► ΚΡΑΧ ΣΤΗ ΝΤΟΪΤΣΕ ΜΠΑΝΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Η μεγάλη διαδήλωση της Γενικής Απεργίας της περασμένης Πέμπτης, με εργαζομένους, νεολαία και επαγγελματίες, τα μπλόκα των αγροτών, και το σημερινό κραχ στο χρηματιστήριο Αθήνας, είναι εκφάνσεις της εξαιρετικά κρίσιμης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής περίοδου που ζούμε.

DSC02630

Από την πορεία της Γενικής Απεργίας που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο. Φωτό Ε.Α.

Πανωλεθρία των τραπεζών στο χρηματιστήριο που κατέρρευσε κατά 8,25% στις 464 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα του 1989, τότε που οι αριστεροί πρόγονοι του Τσίπρα, στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου – που είχαν σχηματίσει ο Φλωράκης και ο Κύρκος – έσωσαν το καπιταλιστικό πολιτικό σύστημα με τις περιβόητες δυο συνεχόμενες Οικουμενικές Κυβερνήσεις που οδήγησαν στην εξουσία τον φανατικό φιλελεύθερο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Από τις αρχές της χρονιάς το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει χάσει πάνω από 26% της αξίας του. Σήμερα η μετοχή της Εθνικής βούτηξε κατά 30%, η Γιούρομπανκ επίσης 30%, η Πειραιώς 27% και η Άλφα 17%. Μόλις πριν 3 μήνες σ’ αυτές τις 4 τράπεζες τοποθετήθηκαν 14 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίησης που έχουν εξαερωθεί.

Από το 2011 σε μια σειρά ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών, περίπου 150 δισ. ευρώ έχουν εξαφανιστεί στη τραπεζική μαύρη τρύπα.

Αποκλεισμός της Εθνικής Τράπεζας στα Χανιά, και κατάληψη της ΔΟΥ Ηρακλείου. Φωτό patratora.gr 

Όλα αυτά τα χρήματα θα πληρωθούν από το αίμα και τον ιδρώτα των φορολογουμένων στην Ελλάδα – δηλαδή των εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων – αν νικήσουν οι επικυρίαρχοι και ο Τσίπρας. Όπως συνεχώς αποκαλύπτεται από τις διάφορες λίστες τραπεζικών καταθέσων, οι συμπαθείς τάξεις των εφοπλιστών, επιχειρηματιών, πολιτικών, τραπεζιτών κλπ. αποφεύγουν την πληρωμή φόρων.

Στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης σημειώθηκαν πτώσεις 2% αλλά στη Φρανκφούρτη το χρηματιστήριο έχασε πάνω από 3% με πάνω από 5% βουτιά της Κομέρτζ Μπανκ και 10% της Ντόιτσε Μπανκ. Ο κύριος λόγος της κρίσης στη Ντόιτσε Μπανκ είναι ότι η τράπεζα κατέχει μετοχές και ομόλογα άλλων τραπεζών και επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας πολλών δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα έχουν χάσει την αξία τους.  

Arne Dedert-dpa-Corbis

ΜΑΤ σε διαδήλωση στην Φρανκφούρτη το 2014. Φωτό Arne Dedert -dpa – Corbis.

Η ουσία αυτής της νέας φάσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι ότι αυτά τα τρισεκατομμύρια μετοχών και ομολόγων δεν αξίζουν ούτε το χαρτί και το μελάνι με τα οποία τυπώθηκαν.

Την προηγούμενη βδομάδα ένας ταραγμένος Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανάγγειλε ότι το Μάρτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν ανακοίνωσε δημόσια ποια νέα μέτρα προτείνει, όμως σίγουρα οι ευρωπαίοι τραπεζίτες τα γνωρίζουν. Και σήμερα Δευτέρα δημοσιοποίησαν το μανιφέστο τους στην εφημερίδα της Γερμανίας Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο “Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι” γραμμένο από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας (Ντόϊτσε Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν και Γαλλίας (Μπανκ ντε Φρανς) Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό. Το άρθρο είναι μια ολομέτωπη επίθεση στον Μάριο Ντράγκι.

Στο πρωτοφανές άρθρο τους οι δυο κορυφαίοι τραπεζίτες Γερμανίας και Γαλλίας τονίζουν ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την ευρωζώνη.”

Αναφέρουν ότι η ΕΚΤ απέτυχε για τρία χρόνια να πιάσει το στόχο του 2% πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ούτε πρόκειται να τον πιάσει. Και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους δυο τραπεζίτες, στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και στην “υποτονική” οικονομική ανάπτυξη, εννοούν βέβαια την παγκόσμια οικονομική κρίση.

