ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΒΡΥΞΕΛΕΣ – ΡΩΜΗ – ΛΙΣΑΒΟΝΑ – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΣΕΡΒΙΑ

Μέρος της διαδήλωσης στις Βρυξέλες. Φωτο ΑΡ.

Μέρος της διαδήλωσης στις Βρυξέλες. Φωτο ΑΡ.

ΒΡΥΞΕΛΕΣ
Την Πέμπτη 6 Νοέμβρη πάνω από 150.000 εργαζόμενοι και νεολαία συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη βελγική πρωτεύουσα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εμπροσθοφυλακή της πορείας ήταν χαλυβουργοί, λιμενεργάτες και εκπαιδευτικοί. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Σαρλ Μισέλ θέλει να παγώσει τις αυξήσεις μισθών, να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να επιβάλει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, να απολύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, και να μειώσει τα κονδύλια στον πολιτισμό, στις τέχνες και στην επιστημονική έρευνα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πορείες των συνδικάτων, αυτή τη φορά δεν ήταν οι νέοι που συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς αλλά κύρια οι λιμενεργάτες και χαλυβουργοί. Βίντεο στα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν τα βελγικά ΜΑΤ να επιτίθονται στους διαδηλωτές με κανόνια νερού, χημικά και γκλομπ. Οι εργάτες αντιστάθηκαν αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα και φορτηγά (!). Οι αρχές ανακοίνωσαν 50 τραυματίες και 30 συλλήψεις.
Τα εργατικά σωματεία οργανώνουν γενική απεργία για τις 15 Δεκέμβρη.

Η Γενική Γραμματέας της μεγαλύτερης εργατικής συνομοσπονδίας CSC (Συνομοσπονδία Χριστιανικών Συνδικάτων) Μαρί-Ελέν Σκα τόνισε ότι «η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος [από τη λιτότητα]. Εμείς λέμε ότι τα 11 δισ. ευρώ που λένε ότι χρειάζονται, να τα βρουν από αλλού και όχι από τις στέπες των εργατών».

Ένοπλα ΜΑΤ της βελγικής αστυνομίας επιτίθονται στους διαδηλωτές της μεγάλης πορείας στις Βρυξέλες, 7 Νοέμβρη 2014. Φωτο Reuters Francois Lenoir.

Ένοπλα ΜΑΤ της βελγικής αστυνομίας επιτίθονται στους διαδηλωτές της μεγάλης πορείας στις Βρυξέλες, 7 Νοέμβρη 2014. Φωτο Reuters Francois Lenoir.

ΡΩΜΗ
Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία πήρε μέρος στη διαδήλωση της 25ης Οχτώβρη στη Ρώμη ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας CGIL ενάντια στο Νομοσχέδιο Εργασίας του Ρέντζι. Η CGIL – αριστερή συνομοσπονδία που για δεκαετίες υποστήριζε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας – είναι η μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία στην Ευρώπη με πάνω από 5,5 εκατ. μέλη.

Το Νομοσχέδιο Εργασίας της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντζι σκοπεύει να επιτρέψει τις μαζικές απολύσεις και να επιβάλει εργασία ορισμένου χρόνου χωρίς πλήρη εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και με χαμηλούς μισθούς. Η ανεργία στη νεολαία έχει φτάσει στο 45% με λίγους να λαμβάνουν πλήρη επιδόματα ανεργίας. Για το 2015 οι τραπεζικοί οργανισμοί προβλέπουν δημόσιο χρέος 133,45 του ΑΕΠ, διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Γενική Γραμματέας της CGIL Σουσάνα Καμούσο τόνισε στην ομιλία της στη Ρώμη ότι «θα απεργήσουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε την πολιτική της κυβέρνησης». Ο ηγέτης της FIOM (εργάτες μετάλλου) Μορίτσιο Λαντίνι είπε ότι «ο Ρέντζι πρέπει να ξέρει ότι χωρίς εμάς δεν μπορεί να αλλάξει τη χώρα»!

Διαδηλωτές στην πλατεία Πάρλιαμεντ του Λονδίνου, 5 Νοέμβρη 2014, φωτο Reuters.

