ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ – ΩΡΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ (Σύνταγμα 28/7/14)

ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ – ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ (Σύνταγμα 28/7/14)

Μετά την ανακοίνωση την περασμένη Κυριακή (26 Οχτώβρη) των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής» τραπεζών, που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αυτή τη βδομάδα ο τραπεζικός δείχτης στο Χρηματιστήριο Αθήνας κατάρρευσε κατά 13%.
Σε τρεις μέρες λειτουργίας (Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη) το Χρηματιστήριο έχασε 8,51% της αξίας του. Μόλις σήμερα Παρασκευή κατάφερε να κερδίσει 0,98%.
Από τις αρχές του Οχτώβρη υποχωρεί κατά 14,5% και από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχει χάσει 22% της αξίας του. Η «απόδοση» στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασε το 8%.

Αυτή η νέα τεράστια ύφεση της οικονομίας απορρέει από την ανικανότητα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και παγκόσμια κατάρρευση του καπιταλισμού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί εξαιρετικά τις τελευταίες βδομάδες λόγω της παταγώδους αποτυχίας των σχεδίων της κοινοβουλευτικής χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου για «έξοδο από τα Μνημόνια», καθώς και των καταστροφικών αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες των «τεστ αντοχής».

Τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ απέδειξαν – έστω και με τα μέτρα και κριτήρια των τραπεζιτών – ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού ενώ τουλάχιστον το ένα πέμπτο απ’ αυτές είναι ήδη στο δρόμο προς την κόλαση.
Η ΕΚΤ πραγματοποίησε «τεστ αντοχής» σε 123 ευρωπαϊκές τράπεζες και 24 απ’ αυτές, δηλαδή το 1/5, αποδείχτηκε ότι δεν είχαν αρκετά υγιή κεφάλαια για να επιβιώσουν την κρίση.
Εφτά (7) ιταλικές τράπεζες δεν πέρασαν το τεστ και θα πρέπει να βρουν κάπου 9,4 δισ. ευρώ. Οι τρεις (3) ελληνικές που δεν πέρασαν το τεστ – Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς – έχουν έλλειμμα 8,7 δισ. ευρώ. Οι τρεις (3) κυπριακές τράπεζες που επίσης δεν πέρασαν το τεστ έχουν έλλειμμα 2, 4 δισ. ευρώ. Μια ιρλανδική και μια ισπανική τράπεζα επίσης απέτυχαν να περάσουν τα τεστ.
Αν δεν καταφέρουν τα βρουν τα κεφάλαια για να καλύψουν τα ελλείμματα τους στους επόμενους 9 μήνες, τότε αυτές οι 14 τράπεζες (μαζί και οι 3 ελληνικές) πρέπει να κλείσουν!
Σύμφωνα με την ΕΚΤ υπήρχε μια τεράστια μαύρη τρύπα 25 δισ. ευρώ στις 14 ευρωπαϊκές τράπεζες στο τέλος του 2013. Όμως, όπως υποστήριξε η ΕΚΤ, αυτό το έλλειμμα των 14 τραπεζών στο τέλος Σεπτέμβρη 2014 περιορίστηκε στα 9,5 δισ. ευρώ μετά από «ιδιωτικές επενδύσεις».

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (14/4/14) - AFP photo ADEM ALTAN.

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (14/4/14) – AFP photo ADEM ALTAN.

Τα τεστ είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρουσιαστεί μια όσο πιο υγιής εικόνα των τραπεζών για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα. Τα τεστ δεν βασίζονται σε κριτήρια σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά στα «κεφάλαια» που παρουσιάζουν ότι κατέχουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρρευση του 2008, πολλές μεγάλες τράπεζες που φαλήρισαν (π.χ. Λόϊντς, Ρόαγιαλ Σκότλαντ στη Βρετανία) «ανακεφαλαιώθηκαν» από τις κυβερνήσεις για να μην καταρρεύσει όλο το σύστημα. Το ίδιο έγινε με τις περισσότερες τράπεζες σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Στα προηγούμενα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2011, η Βελγική τράπεζα Ντεξίν τα πέρασε με άριστα και μόλις 3 μήνες αργότερα κήρυξε πτώχευση.
Στην Ελλάδα περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί στις τράπεζες για να επιβιώσουν και αυτή τη στιγμή αυτές οι τράπεζες είναι κάτω από το έλεγχο του κράτους, αλλά η κυβέρνση αρνείται να τις εθνικοποιήσει.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΜΑΤ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ (ΠΕΜΠΤΗ 16/10/14)

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΜΑΤ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ (ΠΕΜΠΤΗ 16/10/14)

