Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

TUC MARCH 20 Oct 14

Άρθρο της καθημερινής εφημερίδας Νιούς Λάϊν http://www.wrp.org.uk, του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (Βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς), Δευτέρα 20 Οχτώβρη 2014. Πηγή: http://www.wrp.org.uk/news/10287

150.000 εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, φοιτητές και νεολαία συμμετείχαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Λονδίνο στη διαδήλωση «Η Βρετανία χρειάζεται αυξήσεις μισθών» που οργάνωσε το TUC (Trades Unions Congress = Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων, η βρετανική ΓΣΕΕ).

Στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας πραγματοποιήθηκαν με τεράστια επιτυχία πανεθνικές απεργίες από τους δημοσίους υπαλλήλους (Τετάρτη) και στο τομέα δημόσιας υγείας (Πέμπτη) με μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων.

Οι 150.000 που πήραν μέρος στο Λονδίνο, καθώς επίσης και οι δεκάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Γλασκόβη και στο Μπελφάστ, σηματοδοτούν μια τεράστια αλλαγή στο εργατικό κίνημα της Βρετανίας. Αναδεικνύεται ένα μαζικό κίνημα εκατομμυρίων που αρνούνται να κάνουν πίσω στη μάχη για αυξήσεις και στη μάχη ενάντια στα κλεισίματα και στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό το κίνημα απαιτεί επίμονα από τα συνδικάτα να παλέψουν για να πάρουν πίσω όλα όσα αρπάχτηκαν από την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους και τη νεολαία μετά την κατάρρευση του 2008.

Καθώς αναδεικνύεται αυτό το αγωνιστικό εργατικό κίνημα, θα υποστηριχτεί από τα εκατομμύρια της νεολαίας στη Βρετανία. Και πιο δυναμικά από τη νεολαία στη Γλασκόβη και στη Νταντί που υποστήριξαν τον τερματισμό της Τόρικης ένωσης Αγγλίας-Σκωτίας στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Photo 2

Τώρα μια επαναστατική κατάσταση διαμορφώνεται γρήγορα στη Βρετανία, γιατί η αντίδραση της κυβέρνησης των Τόριδων στις εργατικές απεργίες και διαδηλώσεις θα είναι να σφίξουν ακόμη τα λουριά για να επιβάλουν τη δική τους οικονομία σκλαβιάς, όπου εκατομμύρια εργάζονται και δημιουργούν τεράστια κέρδη για τους καπιταλιστές, αλλά είναι αδύνατο να προμηθεύσουν φαγητό, στέγη και ρούχα στις οικογένειες τους.

Οι Τόριδες προετοιμάζονται να εντείνουν τον ταξικό πόλεμο σ’ όλα τα μέτωπα, να περάσουν νέους νόμους ενάντια στα συνδικάτα καθώς επίσης και αντι-τρομοκρατικούς νόμους που θα μπορούν να εφαρμόζονται ενάντια στα συνδικάτα όσο και ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Θέλουν νέους νόμους ενάντια στις απεργίες που θα απαιτούν τη συμμετοχή τουλάχιστον 50% όλων των εργαζομένων σε ψηφοφορία για να θεωρείται νόμιμη μια απεργία, και να αφαιρέσουν εντελώς το δικαίωμα στην απεργία ξεκινώντας από την πυροσβεστική υπηρεσία, τα ασθενοφόρα και το μετρό του Λονδίνου. Σκοπεύουν να πάνε πίσω το βιοτικό επίπεδο και τα βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης τουλάχιστον ένα αιώνα. Τα σχέδια αυτά τα ξέρουν και τα αφεντικά το ξέρουν αλλά και η συνδικαλιστική ηγεσία, και τώρα άρχισε να το διαισθάνεται η εργατική τάξη και η νεολαία.

Σ’ αυτή την κατάσταση το Εργατικό Κόμμα ήδη έχει ταχτεί με το μέρος των αφεντικών και δηλώνει ότι αυτό θα κάνει όσες περικοπές κάνουν και οι Τόριδες για να σωθεί ο καπιταλισμός.

