντια στη Συρία. Απέτυχαν καθώς υπήρξε τεράστια αντίσταση από τους εργαζόμενους. Ο Κάμερον ηττήθηκε στη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου και ο Ομπάμα ούτε καν προσπάθησε στο Κονγκρέσο. Μετά από ένα χρόνο η ταχτική ξαναχρησιμοποιείται μέσω της πίσω πόρτας ενός πολέμου ενάντια στους τρομοκράτες του ΙΚ. Ο πόλεμος ενάντια στο λαό της Συρίας και στη νόμιμη κυβέρνηση του ξεσπά με προπαγάνδα που μεταμφιέζει τους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεν υπάρχει «ανθρωπιστικός ιμπεριαλισμός». Με αυτό το σύνθημα ο Μπλερ και ο Μπους βομβάρδισαν και δολοφόνησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις – αναγκασμένες από την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού να επανα-καταλάβουν τον κόσμο για τους δικούς τους στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις πέρσι ενάντια στον πόλεμο σε Βρετανία, ΕΠΑ και αλλού, τώρα η εργατική τάξη σ’ όλο τον κόσμο πρέπει να αναπτύξει τον αγώνα για να συντρίψει τον ιμπεριαλισμό μια για πάντα με τη σοσιαλιστική επανάσταση. Σε κάθε καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική χώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις πολέμου με γενική απεργία και να προχωρήσουν σε μια εργατική κυβέρνηση και στο σοσιαλισμό.-

Στείλτε μας τις απόψεις σας στο: erga1anti@yahoo.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s