► 76 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΛΕΦ ΤΡΟΤΣΚΙ – ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΕ, ΚΑΤΩ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ! – ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

MANOUEL ALVAREZ BRAVO 1938

Ο Λεφ Τρότσκι (κέντρο) με τους Ντιέγκο Ριβέρα (αριστερά) και Αντρέ Μπρετόν στο Κογιοακάν το 1938.

Στις 20 Αυγούστου 1940 ο Ισπανός ειδικά εκπαιδευμένος πράχτορας της σταλινικής ΓκεΠεΟυ Ραμόν Μερκαντέρ ντελ Ρίο τραυμάτισε θανάσιμα τον ηγέτη της 4ης Διεθνούς Λεφ Τρότσκι στην Πόλη του Μεξικό. Ο συναρχηγός του Βλαντίμιρ Λένιν στην Οχτωβριανή Επανάσταση και ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού, το «Ξίφος της Επανάστασης» όπως τον αποκαλούσε ο Σοβιετικός Τύπος στη δεκαετία του 1920, πέθανε στο νοσοκομείο στις 21 Αυγούστου 1940. 

Την κηδεία του παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Πόλης του Μεξικό. Τάφηκε στην αυλή του σπιτιού του, στη συνοικία Κογιοακάν, που σήμερα είναι μουσείο με πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής τον εγγονό τού Τρότσκι Εστεμπάν (Σέβα) Βολκόφ.   

Στις Δίκες της Μόσχας (1936-38) οι δικαστές του Στάλιν καταδίκασαν και δολοφόνησαν τους συνεργάτες του Λένιν, ηγέτες της Οχτωβριανής Επανάστασης και του Μπολσεβίκικου Κόμματος Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Ρίκοφ, Μπουχάριν, Σμιρνόφ, Ρακόφσκι κ.α.

Εισαγγελέας του δικαστηρίου της αντεπαναστατικής σταλινικής γραφειοκρατίας ήταν ο Αντρέι Βισίνσκι, Μενσεβίκος που υπόγραψε τη διαταγή σύλληψης του Λένιν το 1917. Ο Βισίνσκι κατηγόρησε τους Μπολσεβίκους ηγέτες ότι ήταν πράχτορες των ναζί και των ιμπεριαλιστών!

Την περίοδο των Δικών της Μόσχας, και της εξόντωσης εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών και χιλιάδων Ευρωπαίων κομμουνιστών, η σταλινική γραφειοκρατία είχε επιβάλλει στα ευρωπαϊκά ΚΚ το καταστροφικό «Λαϊκό Μέτωπο» συνεργασίας με τα αστικά ιμπεριαλιστικά κόμματα.

Στις 23 Αυγούστου 1940 η σταλινική Ντέϊλι Γουόρκερ, εφημερίδα του ΚΚ Βρετανίας, έγραψε για τη δολοφονία του Τρότσκι «ένας αντεπαναστάτης γκάνγκστερ πεθαίνει» και στις 24 Αυγούστου η Πράβντα του ΚΚ Σοβιετικής Ένωσης, ανάγγειλε τη δολοφονία ως «το θάνατο ενός διεθνούς κατασκόπου».

Τον Αύγουστο 1939 ο Στάλιν και ο ναζί Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ρίμπεντροπ δώσανε τα χέρια στο αντεπαναστατικό σύμφωνο Σοβιετικής Ένωσης – Γερμανίας.

Moskau, Stalin und Ribbentrop im Kreml

Μόσχα 23 Αυγούστου 1939. Ο Στάλιν (δεξιά) και ο ναζί Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ρίμπεντροπ δίνουν τα χέρια στην υπογραφή του αντεπαναστατικού συμφώνου Σοβιετικής Ένωσης – Γερμανίας. Αρχείο ADN-ZB/Archiv.

Στην Ελλάδα το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι δολοφονίες των ηγετών της Επανάστασης του Οχτώβρη ήταν αναγκαίες όπως και το σύμφωνο Στάλιν-Ρίμπεντροπ.

Η σταλινική γραφειοκρατία με τη θεωρία του «σοσιαλισμού σε μια χώρα» πρόδωσε την Επανάσταση και μετατράπηκε στην πιο αντιδραστική δύναμη μέσα στο εργατικό κίνημα. Με την πολιτική της «ειρηνικής συνύπαρξης» με τον ιμπεριαλισμό, η σταλινική γραφειοκρατία ξεπούλησε ιστορικούς αγώνες και επαναστάσεις της εργατικής τάξης και των αγροτών (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κ.α.) και κατέληξε με τους Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν στην αγκαλιά του ιμπεριαλισμού.

Το 1975 η Διεθνής Επιτροπή της 4ης Διεθνούς (ΔΕΤΔ) ανακοίνωσε το πόρισμα μιας μεγάλης έρευνας στις συνθήκες δολοφονίας του Λεφ Τρότσκι. Η ΔΕΤΔ αποκάλυψε το τεράστιο κύκλωμα συνωμοσίας των πραχτόρων της ΓκεΠεΟυ για τη δολοφονία του Τρότσκι καθώς και τους συνεργάτες των σταλινικών πραχτόρων που ήταν στην ηγεσία της 4ης Διεθνούς στο Παρίσι (οι οποίοι δολοφόνησαν το 1938 το γιο τού Τρότσκι Λεφ Σέντοφ) αλλά και στο αμερικανικό τροτσκιστικό κόμμα SWP. Τα τεκμήρια και ντοκουμέντα περιέχονται στα βιβλία Η δολοφονία του Τρότσκι και οι συνένοχοι της γκε-πε-ου, της Δ.Ε. της 4ης Δεθνούς, Εκδόσεις Αλλαγή, Αθήνα 1976 και How the GPU murdered Trotsky, New Park Publications, 1981.

 

Στη σημερινή επιθανάτια κρίση του ιμπεριαλισμού και της κατάρρευσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, η Δ.Ε. της 4ης Διεθνούς καλεί στο χτίσιμο μαζικών επαναστατικών κομμάτων σε κάθε χώρα για την ανατροπή του καπιταλισμού, για εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, για το σοσιαλισμό της σχεδιασμένης οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

Στην Ελλάδα οι Τροτσκιστές καλούν για την ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα-“Θεσμών”, για έξοδο από ΕΕ και ΝΑΤΟ, για κυβέρνηση Εργατών-Αγροτών, για τα Ενωμένα Σοσιαλιστικά Κράτη της Ευρώπης.

Αυτό απαιτεί ασυμβίβαστη πάλη ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΓΣΕΕ ομοσπονδιών, στο σταλινισμό και στον πολιτικό κεντρισμό που αρνούνται την επαναστατική φύση της σημερινής περιόδου, για μια νέα επαναστατική ηγεσία από τους αγωνιστές της νέας γενιάς, για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας! –

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s