ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Συγκρούσεις βιομηχανικών εργατών και αστυνομίας στις Βρυξέλες, 6/11/14 - Φωτό Yves Herman, Reuters.

Συγκρούσεις βιομηχανικών εργατών και αστυνομίας στις Βρυξέλες, 6/11/14 – Φωτό Yves Herman, Reuters.

Την περασμένη Παρασκευή 7 Νοέμβρη, την επομένη της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πρόεδρος της Ευρωζώνης και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η «Ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα «διαδεχτεί» το Μνημόνιο (Πρόγραμμα Χρηματικής Ενίσχυσης) στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε στην ελληνική κυβέρνηση ένα κατάλογο 19 «μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για ένα ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ για τη συνέχιση της καταστροφής της εργατικής τάξης και της οικονομίας στην Ελλάδα. Η επιτήρηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μάλιστα «ενισχυμένη», εντελώς διχτατορική, με τριμηνιαίες επισκέψεις Επιτροπής ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Η τρόϊκα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ απαιτούν νέο ενιαίο μισθολόγιο για το δημόσιο τομέα με μειώσεις μισθών και περιορισμό των επιδομάτων. Κι άλλες αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης κ.α. ώστε να μειωθούν οι συντάξεις.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Η τρόϊκα διατάσει άμεσο ξεπούλημα των μετοχών του ΟΤΕ, των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια και απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, νομιμοποίηση «lock-out» εργοδοτών.
Ανεξαρτησία (ιδιωτικοποίηση) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με μαζικές απολύσεις υπαλλήλων.
«Οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία» παντού στο δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά ιδιωτικοποιήσεις ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – υγεία και εκπαίδευση, πρόνοια, υπουργεία, δήμοι, οργανισμοί.
«Αναδιάρθρωση» (διάλυση) ΔΕΚΟ για να ξεπουληθούν ευκολότερα.
Η τρόϊκα μαλώνει την κυβέρνηση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 που ήταν 1,5 δισ. δεν επετεύχθη (τα τελικά έσοδα υπολογίζονται σε 600-700 εκατ. ευρώ), ούτε οι στόχοι για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Πορεία φοιτητών και μαθητών στην Αθήνα, 6/11/14.

Πορεία φοιτητών και μαθητών στην Αθήνα, 6/11/14.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ – ΦΟΡΟΙ:
Βασικές υπηρεσίες (ΔΕΗ, τηλέφωνο, νερό κλπ.) και καθημερινά τρόφιμα να ενταχτούν στην κατηγορία 23% ΦΠΑ. Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Να μη γίνει ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Να ανακαλεστεί το μέτρο των 100 δόσεων στην εφορία, είναι «πολύ γενναιόδωρες» λέει η τρόϊκα. Να επιτραπούν πλήρως οι πλειστηριασμοί περιουσιών.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Να παραμένει στην ΕΛΣΤΑΤ ο διευθυντής (που τον έβαλε φυτευτό η τρόϊκα το 2011) και η «ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή» της αμαρτωλής Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. (ΕΛΣΤΑΤ). Στόχος η παρουσίαση ευνοϊκών στατιστικών για την τρόϊκα και την κυβέρνηση.

Η τρόϊκα απαιτεί από τη χούντα να προτείνει «κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. ευρώ για το 2015». Αυτό σημαίνει ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ για το 2015!

Παρά τη συμφωνία στην Ευρωζώνη για το νέο Μνημόνιο «Ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης – ECCL», το Χρηματιστήριο στην Αθήνα κατέρρευσε ξανά την Παρασκευή κατά 5,38% και Δευτέρα-Τετάρτη κατά 4,2%. Από την αρχή του χρόνου έχει χάσει πάνω από 20% της αξίας του.

Το νέο Μνημόνιο αποτελεί μια ανοιχτή κατά μέτωπο επίθεση ταξικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους, άνεργους, νεολαία και νοικοκυριά στην Ελλάδα. Θα φουντώσει τη δύναμη της αντίστασης των εργαζομένων Αθήνα και οδηγεί σε ιστορικές συγκρούσεις σε μια περίοδο τεράστιας πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία.

Από τη μεεάλη διαδήλωση στις Βρυξέλες, 6/11/14. Φωτο Reuters.

Από τη μεεάλη διαδήλωση στις Βρυξέλες, 6/11/14. Φωτο Reuters.