τραπεζα ελλα

Τράπεζα της Ελλάδος (Πανεπιστημίου). Φωτό preveza-info.gr

Οι δυο τραπεζίτες υπεραμύνονται της νεο-φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που βάση της είναι, από το 2008, η ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών με χρήματα του κράτους, δηλαδή των φορολογούμενων. Αυτή η νεο-φιλελεύθερη πολιτική δεν επέλυσε την κρίση, αντίθετα όπως ομολογεί και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η κρίση βαθαίνει επικίνδυνα.

Αλλά η πρόταση των διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική και απόλυτα διχτατορική.

Στο άρθρο τους οι δυο τραπεζίτες γράφουν ότι, “η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και στην κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης.”

Αυτό λοιπόν που προτείνουν είναι η κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας στην οικονομία με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου υπερ-υπουργείου οικονομικών της Ευρωζώνης και ενός ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου. Αυτοί οι μη-εκλεγμένοι τραπεζίτες θα καθορίζουν ανεξάρτητα και πάνω από τις κυβερνήσεις αλλά και από την ΕΕ, την οικονομική πολιτική. Μια πλήρη διχτατορία των τραπεζιτών. Επίσης οι δυο τραπεζίτες ζητούν την συγκρότηση ενός “ισχυρού πολιτικού σώματος” για τις πολιτικές αποφάσεις, δηλαδή μια ακόμη πιο απολυταρχική και αντι-δημοκρατική ευρωζώνη και ΕΕ.

Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΕΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιμετωπίζουν την κρίση στη βάση της επιβίωσης των τραπεζών, παρ’ ότι ήταν οι τράπεζες που προξένησαν την κατάρρευση του 2008. Οι δυο κορυφαίοι τραπεζίτες της Γερμανίας και Γαλλίας κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά όλα τα χρόνια αυτοί ήταν που απαιτούσαν τη σημερινή παντελώς αποτυχημένη πολιτική.

DSC02626

Από την πορεία του ΠΑΜΕ στη Γενική Απεργία της περασμένης Πέμπτης. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην κλιμάκωση με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας και επίσης αντίθετο με την ανατροπή της κυβέρνησης. Φωτό Ε.Α.

Η πρόταση τους για ένα διχτατορικό ευρωπαϊκό υπερ-υπουργείο οικονομικών και μια διχτατορική Ευρωζώνη και ΕΕ δεν είναι νέα, αλλά έχει συζητηθεί στις Βρυξέλες από το 2011.Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκανγκ Σόϊμπλε έχει ήδη προτείνει την ίδρυση ενός υπερ-υπουργείου οικονομικών στις Βρυξέλες με εξουσίες πάνω από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Τον περασμένο Αύγουστο και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη σύσταση ενός υπερ-υπουργείου Οικονομικών στη ΕΕ και την «ολοκληρωτική επανεξέταση» της λειτουργίας της Ευρωζώνης, σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική καθημερινή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, την ίδια που σήμερα δημοσιεύει το μανιφέστο των δυο κεντρικών τραπεζιτών Γερμανίας και Γαλλίας.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η κρίση της Ευρωζώνης και οι μεγάλες συζητήσεις για το νέο δάνειο-μνημόνιο στην Ελλάδα έδειξαν ότι «η νομισματική ένωση όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να επιβιώσει». Τόνισε ότι «το σημερινό στάτους κβο οδηγεί σε αυτο-καταστροφή» γιατί «απλά οι φυγόκεντρες δυνάμεις [τα εθνικά κράτη] είναι πολύ δυνατές, πολιτικά και οικονομικά».

Ο Μακρόν πρότεινε αυτό το υπερ-υπουργείο να ιδρυθεί και εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες μέσα σε δυο χρόνια, μέχρι το 2017, και να περιλαμβάνει όχι μόνο την οικονομία, αλλά την εργασία (για την απαγόρευση των απεργιών, συντριβή των συνδικάτων και των πολιτικών οργανώσεων της εργατικής τάξης), και τις κοινωνικές υποθέσεις (για τη διάλυση δημόσιας και δωρεάν υγείας, παιδείας και κοινωνικών ασφαλίσεων και πρόνοιας, συντάξεων).

Η πρόταση λοιπόν των δυο διοικητών των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας και Γαλλίας έχει την πλήρη πολιτική υποστήριξη των κυβερνήσεων τους.

Τα δανειακά μνημόνια λιτότητας που επιβλήθηκαν από το 2010 σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ήταν η πρώτη μορφή αυτής της οικονομικής και πολιτικής διχτατορίας των τραπεζιτών.

Γι’ αυτό ο αγώνας των εργαζομένων, νεολαίας, αγροτών και επαγγελματιών σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι ένα ενιαίο μέτωπο Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα και των επικυρίαρχων ΕΕ και ΔΝΤ. Για να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για την ανατροπή του καπιταλισμού, για μια εργατο-αγροτική κυβέρνηση.- 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s