Διαδηλωτές στην πλατεία Πάρλιαμεντ του Λονδίνου, 5 Νοέμβρη 2014, φωτο Reuters.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Δεκάδες χιλιάδες – κύρια νεολαία – διαδήλωσαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του κεντρικού Λονδίνου στις 5 Νοέμβρη ενάντια στην πολιτική καταπίεση και στις οικονομικές πολιτικές λιτότητας του κυβέρνησης συνασπισμού Τόριδων-Φιλελεύθερων.
Στις 5 Νοέμβρη 1605 ο Καθολικός επαναστάτης Γκάη Φόουκς σχεδίαζε να ανατινάξει το τότε χτίριο του κοινοβουλίου με τόνους πυρίτιδα για να σκοτώσει τον τυραννικό Προτεστάντη βασιλιά της Αγγλίας.

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την πλατεία Πάρλιαμεντ (μπροστά στο κοινοβούλιο) όπου συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς που φύλαγαν το χτίριο. Η διαδήλωση οργανώθηκε από τους «Ανόνιμους» και η πλειοψηφία των διαδηλωτών φορούσε μάσκες του Γκάη Φόουκς. Το κύριο σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «μια λύση – επανάσταση». Εκατοντάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να περάσουν μέσα στην αυλή των Ανακτόρων του Μπάκινγκχαμ και στο κεντρικό χτίριο του BBC.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα την Παρασκευή 31 Οκτώβρη, καθώς τα σωματεία του δημόσιου τομέα είχαν κηρύξει πανεθνική απεργία
ενάντια στα συνεχή μέτρα λιτότητας – μειώσεις μισθών και περισσότερες ώρες δουλειάς – παρά τη λεγόμενο «έξοδο» από τα Μνημόνια τον περασμένο Μάη. Στο κοινοβούλιο συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2015 με νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και καταστροφή της δημόσιας υγείας και παιδείας. Στην Πορτογαλία η ανεργία έφτασε το 18%.
Την απεργία και διαδήλωση κάλεσε το Κοινό Μέτωπο Σωματείων Δημόσιας Διοίκησης που υποστηρίζεται από την εργατική συνομοσπονδία CGTP του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας.

Από την απεργιακή διαδήλωση στην Λισαβόνα 15 Μάρτη 2014.

Από την απεργιακή διαδήλωση στην Λισαβόνα 15 Μάρτη 2014.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Πάσος Κοέλιο (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) θέλει να επιβάλει μισθούς 600 ευρώ. Έτσι μειώνει συνεχώς τους μισθούς, φέτος 6% κατά μέσο όρο.
Το τελευταίο μήνα στην Πορτογαλία έχουν πραγματοποιηθεί σειρά πανεθνικών απεργιών και μεγάλων διαδηλώσεων. Στις 19 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι του μετρό Λισαβόνας θα απεργήσουν ξανά μέσα σε διάστημα τριών βδομάδων.
Στις 26 Νοέμβρη θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και τα συνδικάτα οργανώνουν γενική απεργία.
Είναι τέτοιας αγριότητας και αντίθετες με το Σύνταγμα οι προτάσεις του νέου προϋπολογισμού, που ο Συνήγορος του Πολίτη στην Πορτογαλία έφερε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο στο παρελθόν έχει κρίνει αντισυνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετά τις απεργίες τον περασμένο μήνα των Γάλλων εργαζομένων (σιδηροδρομικών, εργαζομένων στο μετρό του Παρισιού και στην Ερ Φράνς), οι Γερμανοί σιδηροδρομικοί απεργούν από την Τετάρτη 5 Νοέμβρη. Το αίτημα των 20.000 οδηγών του συνδικάτου GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer)είναι αυξήσεις 5% και 2 ώρες τη βδομάδα λιγότερη δουλειά. Το GDL ζητά επίσης αυξήσεις για τους 17.000 φύλακες και διοικητικό προσωπικό.

Σιδηροδρομικοί στην Φρανκφούρτη, 15 Οχτώβρη 2014.

Σιδηροδρομικοί στην Φρανκφούρτη, 15 Οχτώβρη 2014.