Οι συνδικαλιστές ηγέτες, στο πρόσφατο συνέδριο τους, προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια από την εργατική τάξη και προσκάλεσαν τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας να μιλήσει στο συνέδριο!

Οι ηγέτες του TUC απέσυραν την απόφαση του συνεδρίου, που είχαν εδώ και δυο χρόνια, που τόνιζε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία πρέπει να «προετοιμάσει την οργάνωση» μιας γενικής απεργίας. Την ώρα που τα αφεντικά ετοιμάζονται να μαχαιρώσουν την εργατική τάξη, το TUC αρνήθηκε κάθε συζήτηση για γενική απεργία. Ο ηγέτης του συνδικάτου GMB Κένι δημόσια δήλωσε ότι μια γενική απεργία είναι «αδύνατη». Ο Λένιν αποκάλεσε τέτοιους ηγέτες «εργατικούς υπολοχαγούς του καπιταλισμού».

Στην πορεία του Σαββάτου η Νιους Λάϊν ρώτησε τον Κένι ότι, «σας αποδίδουν τη δήλωση ότι μια γενική απεργία είναι ‘αδύνατη’. Αυτό πιστεύετε;» Ο Κένι απάντησε ότι «οι άνθρωποι μιλάν για μια γενική απεργία αλλά αυτό είναι πολύ εύκολο να το πει κανείς. Η δουλειά μας είναι να σιγουρέψουμε τις θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι μια γενική απεργία είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή. Κάθε πολιτική έχει την ώρα της. Μια γενική απεργία μπορεί να έρθει. Ο θυμός και η απογοήτευση την φέρνουν. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις επιλογές τους. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να επιβάλει απαγόρευση των απεργιών παντού, μια γενική απεργία θα ακολουθήσει και θα είμαι ο πρώτος που θα συμμετάσχει. Και αν με βάλουν φυλακή τότε ας γίνει έτσι. Μπορεί να μου κάνει καλό και να βγάλει το βάρος από πάνων μου».

Phpto 3

Το Γενικό Συμβούλιο του TUC ομολογεί ότι κάποια στιγμή ο θυμός των μαζών μπορεί να το αναγκάσει να καλέσει γενική απεργία. Αλλά είναι ήδη προετοιμασμένο να παραμείνει στη φυλακή μέχρι οι μάζες να χτυπηθούν από το κράτος στις δρόμους και χωρίς ηγεσία να υποταχτούν. Μετά αυτοί οι ηγέτες θα απελευθερωθούν για να δασκαλέψουν την εργατική τάξη για τους κινδύνους απερίσκεπτων μαζικών ενεργειών.

Αυτοί οι ηγέτες εγκατέλειψαν στο Συνέδριο κάθε αναφορά στην προετοιμασίες οργάνωσης μια γενικής απεργίας όταν ακριβώς τώρα ήρθε η ώρα για να μια τέτοια απεργία. Συνειδητά έκλεισαν τα μάτια της εργατικής τάξης και την πρόδωσαν. Ο Κένι ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του ότι αυτοί οι ηγέτες προετοιμάζουν την ήττα της εργατικής τάξης.

Αυτοί οι ηγέτες πρέπει να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν από μια επαναστατική ηγεσία, εκπαιδευμένη και οργανωμένη από το Επαναστατικό Κόμμα Εργατών (WRP) που θα καλέσει γενική απεργία και θα ανατρέψει την κυβέρνηση συνασπισμού για να εγκαθιδρύσει μια κυβέρνηση εργατών και σοσιαλισμό. –

Επικοινωνία: erga1anti@yahoo.gr

Φωτογραφίες από την τεράστια διαδήλωση των συνδικάτων το Σαββάτο στο Λονδίνο. Πηγή:
http://www.wrp.org.uk/modules.php?name=gallery2&g2_itemId=13009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s