Η κύρια αιτία της χρεοκοπίας των τραπεζών είναι ότι τα «κεφάλαια» τους δεν αποτελούνταν από χαρτονομίσματα, χρυσό και περιουσία (χτίρια, μηχανήματα κλπ), αλλά από μετοχές, ομόλογα και συμφωνίες δανείων – “σκουπίδια κεφάλαια” τα χαραχτήρισε ό ίδιος ο Διευθυντής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι – “χαρτιά” τα οποία καταστράφηκαν το 2008 και έχουν πια λίγη αξία λόγω της οικονομικής κατάρρευσης.
Τα «τεστ αντοχής» της ΕΚΤ αποκάλυψαν ότι οι τράπεζες προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και παρουσιάζουν «κόκκινα» (“κακά”, «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», δηλαδή χρήματα που η επιχείρηση που τα δανείστηκε δεν μπορεί να τα αποπληρώσει) ως ρυθμισμένα ή αναδιαρθρωμένα για να παρουσιάσουν μια καλύτερα εικόνα.
Στα εφτά χρόνια 2008-2014 εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στις τράπεζες – με εκτύπωση χαρτονομισμάτων ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων (η λεγόμενη «Ποσοτική Χαλάρωση») – από την ΕΚΤ σε χώρες της Ευρωζώνης ή από τις κεντρικές τράπεζες στις χώρες εχτός Ευρωζώνης (Αγγλία κ.α.). Παρ’ όλα αυτά σήμερα ακόμη περισσότερες τράπεζες βρίσκονται σε κατάρρευση και όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι στο χείλος της καταστροφής.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος τοποθετήθηκε και στις δυο θέσεις μετά από εντολή του ΔΝΤ και της ΕΕ).
Μετά τις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας είχαν δηλώσει ότι μια Αριστερή Κυβέρνηση θα «διαγράψει» το χρέος και θα «εθνικοποιήσει» τις τράπεζες.
Αλλά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τώρα εγκαταλείψει αυτές τις θέσεις.
Μετά τη συνάντηση με τον Στουρνάρα, ο Τσίπρας δεν πρότεινε ούτε την εθνικοποίηση των ελληνικών τραπεζών – που επιβιώνουν με χρήματα από το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων – ούτε τη διαγραφή του δημόσιου χρέους (περίπου 175 δισ. ευρώ).
Αντίθετα, τόνισε ότι χρειάζεται, «συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΜΑΤ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (17/10/14)

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΤ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (17/10/14)

Όσο για τις ελληνικές χρεοκοπημένες τράπεζες ο Τσίπρας φαίνεται να αποδέχεται την κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι 3 τράπεζες «πέρασαν με επιτυχία» το «τεστ αντοχής».
Ο Τσίπρας δήλωσε: «Με βάση τα αποτελέσματα που μας παρουσιάστηκαν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες δε έχουν ανάγκη περεταίρω ανακεφαλαιοποίησης».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τα χρήματα (11,5 δισ. ευρώ) που υπάρχουν στο λεγόμενο Χρηματοπιστωτικό Ταμείο να μην χρησιμοποιηθούν για ένα νέο «ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης» – δηλαδή ένα ταμείο για να δοθούν περισσότερα δισ. στις τράπεζες. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα «είναι εγκληματική επιλογή».
Ο Τσίπρας ζήτησε αυτά τα χρήματα να τα «χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση». Ο Τσίπρας αποδέχεται αυτά τα χρήματα (11,5 δισ. ευρώ) να είναι διαθέσιμα προς τις τράπεζες για την «εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Εδώ «εγκληματική» είναι η πολιτική και οικονομική «αφέλεια» του Τσίπρα που πιστεύει ακόμα στην «εξυγίανση των τραπεζών. Αυτή η θέση του προκύπτει επειδή ακριβώς είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με την εθνικοποίηση των τραπεζών και ΥΠΕΡ της ιδιωτικής ληστρικής λειτουργίας τους.

Από αύριο Σάββατο 1 Νοέμβρη η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη των 18 χωρών. Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ και οι πολιτικοί της ΕΕ θα απαιτήσουν περισσότερες περικοπές μισθών και συντάξεων, κλεισίματα νοσοκομείων και σχολείων, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς 400 ευρώ για να αποπληρωθούν τα δάνεια των χωρών, όπως της Ελλάδας.

Γι’ αυτό η κυβερνητική χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου ετοιμάζει νέους νόμους και επιθέσεις ενάντια στα συνδικάτα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και μαζικές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε Δήμους και δημόσιο.

Αυτές οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο ρεύμα αντίστασης ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα, στο ΔΝΤ, στην ΕΕ και στον καπιταλισμό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταπολεμήσουν και να κατανικήσουν τους δυο κύριους παράγοντες που τους κρατούν ανήμπορους να ανατρέψουν τη χούντα: τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τον πολιτικό ρεφορμισμό των λεγόμενων αριστερών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν μέλλον. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός επαναστατικού μαζικού κόμματος της Τέταρτης Διεθνούς για τη σοσιαλιστική επανάσταση, με Λαϊκές Συνελεύσεις (Σοβιέτ), και πρόγραμμα τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και τη σχεδιασμένη οικονομία για την ικανοποίηση των αναγκών όλων των εργαζομένων.

Η συμμετοχή των εργαζομένων και της νεολαίας στις άμεσα προσεχείς κινητοποιήσεις – απεργία για την κυριακάτικη αργία στις 2/11, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6/11, συγκέντρωση των εργαζομένων ΕΡΤ στις 7/11 στο Ραδιομέγαρο για τον 1 χρόνο από την εισβολή των ΜΑΤ, εκδηλώσεις και πορεία Πολυτεχνείου 17/11, Γενική Απεργία 27/11 – πρέπει να έχουν σκοπό την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της γραφειοκρατίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και της κοινοβουλευτικής χούντας. –

Επικοινωνία: erga1anti@yahoo.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s