Είναι αυτό που απαίτησε η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ αμέσως μετά τη συνάντηση της στη Νέα Υόρκη στις 12 Οχτώβρη με τον Υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος είχε ζητήσει μιας άλλης μορφής επιτήρηση από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στην Ελλάδα ώστε η κοινοβουλευτική χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου να θριαμβολογήσει για «έξοδο από το Μνημόνιο».
Το αποτέλεσμα της συνάντησης Λαγκάρντ-Χαρδούβελη ήταν κατάρρευση 15% του Χρηματιστηρίου Αθήνας μέσα σε τρεις μέρες, καθώς οι διεθνείς τράπεζες και οι χρηματιστηριακές «επενδυτικές» επιχειρήσεις που σπεκουλάρουν στα χρηματιστήρια, δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη σε μια ελληνική κυβέρνηση ανεξάρτητη από την τρόϊκα.
Το σχέδιο των Σαμαρά – Βενιζέλου (μετά από συμβουλές ηγετικών στελεχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ήταν και είναι να διοργανώσουν μιας τεράστιας κλίμακας γκεμπελική προπαγάνδα «εξόδου από το μνημόνιο», ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν στην εξουσία, είτε με την υποστήριξη «ανεξάρτητων» βουλευτών στην προεδρική εκλογή, είτε με εκλογές. Γι’ αυτό το σκοπό είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν οτιδήποτε διατάξει η τρόϊκα ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Οι ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ προτιμούν μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από μια «αριστερή κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ που αν εκλεγεί θα ενισχύσει παρόμοια κόμματα σ’ όλη την Ευρώπη της κρίσης όπου τα κύρια αστικά κόμματα ιδιαίτερα σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία καταρρέουν.
Αλλά την ίδια στιγμή ξέρουν ότι οι ύαινες των χέτζ-φαντς (συνδυασμός επενδυτικών σπεκουλαδόρων) θα καταστρέψουν την ελληνική οικονομία και τράπεζες μέσα σε λίγες μέρες με αποτέλεσμα καταστροφικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Από την πορεία των λιμενεργατών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, Αθήνα 6/1//14.

Από την πορεία των λιμενεργατών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, Αθήνα 6/1//14.

Η «Ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν είναι τίποτ’ άλλο πάρα ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ άγριας λιτότητας, της νέο-ιμπεριαλιστικής οικονομικής κατοχής της Ελλάδας, για να νικήσει και υποτάξει την εργατική τάξη και νεολαία.
Ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δείξει με έργα τι θα προχωρήσει σε μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών «μεταρρυθμίσεων». Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει γραφτά μέχρι τη συνάντηση της Ευρωζώνης στις 8 Δεκέμβρη ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Γερμανός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου με την τρόιϊκα και να συμφωνήσει με τα 19 σημεία του τελεσίγραφου. Διαφορετικά, είπε, θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.
Μαζί με τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ ανακοινώθηκε και μείωση 5,1% στη βιομηχανική παραγωγή στο διάστημα Οχτώβρης 2013 – Σεπτέμβρης 2014! Η μείωση της παραγωγής στο προηγούμενο διάστημα 2012-13 ήταν 3,2%. Από το κακό στο χειρότερο, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η κρίση στην Ευρωζώνη επίσης βαθαίνει.

Μαθητές στην πορεία της Αθήνας 6/11/14.

Μαθητές στην πορεία της Αθήνας 6/11/14.

Η αντίσταση της εργατικής τάξης στο νέο Μνημόνιο πρέπει να είναι άμεση και ανατρεπτική. Η ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας Σαμαρά – Βενιζέλου μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην ανατροπή του καπιταλισμού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις επαναστατικές εξελίξεις στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Οι επόμενες μεγάλες κινητοποιήσεις – πορεία Πολυτεχνείου Δευτέρα 17 Νοέμβρη και Γενική Απεργία την Πέμπτη 27 Νοέμβρη – πρέπει να έχουν την ανατρεπτική προοπτική της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.
Η 24ωρη γενική απεργία ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας και των Μνημονίων, και την εκδίωξη της τροϊκας!
Το καθήκον της εργατικής τάξης και της νεολαίας για τη δημιουργία ενός μαζικού επαναστατικού κόμματος της 4ης Διεθνούς στην Ελλάδα είναι σήμερα εξαιρετικά αναγκαία. –

Επικοινωνία: erga1anti@yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s