► 30.000 ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Αλλά η συνδικαλιστική γραφειοκρατική ηγεσία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, και τα αριστερά κόμματα αρνούνται πάλη διαρκείας για ανατροπή μνημονίων, κυβέρνησης και καπιταλισμού!

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 30.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές συμμετείχαν στις σημερινές τρεις διαφορετικές απεργιακές πορείες στην Αθήνα για την 24ωρη γενική απεργία που κάλεσε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στον μνημονιακό προϋπολογισμό άγριας λιτότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Ήταν η δεύτερη γενική απεργία μιας μέρας μέσα σε διάστημα 3 βδομάδων.

DSC02312

Η γενική απεργία είχε 100% συμμετοχή σε λιμάνια, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια (στάση εργασίας), πλοία, ταχυδρομεία, αστικές συγκοινωνίες (στάσεις εργασίας) και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (χτες).

Στο κέντρο της Αθήνας τράπεζες, μεγάλα καταστήματα, μουσεία και οργανισμοί ήταν κλειστά.

Σ’ όλη την πορεία το αντι-εξουσιαστικό μπλοκ ήταν περικλυκλωμένο από τα ΜΑΤ και στο τέλος ξέσπασαν μικρά επεισόδια με τα ΜΑΤ να πετούν χημικά στους διαδηλωτές έξω απ’ τη στη Βουλή.

Η εργατική τάξη και νεολαία απαιτούν δυναμική αντίσταση με καταλήψεις και γενική πολιτική απεργία διαρκείας ενάντια στον ταξικό προϋπολογισμό εξαέρωσης μισθών και συντάξεων, αρπαγής σπιτιών και μαγαζιών. Αλλά οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες και τα αριστερά κόμματα ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα κ.α. αρνούνται τη μάχη για τη συντριβή των μνημονίων με την ανατροπή κυβέρνησης και καπιταλισμού. Γι’ αυτό σήμερα η συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις ήταν μικρότερη της 12ης Νοέμβρη. Μια νέα επαναστατική ηγεσία είναι το καθήκον νεολαίας εργαζομένων!

DSC02304

Η σημερινή 24ωρη γενική απεργία πραγματοποιήθηκε καθώς από το πρωί βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, από τη βάση της Κύπρου, βομβαρδίζουν θέσεις (πετρελαιοπηγές) του Ισλαμικού Κράτους μέσα στη Συρία.

Στη Φρανκφούρτη σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συνέχιση της “ποσοτικής χαλάρωσης” (δανεισμό χρήματος) μέχρι τον Μάρτιο του 2017 με αρνητικά επιτόκια -0,20% (οι τράπεζες που αναγκαστικά έχουν χρήματα στην ΕΚΤ θα πληρώνουν τέτοιο επιτόκιο) με στόχο την άνοδο του πληθωρισμού στο 2%. Αντίθετα η αμερικανική Ομοσπονδική Τράπεζα περιορίζει το δανεισμό και αυξάνει τα επιτόκια. Οι χρηματιστές αναμένουν χαοτικές τις επόμενες βδομάδες. Παρά τα μέτρα Ντράγκι και τις υποσχέσεις περί “ανάκαμψης και ανάπτυξης” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν δισ. σήμερα και στην Αθήνα ο δείχτης βούτηξε 1,4%, και τώρα το χρηματιστήριο βρίσκεται στο δεύτερο πιο χαμηλό επίπεδο του 2015.

Στην Ειδομένη ένα πρόσφυγας σκοτώθηκε σήμερα απο ηλεκτροπληξία και ξέσπασαν ταραχές μεταξύ των απελπισμένων εγκλωβισμένων προσφύγων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποσχέθηκε “δυναμική επέμβαση”!

DSC02317 

Η απεργιακή πορεία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια και μέσω Πανεπιστημίου κατέληξε στη Βουλή. Το πανό στην κορυφή της πορείας ανάφερε “Κεφάλαιο – κυβερνήσεις – ΕΕ διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση – Εργατικό λαϊκό μπλόκο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική”. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή ο Σπύρος Μαρίνης τόνισε ότι, “Να οργανωθούμε, να παλέψουμε … να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Και τέτοιες υπάρχουν. Μέσα στον αγώνα και την πάλη ώστε να αλλάξουμε το σημερινό αρνητικό συσχετισμό.” Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το μήνυμα της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν “αγώνας συνεχής, λαϊκή συμμαχία”.

Όμως δεν υπάρχει κανένας στόχος για τον “αγώνα” από τους ηγέτες ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Ο  “συσχετισμός είναι αρνητικός” και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει πάλη για την ανατροπή κυβέρνησης και καπιταλισμού.

