Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ AΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη πανικοβλήθηκαν την Πέμπτη όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SΝΒ) ανακοίνωσε την αποδέσμευση του ελβετικού Φράγκου από την ισοτιμία 1 Ευρώ = CHF1,20 πoυ ίσχυε από το 2011. Αμέσως το Φράγκο εκτινάχτηκε κατά 30% και στη Ζυρίχη το χρηματιστήριο κατρακύλησε 8,67%, η μεγαλύτερη πτώση από το 1997, και 100 δισ. ευρώ εξαφανίστηκαν!

Το Φράγκο προς το παρόν σταθεροποιήθηκε στο 1 Ευρώ = CHF1,02.

Η υπερτίμηση του Φράγκου θα χτυπήσει τις εξαγωγές της Ελβετίας (φάρμακα – καλλυντικά, τυποποιημένες τροφές κλπ.). Αλλά η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας πιστεύει, όπως και οι σπεκουλαδόροι των χρηματιστηρίων, ότι το Ευρώ θα βουτήξει όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του Ντράγκι αποφασίσει να “τυπώσει” (αγοράσει κρατικά ομόλογα από τις χώρες μέλη) 1 τρισ. Ευρώ (η λεγόμενη “ποσοτική ελάφρυνση”). Εκτός αν αντιταχθεί η Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΠΑ σταμάτησαν την “ποσοτική ελάφρυνση” τον περασμένο Οχτώβρη επειδή το δημόσιο χρέος είχε ξεπεράσει τα $3 τρισ.!

Επίσης την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο αποπληθωρισμός έχει ξεφύγει και ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια δίχρονη περίοδο “επιβράδυνσης”.

Αν η τιμή του πετρελαίου κατέβει κάτω από τα $50 το βαρέλι, τότε οι πετρελαιοπηγές στη Βόρεια Θάλασσα (της Βρετανίας και Νορβηγίας) δεν θα είναι πια κερδοφόρες. Ήδη στη Βρετανία η Shell ανακοίνωσε ότι απολύει 300 εργαζόμενους στις πετρελαιοπηγές και άλλους 11.000 σ’ όλη τη χώρα!

Αντί τα “μέτρα” των τραπεζιτών να “επιλύουν” την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη χειροτερεύουν. Άλλωστε ήταν η κατάρρευση της τράπεζας-χρηματιστικής εταιρείας Golden Sachs το 2008 που άρχισε την κρίση.

Πρόκειται για την τερματική κρίση του καπιταλισμού ως σύστημα που δεν μπορεί να επιλυθεί ποτέ. Μόνη λύση η ανατροπή του και η εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής εθνικοποιημένης σχεδιασμένης οικονομίας κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων.

Η πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεραστεί μέσα στην ΕΕ με κάποια «φιλεργατικά» μέτρα, είναι παντελώς αβάσιμη και πολιτικά επικίνδυνη. –

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s