Οι συνομιλίες του GDL και των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn δεν κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι κηρύχτηκε η μεγαλύτερη απεργία σιδηροδρομικών στη Γερμανία εδώ και 20 χρόνια.

Η απεργία θα τερματιστεί τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη αλλά αν τα αφεντικά δεν δώσουν αυξήσεις, το συνδικάτο των σιδηροδρομικών θα ξαναρχίσει την απεργία.
Τον προηγούμενο μήνα η GDL πραγματοποίησε απεργία 50 ωρών καθώς το προσωπικό των γερμανικών αεροπορικών Lufthansa έκανε απεργία 2 ημερών.

Απεργοί της Λουφτχάνσα, 14 Οχτώβρη 2014.

Απεργοί της Λουφτχάνσα, 14 Οχτώβρη 2014.

ΣΕΡΒΙΑ
Την προηγούμενη Τετάρτη 5 Νοέμβρη, γιατροί, νοσιλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιοί και διοικητικοί νοσοκομείων και κλινικών πραγματοποίησαν 24ωρη πανεθνική απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που θέλει να μειώσει τους μισθούς κατά 10%.
Το Σεπτέμβρη και Οχτώβρη οι εκπαιδευτικοί έκαναν απεργία για τον ίδιο λόγο.
Για βδομάδες τώρα απεργούν οι δικηγόροι της χώρας καθώς η κυβέρνηση επέτρεψε στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν μερικές δικαστικές υπηρεσίες.
Την προηγούμενη Τρίτη εργαζόμενοι μιας σιδηροδρομικής εταιρείας μπλόκαραν σταθμούς μέχρι να πληρωθούν.

Σέρβοι απεργοί εκπαιδευτικοί, 22 Οχτώβρη 2014.

Σέρβοι απεργοί εκπαιδευτικοί, 22 Οχτώβρη 2014.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (από την άνοιξη του 2014) θέλει να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 10% σ’ όλο το δημόσιο τομέα και στις συντάξεις μεγαλύτερες από τα 250 ευρώ το μήνα (!).
Σκοπός της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αλεκσάνταρ Βούτσις (ηγέτης του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος) είναι να ανανεώσει τις σχέσεις δανεισμού με το ΔΝΤ και αυτό σημαίνει μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες υπηρεσίες.

Ένα κύμα απεργιών και μαχητικών διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με μαζική συμμετοχή βιομηχανικών εργατών, νεολαίας και φοιτητών, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.

Πρόκειται για επαναστατικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης καθώς τα αιτήματα των απεργών και διαδηλωτών – ενάντια στην ανεργία, στις περικοπές μισθών-συντάξεων, και στην καταστροφή της δημόσιας υγείας και παιδείας – δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε στο ελάχιστο από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που καταρρέει από τη θανάσιμη παγκόσμια οικονομική κρίση του.

Από την τεράστια φετεινή πορεία στη Μαδρίτη.

Από την τεράστια φετεινή πορεία στη Μαδρίτη.

Το πρώτο βήμα για τη δικαίωση των αιτημάτων της εργατικής τάξης είναι η ανατροπή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σ’ όλη την Ευρώπη που έχουν μετατραπεί μέσα από τα Μνημόνια Λιτότητας σε αυταρχικά καθεστώτα, σε κοινοβουλευτικές χούντες.

Ο αγώνας της εργατικής τάξης υπονομεύεται όμως από τη συνδικαλιστική προδοτική γραφειοκρατία που αρνείται τη γενική απεργία διαρκείας και έχει μεταμορφωθεί σε δεκανίκι των καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Τα «αριστερά» κόμματα επίσης αρνούνται να αγωνιστούν για την ανατροπή του καπιταλισμού και το σοσιαλισμό.

Γι’ αυτό το κύριο καθήκον των εργαζομένων είναι η δημιουργία μαζικών επαναστατικών κομμάτων της 4ης Διεθνούς σ’ όλη την Ευρώπη, για να οδηγήσουν τη νεολαία και την εργατική τάξη στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού που μπορεί με τη σχεδιασμένη οικονομία και στο πλαίσιο των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των εργαζομένων. –

Επικοινωνία: erga1anti@yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s