ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ – ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ

Το συλλαλητήριο της ERTopen σήμερα Παρασκευή βράδυ στο Ραδιομέγαρο.

Το συλλαλητήριο της ERTopen σήμερα Παρασκευή βράδυ στο Ραδιομέγαρο.

Ένα χρόνο από την μεταμεσονύχτια εισβολή των ένοπλων ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή για να εκδιώξουν τους απεργούς που ήταν σε κατάληψη, η ΠΟΣΠΕΡΤ οργάνωσε συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της απέναντι ακριβώς από την κεντρική πύλη του Ραδιομέγαρου.

Σε ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρεται:
«[…] Σε αυτόν τον ένα χρόνο φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο το τί επιδίωκε η κυβέρνηση με την εισβολή. Τη δημιουργία ενός μηχανισμού προπαγάνδας της μνημονιακής τους πολιτικής, ενός πανηγυριού ημετέρων , ρουσφετιών, σκανδάλων και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Ακόμη και το Εποπτικό Συμβούλιο, που οι ίδιοι διόρισαν, δεν άντεξε σε αυτήν την κατάσταση και τους τα βρόντηξε. Επιβεβαιώθηκε πόσο δίκιο είχαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ όταν προειδοποιούσαν για το πού οδηγεί η πολιτική της συγκυβέρνησης.

Ένα χρόνο μετά τις 7 Νοέμβρη του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά παραπαίει, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ – ΠΟΣΠΕΡΤ συνεχίζουν στις επάλξεις του αγώνα, οργανώνοντας πανεργατικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014 στις 6μμ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.

DSC00958

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο, ομοσπονδία, τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όλους τους μαζικούς φορείς να βρεθούν εκείνη την ημέρα στο πλευρό των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ. Όχι μόνο για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σε ένα αγώνα 17 μηνών, αλλά να διεκδικήσουμε να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ήταν πριν από τις 11 Ιουνίου του 2013 όταν προσπάθησαν να επιβάλλουν το «μαύρο». ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ […]».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 1.000 εργαζόμενοι και απολυμένοι/νες με αντιπροσωπείες και πανό από την Ένωση Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Απολυμένες Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες, Financial Crimes, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μαθητές Anti-Capitalista, ΣΕΚ, το σωματείο έκτακτων υπάλληλων ΥΠΠΟ, οι διαθέσιμοι Υπουργείο Πολιτισμού, Κίνημα Δεν Πληρώνω, ΚΕΕΡΦΑ, Συντονισμός Εργαζομένων Νοσοκομείων, ΒΙΟΜΕ, ΟΚΔΕ, Συνασπισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες με τις σημαίες τους.

DSC00959

Μια σειρά ομιλητές από εργατικά σωματεία και κόμματα έκφρασαν την αλληλεγγύη τους στον σκληρό αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ που παλεύουν σήμερα στην ERTopen: οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρ. Κατσώνης (ΚΚΕ), ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γ. Σηφακάκης, οι συνδικαλιστές Γ. Πέρρος του ΠΑΜΕ, Γ. Χαρίσης του ΜΕΤΑ, Ν. Φωτόπουλος του ΕΜΕΙΣ, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Κωνσταντίνου.

Επίσης μίλησαν ο Θεμιστοκλής από τους Αγαναχτισμένους Μοτοσικλετιστές (που κατέφθασαν στο συλλαλητήριο με τις μηχανές τους), ο Ηλίας Παπαδόπουλος από το Κίνημα Δεν Πληρώνω, η Δήμητρα Μανώλη από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες η οποία είπε «εμείς οι καθαρίστριες σας [ΕΡΤ] ακολουθήσαμε στον αγώνα μαζί με τους καθηγητές και τους σχολικούς φύλακες και συνεχίζουμε όλοι μαζί – εμείς θα νικήσουμε!».

DSC00963

Ο Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας που ήρθε στο συλλαλητήριο με πολυπληθή αντιπροσωπεία εργαζομένων και απολυμένων από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, είπε ότι το εργοστάσιο είναι 18 μήνες κλειστό και γίνονται συνεχώς απολύσεις. Τόνισε ότι «θα είμαστε εδώ στον αγώνα μέχρι να φύγει η χούντα από τη χώρα».

Ο εκπρόσωπος από την ΕΡΑ Πάτρας ο οποίος μίλησε στο συλλαλητήριο είπε ότι «δεν μπορεί να είναι στην κυβέρνηση αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα». Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοσυφάκης είπε ότι «ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε τους καθηγητές να εργάζονται χωρίς πληρωμή και να τους δίνει κουπόνια για μόρια. Ο αγώνας θα ανατρέψει την κυβέρνηση και αυτή την πολιτική».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος είπε «το ζήτημα είναι απλό – οργάνωση για να τους διώξουμε στα σωματεία και στις Λαϊκές Συνελεύσεις». Ο Βασίλης από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ είπε ότι απαιτείται αγώνας «ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, μέχρι της νίκη».

DSC00960

Άλλοι ομιλητές/τριες: από Σχολικούς Φύλακες, ο Π. Γκαργκάνας από την εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη», ο Γ. Σαββίδης, ο Γ. Αγγέλης από το ΕΟΔΕΑΠ (ταμείο δημοσιογράφων), ο Τ. Αναστασιάδης (Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα), και εκπρόσωποι της ΟΚΔΕ και του ΕΕΚ.

Στο τελευταίο φύλλο αρ. 60 των “Financial Times”, 11 εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξασκούν κριτική στην «Προγραμματική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΕΡΤ» που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Παράγραφος τής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Αποκατάσταση της ΕΡΤ και του brand name ΕΡΤ, με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση ώστε να γίνει πραγματικά δημόσια τηλεόραση. Επιστροφή όσων εκ των εργαζομένων μπορούν ή επιθυμούν, οι οποίοι απολύθηκαν την 11η Ιουνίου 2013, στο νέο καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ με αξιολόγηση των προσόντων και των επιδόσεών τους πριν και μετά την 11η Ιουνίου 2013»

Οι 11 συνάδελφοι γράφουν, μεταξύ άλλων, στην κριτική τους: «Χιλιάδες εργαζόμενοι και μαζί τους και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν στις πορείες ‘η αξιολόγηση είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη’. Δεν ισχύει τελικά αυτό;» Επίσης καταδικάζουν τις θέσεις της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για «μείωση» των περιφερειακών σταθμών «λόγω κόστους», και για δήθεν «δίκαιο μισθολόγιο». –

Επικοινωνία: erga1anti@yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s