Στην πλατεία Κλαυμώνος συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπείες από τις ομοσπονδίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ – εργαζόμενοι ΟΤΕ, σιδηροδρομικοί, ΟΤΟΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΛΜ, ΔΟΕ, ΕΥΔΑΠ, ΙΚΑ, ΟΜΥΛΕ, εργαζόμενοι ναυπηγείων, εργαζόμενοι ΥΠΠΟ, τεχνικοί Υπουργείο Άμυνας, σωματείο αεροπορικής βιομηχανίας, εποχικοί εργαζόμενοι Αθήνας, Σύλογος εργαζομένων περιφέρειας Αττικής, και εκατοντάδες συνταξιούχοι με τα πανό τους. Σμμετείχε επίσης το ΕΠΑΜ, το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ.

DSC02307.JPG 

Από την Πατησίων ξεκίνησαν τα ξεχωριστά διαδοχικά μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας των κομμάτων μ-λ, της Λαϊκής Ενότητας, και των πρωτοβάθμιων σωματείων με το Συντονισμό ενάντια στα μνημόνια και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, Ροσινάντε κ.α. Συμμετείχαν αρκετά σωματεία (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, καθηγητές φροντιστηρίων, σύλλογος μεταφραστών κ.α.) και μεγάλα φοιτητικά μπλοκ, συνολικά πάνω από 10.000. 

Το κύριο σύνθημα του Συντονισμού ήταν “απεργία διαρκή”, αλλά μόνο ως εκεί, χωρίς κανένα κάλεσμα για ανατροπή κυβέρνησης και καπιταλισμού ως στόχους μιας τέτοιας απεργίας.

Έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στη Σταδίου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στη δικαστική απόφαση της Δευτέρας που καταδίκασε δυο απεργούς σε φυλάκιση με αναστολή.  

DSC02321.JPG

Παρακάτω η προκήρυξη της Εργατικής Αντίστασης που διανεμήθηκε στις πορείες της Αθήνας:

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, 10:30 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!

1. Η κυβερνητική κλίκα Τσίπρα καταρρέει σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση όλου του συστήματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού τραντάζει την Ευρωζώνη. Η κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” στην Ευρώπη και ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών στη Συρία, είναι χαραχτηριστικά της σημερινής πολιτικής επαναστατικής περιόδου. Σ΄αυτές τις συνθήκες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεν μπορεί να επιβιώσει ανάμεσα στην αντίσταση των εργαζομένων, νεολαίας, ανέργων, αγροτιάς και μικρομεσαίων στα μνημόνια άγριας λιτότητας, και στις διαταγές των επικυρίαρχων ΕΕ-ΕΠΑ για εφαρμογή των “προαπαιτούμενων”, σφαγή μισθών και συντάξεων, περικοπές δισ. από υγεία, παιδεία, πρόνοια – αλλά δεκάδες δισ. χάρισμα στους τραπεζίτες! Ετοιμάζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης με οικουμενική κυβέρνηση – μια κοινοβουλευτική χούντα – και με αναθεώρηση του Συντάγματος.  

DSC02314.JPG

2. Για να νικήσουν την αντεπανάσταση των τραπεζιτών, οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκροτήσουν το δικό τους ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, νεολαίας και αγροτών, και να πολεμήσουν με καταλήψεις και τη ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ με ξεκάθαρους στόχους: συντριβή των μνημονίων λιτότητας και ανατροπή κυβέρνησης και καπιταλισμού που τα επιβάλουν! Γι’ αυτό απαιτείται ενότητα και οργάνωση: συγκρότηση μαζικών Λαϊκών Συνελεύσεων/Επιτροπών σε κάθε γειτονιά, Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, εκδίωξη της γραφειοκρατίας από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σύγκλιση Πανελλαδικής Συνέλευσης εργαζομένων για εκλογή συντονιστικής επιτροπής με συμμετοχή συνδικάτων, αγροτών, νεολαίας. Μιας μέρας γενική απεργία δεν φτάνει! Η γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να ξεφουσκώσει την οργή των εργαζομένων ενώ τα αριστερά κόμματα σπέρνουν ψευδαισθήσεις ότι με μονοήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα κάμψουν την κυβέρνηση!

3. Στη σημερινή επαναστατική περίοδο πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα η νέα συνδικαλιστική και πολιτική ηγεσία της εργατικής τάξης και νεολαίας στα χέρια των αγωνιστών τη νέας γενιάς, των καταπιεσμένων και των ανέργων. Δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους στον καπιταλισμό! Οι ταξικά συνειδητοί αγωνιστές πρέπει να δημιουργήσουν μια επαναστατική ηγεσία, όπως έκανε ο Λένιν το 1917, ένα μαρξιστικό κόμμα της 4ης Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού, για εργατοαγροτική εξουσία. Για εθνικοποίηση τραπεζών-μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, διαγραφή του δημόσιου χρέους, έξοδο από ΕΕ-ΝΑΤΟ, και σχεδιασμένη οικονομία στο πλαίσιο των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης. – Αθήνα 2/12/2015 –

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s